Sunday, February 27, 2011

Ikan Laga !

Salam yall.

Baru baru ni aku ade beli Ikan Laga. Aihhh sejak bila pulak aku minat membela ikan laga ni ? Okep, sebenarnya aku dah volunteer diri aku jadi Cikgu Kemahiran Hidup. So...sebagai permulaan  aku start dengan topik Ikan Hiasan. Jadi aku beli la ikan laga ni untuk kasi budak budak ni jaga. Tapi....
Claim !
Harga Ikan Laga : RM2
Harga Bekas Aquarium Kecil : RM3
Makanan Ikan Laga : RM2.50

nama Ikan Laga ni : Grape

 aku sendiri pun tak tau cara penjagaan Ikan Laga ni...
Hi Grape, ko buat ape tu ? Tak melaga ke arini ?
Tapi...masalahnya aku tak reti nak jaga ikan laga ni...ish camne ni ?

Kaedah Phonics @ Fonetik Dalam Membaca.

Salam !

Sebagai cikgu english untuk budak budak khas, aku rasa aku kena start mengajar dari ABC dulu. Sebab takkan aku nak terus mengajar benda susah tapi ABC pun diorang tak kenal kan ? Anyway, aku dah mula mencuba kaedah membaca yang baru dan seronok, which is phonics reading !
Kalau dulu ABC di sebut a...b...c...d...e...f...g... tapi bila dah guna kaedah phonic reading ni ABC disebut eah, beh, keh, deh, eh, geh, heh ... Kaedah ni menyarankan budak budak menyebut bunyi huruf, bukan menyebut nama huruf.

Feeling Lucky?


Korang berpengalaman dengan phonics reading ? Kalau boleh, sudi sudilah share pengalaman korang dengan aku. Aku nak target sekurang kurangnya murid murid aku boleh menyebut suku kata mudah atau membaca perkataan mudah.

Anyway, aku terjumpa satu website yang menawarkan pembelajaran phonics atau fonetik secara online dan free, so kalau korang berminat nak belajar atau nak cari sumber mengajar anak anak korang..bolehlah terjah website ni : http://www.starfall.com/

Uh la la...seronok mengajar dengan Phonics !

Gathering Cikgu Blogger - Part 1 !

Salam !

Alhamdulillah, berpeluang gak aku turun padang jumper blogger hari ini. Selama ni tak sempat nak join join gathering yang macam macam tu. Kali ni, sebab organizer pun datang dari jauh...maka tak sampai hati pulak aku tak menghadiri gathering ni = )

First of all, thank you organizer yang baik hati lagi cun tu : Cik Mas. Second and triple of all, thanx kepada semua cikgu blogger dan blogger bukan cikgu yang hadir tadi. Tetamu khas yang datang Bro Framestone, Ben Ashaari, Mia Admin 1Tube, dan Crew 1Tube yang sudi hadir. 


Feeling Lucky?
teka teki teka tekuk, sape mamat sebelah aku ni ! jejak kasih betul la !


Interframe japs, ni hadiah yang aku dapat masa gathering tadi = ) hihi, tanx to Khaiartzfar yang bagi hadiah ni. sorry prezent aku tu aku main sambar je masa nak pergi surau tadi...tak gempak lol.

 Hehe...gua banyak lagi nak cerita nihhh .. lu orang rajin ke nak bace = )

Friday, February 25, 2011

Lori Milo Datang Sekolah (Energy Truck Roadshow).

Hello semua !

Ape khabar ? Huhuhu entah ape nak jadi laa susah sangat aku nak update ni ek ! = ) Hari ini nak berkongsi gambar menarik dengan korang semua pasal Lori Milo @ Milo Truck (Energy Truck Roadshow) yang datang ke sekolah aku SJK (C) Sam Yoke.

Korang mesti pernah merasa milo ni masa kat sekolah dulu kan ? Hihihi...kalau setakat secawan memang tak cukup laa bagi budak budak gelojoh macam kite kite ni...mesti nak bodek pakcik lori milo bagi lebih punya...ingat tak ?

 
Feeling Lucky?
 

waaaa seronoknyaaa dapat minum milo..terima kasih pakcik lori milo =)
 kanak kanak PPKI berlari larian mendapatkan milo sebelum budak biasa turun rehat =)

Tuesday, February 22, 2011

Kemahiran Hidup Aktiviti Menjahit (Pendidikan Khas).

Salam !

Jom enjoy tengok ragam murid murid aku dalam kelas !  Best weh, seronok tengok ragam murid murid, bikin sejuk hati ni yang serabot dengan masalah lain.

Hihi...sebenarnya aku tak pernah lagi mengajar Kemahiran Hidup ni. Saje je amik subjek ni sebab nak cuba ajar murid murid aku menjahit dan menternak haiwan perliharaan. So, class pertama aku just ajar cara masukkan manik dan tali dalam lubang menggunakan Threading Board jer.

Matapelajaran : Kemahiran Hidup (Jahitan)
Kelas : Intelek
pemenang putera kacak paling comel ! Jason Wong dan Wui Deck = )
Nak tengok gambar lagi ? Hehehe...scroll !


Feeling Lucky?

 

Budak Cina Pandai Azan !

Salam.

Budak cina azan ?
Gambar dari : Lifemuallaf

Benda ni terjadi masa aku kat sekolah tadi. Masa tu aku tengah lepak lepak kat meja guru lah. Sepertimana yang korang tahu, anak anak murid aku semuanya berbangsa cina dan semua non-muslim. Tengah sedap sedap aku melepak tu tiba tiba...

Analitik Mingguan Silampuneon !

Salam.

Pagi ni tak sempat aku nak update pape. Cuma sempat printscreen analitik nuffnang jer. Berkejar kejaran aku sekarang...susah nak cari masa update blog dowh. Hayaa...Tapi tapi tapi...aku suka aahh tengok analitik ni kali ni. Thank you ye korang. Weekend je aku boleh blogwalk dan komen korang balik secara laju laju : )

Anyway, kepada sesiapa yang berminat nak beriklan kat blog ni, silakan email aku ok. Mana lah tau aku boleh bantu korang promote barang jualan korang tu. Cubalah nasib apa salahnya kan...insyaAllah. 




Feeling Lucky?



Ok bebeh, gua chow dulu...mandi, siap siap pergi sekolah. Mendidik anak bangsa...eh eh mendidik anak anak bangsa yang berkeperluan khas ; )

Awek Boria Merah !

Salam.

Korang suka tengok boria tak? Kali ni aku nak perkenalkan awek-awek yang cun melecun yang menjadi bualan hangat zaman sekarang ni. Awek boria merah ! Tapi gaya dah macam nak bernasyid pulak awek-awek ni kan.  Haha...ni kalau buat album boria ni mesti terhangat di pasaran punye la...gambar dah boleh buat cover album XD

Gadis - gadis berbaju merah nak nyanyi boria ?
Awek - awek ni ade bakat ke nak buat album boria ? Nak tengok lagi gambar kumpulan boria merah ? Scroll = )


Feeling Lucky?




Gorilla Terbesar Di Dunia Dibunuh !

Salam.

Gorilla merupakan haiwan liar yang semakin terancam dan pupus pada zaman millenium nih. Orang-orang yang duduk berhampiran dengan kawasan gorilla ni kebanyakkannya takde kesedaran sivik. Diorang sanggup makan dan jual tengkorak, daging, tulang, bulu gorilla untuk dapatkan hasil yang lumayan. 
Traditionally, gorillas have been poached for their hands, feet, skulls - sold as grotesque ashtrays and ornaments - pelts, internal organs and babies, which can fetch thousands of pounds on the black market from private collectors. (Sumber)
Gambar gorilla ditangkap dibunuh ditembak mati
 Scroll lagi untuk lihat gambar Gorila Besar Gabak Di bunuh !


Monday, February 21, 2011

Warga Tua Teras Masyarakat !

Salam.

Pertama sekali biar aku istigfar. Geram aku dibuatnya...aku geram kat seorang umat yang suka menghakimi orang yang dia belum betul betul kenal. Umat ni suka bercakap buruk pasal hal orang lain, tanpa selidik perkara tu sahih ke tak. Tup tup, aku baru dapat tahu umat ni cakap aku ni gedik sebab dia pernah dengar aku gelak kegembiraan gitew.

warga tua, teras masyarakat...aku malas layan ko warga tua..
aku nak cerita lagi nih...!


Feeling Lucky?

Sunday, February 20, 2011

Tips Tingkatkan Followers Blog ! (Kisah Benar)

Salam,

Aku nak cerita kisah benar ni. Dulu aku bukan main syok menghendap satu blog ni. Suka sangat sangat aku komen dalam blog dia nih. Walaupun dia tak komen blog aku, tetap mengunjungi blog dia nih.Bagi kata kata semangat dan cuba setia baca blog dia hari hari...
Tips ingkatkan Followers Blog ade kat bawah, baca kisah benar dulu okeh !


Feeling Lucky?
 

Lama gak aku menunggu kehadiran dia datang blog aku (ghairah ibarat baby nak menghisap susu). Cisss ! Tak datang gak, tak sudi nak buat camne kan ? Kadang-kadang aku tengok blogger ni memilih nak masuk blog orang lain. Ramai aah macam tuh punya perangai...aku bukan nak nangis pun tapi aku rasa serious jelik biler dia reply komen mamat mamat cool dan fofuler jer. Bila aku check komen blog orang lain, dia ade plak komen kat blog mamat mamat cool dan fofuler tuh...

Saturday, February 19, 2011

Tips Jadi Parents Yang Baik !

Macamana nak jadi ibu bapa yang baik ?
How to be a superb parents?Let me tell you.

Feeling Lucky?




Nak tahu tips untuk menjadi parents @ ibu bapa yang baik ? Sila baca =)


Lelaki Susah Nak Cakap "Sorry".


Feeling Lucky?



Psst…Betul ke lelaki susah nak say sorry?

Ada sepasang couple ni. Janji nak jumpa di Jaya Jusco Maluri pukul 1.30 petang. Disebabkan sayang punya pasal si minah ni tunggu si pakwenya sampailah pukul 6.30 petang....

Restoran Ayam Penyet, Bandar Sri Permaisuri !

Salam yall !


Semalam lepas balik kerja je aku dengan Ecah melepak sat kat Restoran Ayam Penyet, Bandar Sri Permaisuri. Lapar wooo menungguh lawyer cop kitorang punye Surat Akuan Sumpah tu !

Aku order bakso, Ecah order Ayam Penyet. Kitorang memang dah 2-3 kali makan kat Restoran Ayam Penyet ni, memang memuaskan hati. Servis, makanan, minuman semua sedap, berbaloi la kalau korang menyinggah dan makan kat sini =)

cikgu neo @ lulu, kemegahan nak makan bakso...
tapi ternyata ayam penyet lagi sedap dari bakso dia ok !
Nak tengok lagi gambar di Restoran Ayam Penyet ? Scroll lagi yer =)


Feeling Lucky?

Sekinchan Ikan Bakar : Norman Hakim Dengan Siapa Tu ??

Salam !

Panasss, gosip panas ni. Pasal Norman Hakim laaa = ) Bukan ape, semalam nak dijadikan cerita...aku pergi makan kat Sekinchan Ikan Bakar kat Subang Jaya Usj 10. Masa makan tu ternampak pulak Norman Hakim dengan geng geng dia...tapi Memey Suhaiza mana ? Mana...Hehehe...

Masa nak curik amik gambar Norman Hakim ni, tetiba dia jeling lak akt aku..
(ceh padahal perasan je).




Feeling Lucky?


Nak tahu tak Norman Hakim bergambar dengan siapa ? Jeng jeng jeng !

Thursday, February 17, 2011

Buku Rancangan Pengajaran Harian (RPH) , Teacher Lulu !

Salam !


Psst, kalau dulu masa aku mengajar di Kindergarten budak budak cina panggil Teacher Wuwu, sekarang ni lain pulak bunyi nya. Makin pelik ! Nak tau ape nama diorang panggil aku ?


Anak anak murid aku kat SJK (C) Sam Yoke ni panggil aku Teacher Lulu ! Sorang dua je yang boleh sebut "Nurul" dengan baik...adui ! Ok takpe...tetiba geli hati lak tengok lidah budak budak aku tu menyebut Lulu, lulu, lulu !
Anyway, dah masuk minggu kedua dah aku bergelar guru di SJK (C) Sam Yoke ni... Perasaan aku ?

Tuesday, February 15, 2011

Persatuan Bahasa Melayu, SJK (C) Sam Yoke.

Salam !

Macam biasa, setiap hari selasa dan khamis, ada aktiviti Ko Kurikulum yang berjalan di sekolah. Haritu aku  aka. "Cikgu Nurul" ditugaskan untuk jadi Cikgu Pembimbing dalam Persatuan Bahasa Melayu. Budak budak sekolah tu dah la belum kenal aku, lagipun aku cikgu Pendidikan Khas, so jarang lah menapak kat banggunan budak normal.

Papehal pun, seronok pulak aku handle sengsorang Persatuan Bahasa Melayu haritu. Murid murid cina, rata rata tak reti berbahasa melayu. Yang nak amik UPSR pun sama gak, kalau bagi soalan...diorang nak jugak cakap dalam bahasa mandarin or bahasa inggeris. Kelakar pun ada, kesian pun ada gak...

Hari tu aku buat kuiz jer. Kuiz Peribahasa = )

Feeling Lucky?
Nak tengok gambar lagi ? Huuhuu...rajin rajin lah scrool yer = )

Wee Soo Yen, Dapat Anugerah Perdana Maulidur Rasul !

Salam !

Ingat lagi tak pasal adik manis comel lotey Wee Soo Yen yang cemerlang dalam Bahasa Arab aritu ? Dengar cerita adik ni dapat anugerah sempena sambutan Maulidur Rasul tahun 2011 ni. Wow, cayalah ! Bangsa cina pun boleh dapat anugerah macam ni kan...sungguh disegani = )


Feeling Lucky?

Nak tahu berita lanjut ? Baca kat bawah ni ok = )


Terjah Menerjah Blogger !

Hello !

Minta maaf ya, aku macam buat buat busy je sejak dah kerja ni. Kalau korang pernah ada pengalaman handle budak budak khas, korang akan paham macamana aku tercungap cungap kat sekolah. = ) Tapi takpe, usia muda, banyak tenaga, kerah selagi boleh ! Nampak tak semangat tu ? Hao liao !

Anyway, aku perasan ada komen komen baru dari blogger yang aku tak sempat nak terjah. So, sempena esok cuti...malam ni tak watpe, aku terjah malam ni gak. Siapa blogger bertuah aku nak terjah tu ?



Yang baru baru ku terjah = )

Sedia ada kenal blog best ni =)
 
Feeling Lucky?

Buffered & Metered Earning Nuffnang !

Helliu !

Jarang sangat blog ni dapat buffered atau metered earnings tu!

Hari tu aku dah geram sangat kat Nuffnang sampai aku bagi ticket..Aku tanya Nuffnang kenapa blog aku jarang dapat kempen...lepas daripada tu...baru Nuffnang perasan blog aku tak dapat kempen, dan bagi peluang aku dapat kempen...Lai Chi Kang betul kan ?

tanx Nuffnang

 baru nak masuk RM30. ok la tu...

paling best yang tak disangka sangka...walaupun blog tak update satu hapah pun...
statistik maintain.

Walau macamana pun, aku dah merasa duit Nuffnang, dah merasa juga duit dari Youthsays. Cuma tengah tunggu duit dari Advertlets je...Terima kasihlah sebab bagi duit kat blogger macam kami ni ok...sekurang kurangnya boleh juga dapat duit dengan hobi ni = )

P/s : aku malas nak amik tau metered or buffered tu apekejadahnya...yang penting bagi la aku duit. hahah...


Feeling Lucky?

Monday, February 14, 2011

Alatan Jahit Sendiri !

Yuhuu !

Akhirnya aku dah punya barang kit / alatan menjahit sendiri. Hehehe. Ini baru alat jahitan jer. Belum punya mesin power lagi nak bikin baju...mesin jahit tradisional tu ade la, itupun belum repair. Sumpah tak sabar rasanya nak asah bakat menjahit ni hahahah...

Gambar : alatan menjahit

Gambar alatan menjahit : 
tali tape, benang, kapur, pembaris L, pembaris lengkung, gunting tajam, butang baju, dan zip,
kat mana aku beli alat jait ni : kat bandar kajang. Perniagaan Gamy (Banner kedai warna kuning)

Masalah aku ni satu je. Aku nak menjahit asal siap je cukup la..aritu aku kena sound dengan sis pro menjahit tuh. Dia kata, "jangan buat baju asal siap, akak memang pantang betul. kalau nak menjahit tu biar jahit betul dan kemas".

Hah ! Amik ko...sekelepek kena kat batang hidung hahahah. Sejak kena sound dengan kakak sis pro tu. Aku pun berazam nak menjahit dengan tekun dan jangan harap aku nak sebut " jahit asal siap " lagi. Keh keh keh buat malu jer !



Feeling Lucky?

Sunday, February 13, 2011

Projek Tanam Taugeh !

Hellu !

Neo tanam taugeh ! Bottle Of Hopes hari tu telah memberi inspirasi kat aku untuk menanam tumbuhan hijau ! Hahaha...presenting...my baby taugeh !

Feeling Lucky?

dah besar dah baby aku ni...

tanx bottle of hopes, thanx aezlika !

Haritu aku da gelabah da sebab aku tak tau sangat nak plant ape, nasib baek >>Aezlika<< bg cadangan pasal kacang hijau ni. Hehehe = ) Aku rasa aku nak bagi pokok ni sampai jadi besar..tapi tak tahulah menjadi ke tak. = P

Meh sini aku nak tunjuk sikit progres baby taugeh aku dari Day one = )

Blogger Poyo !


Hello...Yall ape kabar ?

Hehe, menyepi plak aku kan. Tau lah takde sape yang rindu...so kalau tak update blog lapan tahun pun orang takkan notice ! Right ?

Cool..Pixie dan Chunky dah pun gone forever. Sekrang ni aku dah takde binatang peliharaan dah. Cuma dua hari lepas aku ada tanam beberapa biji kacang hijau dalam cawan tu. Dah jadi pokok dah...cantik !

Minggu depan masuk minggu kedua aku bekerja sebagai guru di SJK (C) Sam Yoke. Perasaan ? Agak meletihkan sebab sekolah tu memang kekurangan guru. Semua kerja kena buat lebih, dan kena sumbang lebih..nasib baiklah budak budak khas tu balik pukul 12.30..Pening kepala woo.

Berita gembira harini yang aku nak kongsi, ialah...aku dah siap jahit baju sendiri buat kali kedua nya ! Yeehaa ariiiba. Dulu rasa punya payah nak siapkan satu baju. Tapi bila dah masuk baju kedua ni...rasa macam lancar je hehehe =) 

Mode : Happy + Pening !


Feeling Lucky?

Friday, February 11, 2011

Jaya Jusco Cheras Selatan.

Rebut ! belasah ! bergelut ! fight to the end !! Waaaa....Ape dah jadik ni ! Macam macam hal sekarang ni...semua orang bergelut semalam, semua orang jadi gilak semalam ! Kenapa ? Apa dah jadik ? Hehehe...sebenarnya diorang ni semua jadi gila sebab semalam ada J'CARD DAY for all JJ Members ! Meriah memang meriah weh !

Semalam, seawal pukul 10.00 pagi begitu ramai orang yang menuju ke Jaya Jusco Cheras Selatan. Sesak dan bergelut ke sana dengan kereta masing masing hingga keadaan lalu lintas menjadi sesak dan begitu parah kerana ramai yang parking di line putih tepi jalan. Pihak polis pon berkeliaran bagi surat saman...hihii...Parking JJ penuh weh FULL.

JCARD DAY : JAYA JUSCO CHERAS SELATAN, BALAKONG
mari dekat mari rapat ! rebut ! belasah ! bergelut ! fight to the end !!

semua parking tepi jalan dapat surat saman free dari abang polis kacak.

kami park kat kedai perabot..jalan kaki menapak ke JJ Cheras Selatan

neo bersama mak, bro and sista !

muka sista aku yang bangga masuk blog aku...haha

orang lain semua gilakk membeli...manala diorang ni dapat duet bebanyak ni?





depavali !!! ye yeyeyeye selamat hari depavali semua !

membeli belah bersama keluarga lalalala...

haa amik ko...70% 50% discount disscount !!!


muke muka cashier yang cam nak nangis ramai custtomer...

aku tak tahu ape yang buat abang aku pun duduk tengok kat situ..apebenda tah tu

hah bayar bayar !! mana JCARD ! kalau tak tak dapat discount !

 waahhh roti pizza pun ade discount laaa !! laboheme best !!
Tempat korang bila plak JCARD DAY ? Hihi...mana tau aku terjah kat sane plak !



COOL Promotion Untuk Bulan Ni ! Check It Out Guys ! 

Tuesday, February 08, 2011

SJK (C) Sam Yoke, Hari Pertama Sebagai Guru !


Salam ! 
 Gong Xi Fat Choii !
 Pegi sekolah je dapat Ang Paw ye, Cikgu Nurul ?
 Untung woo dapat Ang Paw kat sekolah !


Zǎo shàng hǎo Lǎoshī (selamat pagi, cikgu) ! Entah betul ke entah tak Google translator nih ! Hahaaa Anyway harini aku nak cerita pengalaman pertama aku sebagai guru di SJK (C) Sam Yoke !


Perodua Viva Midnight Blue, Berkilat On The Road !

Salam !


Wuuu...dalama tak post anything pasal baby kesayangan aku nih. Neoryna ; ) Cantik dan berkilat gamaknya kereta ni bila pekena Car Wash kat Taman Angsana. Harga Car Wash cuma RM7 basuh kereta siap vacuum ! Dulu rajin la aku basuh kereta sendiri...tapi hehehe...dah busy la skang ni !

Lokasi : Car Wash Taman Angsana, Cheras. Sayang kat viva neoryna nih...

= )


Monday, February 07, 2011

Pizza Hut, Jaya Jusco Cheras Selatan !

Salam !


Weeehu, happy giler semalam bila dapat makan Pizza Hut ramai ramai, siap ada persembahan tarian naga sempena Chinese New Year lagi tu. Meriah betul Pizza Hut kat Jaya Jusco Cheras Selatan malam semalam . Hihi ! Anyway, thanks to fam members yang sudi belanja makan Pizza Hut : )

babah & along

ayam madu Pizza Hut hihi...sodap

 and lots more Gambar gambar memori makan Pizza Hut dengan family... ; )

Hari Pertama & Terakhir Jadi Guru di SK Pengkalan Tentera Darat (SKPTD) !

Salam !

Uaaaauaaa Uuaaauaauauuu @#$%^&* (tengah marah, penat, dalam keadaan harus bertenang sambil tengah mengalami masalah hiccups hip hup hap hip hup hap hap) Ok, perhatian...saya nak cerita panjang ni !

 mendaftarkan diri di JPWP

kami dapat surat penempatan...jom pergi sekolah mengajar !

check out ... banyak lagi aku nak bebel nih huhahaha !


 

Designed by Alieff Artwork