Sunday, January 31, 2010

Bila Perempuan "Full Package" Tidak Guna Otak.


Tahniah kepada semua perempuan yang merasakan diri dia cantik seperti pari-pari. Kebanggaan itu adalah perlu sebab ianya bukti kita yakin pada diri kita sendiri. Tapi!! Jangan lupa untuk ucap rasa syukur, Alhamdulillah dengan kurniaan dan nikmat tersebut yang dipinjam dari Allah s.w.t.

Katakanlah harini aku bagitau korang macam ni , " Aku rasa aku lawa. Lagi lawa dari Lisa Surihani tu. Ramai yang cakap aku lawa, entahlah mungkin aku lawa sangat kot? " Mesti korang rasa, normal lah tu. Aku memang lawa. 

Selang beberapa hari lepas tu aku jumpa korang lagi dekat tengah-tengah jalan. Lepas tu aku cakap lagi " Eh, aku comel kan? Aku kan comel. Ko ngaku jelah aku memang comel  kan?.. " Time tu mesti korang rasa aku memang comel macam barbie doll dan korang rasa nak patah-patahkan barbie doll tu.

Selang lagi beberapa hari lagi, korang jumper aku dan titibe korang nak minta save nombor henset aku. Dan aku save macam ni : Neo Cun 019, Neo Comel 012. Siap dua nombor sekali aku save dalam henset korang. Time tu mesti korang rasa aku ni cun, comel dan lawa macam bunga tahi ayam...yang harum macam tahi.

Ingat la beb. Perempuan yang cantik, lawa, cun dan mantap tak semestinya harus bagitau semua orang yang dia lawa beb.Kau tahu tak apa yang penting? Yang paling penting adalah, biar hati kau sama cantik dengan muka kau yang cantik tu. Biar muka cantik, peribadi pun cantik! Okay beb? Chow...

URL dan IP Address Kena Banned Di Shoutmix?

Salam sejahtera pada semua blogger yang wujud di alam semesta. Aku nak terangkan sikit mengenai URL dan IP korang yang terpaksa aku block dalam kotak shoutmix tu. Jahat betul la aku ni. Disebabkan nak banned cuma seorang dua makhluk, korang semua terpaksa menerima padahnya. Hehe...

Sebenarnya, siapa yang aku banned sangat-sangat tu? Korang pun tahu kot. Rasa tak senang bila klik niat nak tengok blog orang, tapi bukak-bukak je jutawan klik la, myspace money la, dapat wang la. Bukan tak mahu tolong korang buat duit, tapi biarlah dengan kerelaan aku sendiri. Lagipun, kadang-kadang korang dah bertindak untuk spam. Sekali 8 message suruh klik ads, naik semak juga. Lagi bengang sebab, page "pay per click" korang tu lembab gila cam siput. Sabar je.

Berkenaan URL dan IP yang telah di banned dalam kotak shoutmix, ada syarat-syarat yang syarikat shoutmix telah tetapkan. Kalau korang nak banned satu IP address, IP address yang datang dari kawasan yang sama juga akan di banned. Sebab tu lah, kalau korang tak bersalah pun, korang kena gak la terima padah nya. Contoh :

E.g. If you block 123.45, anyone from 123.45.xx.xx will be blocked.
E.g. If you block example.com, any messages containing matching string like something.example.com or http://www.example.com will also be blocked as well.


Tip 4 - Delete Banned Url dan IP Address Di Shoutmix

Baiklah, kalau korang dah terbuka hati untuk tak mahu banned orang yang ditarget tu. Sila ikuti langkah ini : Log in Shoutmix -> Setting -> Ban Control. Lepas tu, tandakan pada IP address dan Url yang berkenaan kemudian, tekan butang delete. Mudah saja, selamat mencuba.

P/s : aku dah delete banned url tu. jerit jerit lah kat kotak shoutmix tu kalau korang gian sgt hehe..

Saturday, January 30, 2010

Iklan Condom ! Nak Selamat Mesti Kena Play Safe.

 Hotties playing not safe in the mud.

Kenapa yang lemah,yang buruk dan hina selalunya ditindas. Tak perlu pergi skop yang jauh-jauh. Cuba tengok sekitar kita je. Yang minoriti dipijak kaum majoriti. Sukar nak kenalpasti aku di pihak yang mana kerana aku lebih suka memerhati sahaja. Kadang-kadang aku gelak, senyum sinis, diam tidak bererti setuju, bising tak bererti aku cepat melatah. Nak kata ya pun tidak, tidak pun ya.

Aku sedih dengan pemikiran orang yang sentiasa berasa diri dia di takuk yang paling selamat. You play safe. You choose to be in the safe group to be safe in the way you are now. Thats what you thought. Pemikiran itu amat kesian.. Sadis sekali apabila pemikiran orang minoriti cuba mengikut rentak majoriti yang sebenarnya macam kuku besi tu. Yang baik terpaksa berlakon jadi jahat semata-mata untuk jadi cool dan dihargai. Sick.

Aku ni seperti lalang ke? Mungkin juga kadang-kadang. Atau mungkin aku bersikap macam tu untuk just test the water. Untuk rasa bagaimana rasanya diri diterima dalam lopak berkeladak itu, atau pun lopak jernih di sebelah sana.  Kedua-dua lopak adalah berbeza. 

Apehal nak cerita pasal lopak dan keladak pula ni? Abaikan. Yang penting, lopak mana kau nak berkabung, pastikan hati tetap bersih, bukan berkeladak seperti lopak itu. Faham? Korang faham ke, atau ayat-ayat aku ni terlampau sarkastik?

Wednesday, January 27, 2010

Ada Jejaka Hensem Bersaiz Gergasi Mau Lari Dari Guard.

Cuba-cuba buat video blog pula...untuk suka suka dan gedik-gedik saja.



Jejaka - jejaka terhangat di pasaran. Selling fast, macam pisang goreng panas! Kita lari macamana pun, akhirnya pak cik guard tu berjaya gak jumpa kita ek. Sia-sia jer ko angkat motor tu bon. Sudah-sudah la tu..insaflah wahai rakan-rakan setaulan. Haha..minggu ni minggu last kuliah. Jom prepare pegi sekolah pulak.!

Tuesday, January 26, 2010

Sekarang Dah Sampai Masa Untuk Isteri Yang Debik Suami.



Apa hukumnya kalau seorang isteri naik tangan dekat suami ye? Misalnya kalau suami cari pasal, isteri tu berhak atau tidak untuk menerajang, menyepak, dan memijak suaminya sebagai langkah  membalas balik pukulan tu. Wah..tragik gak, tapi tak salah rasanya kan?

Al-maklumlah, zaman sekarang ni aku dah dengar macam-macam cerita pasal suami pukul isteri, suami dera isteri, suami rogol isteri, suami bunuh isteri, dan macam-macam lagi lah perkara yang menyedihkan yang dialami oleh kaum wanita bergelar isteri ni.



Bayangkan, kalau laki korang debik korang sekali, korang debik la dorang balik. Jangan la jadi pengecut yang tahu menangis jer. Eh, kalau nak debik tu debik betul-betul , jangan main pukul pakai bantal nanti nampak macam pillow fight pulak. Buat malu je, suami korang pun sah gelakkan korang sampai keluar air mata.

Kesempatan yang ada ni aku nak berpesan sikit pada suami yang suka naik tangan kat bini, jangan waktu bercinta je manis-manis macam madu, tapi lepas kahwin mula lah nak naik tangan bagi bini korang hempedu. Ape, korang fikir korang hebat sangat? Tahu tak, a real man dont hit women okay. Kalau korang tak tak faham jugak ni...ambik middle fingger ni. *marah*


Aku ingat aku nak amik kursus Aikido la. Seni mempertahankan diri perlu dituntut dan diamalkan , mana tahu boleh membantu diri sendiri nanti. Konon-kononnya kalau laki aku sok dah mula ada sindrom-sindrom naik tangan, aku nak bukak langkah aku dulu siap-siap. Sekurang-kurangnya ada ilmu mengelak dan membalas balik bila kena pukul. Hiyaaaah! Lepas tu kita tengok siapa lagi hebat okay!

Sunday, January 24, 2010

A Big Apology To Anonymous Email Sender.




This entry is made for an apologize to my silent readers that so called anonymous. I just checked my email, and found a message from you and I am really sorry that my entry about American Soldier, has really make you angry. Forgive me, I really didn't mean to make you angry and by that, i will delete that entry if it would satisfy you so. By the way, thanks for dropping by my email and warned me about this. I am really sorry.

[this entry will be delete soon]

Saturday, January 23, 2010

How Did Hang Tuah Failed His SPM? Jeng, Jeng, Jeng!

Lets soothe our brain for a minute with this funny you tube about "Hang Tuah Failed SPM". For your information, this video is based on the story of in Hang Tuah's movie, and the voice of P.Ramlee and his friends have been modified by the admin. Its cool, check it out ;)


Macamana Hang Tuah Boleh Failed SPM?Dia pergi clubbing da...

Friday, January 22, 2010

Contest Baru Pulak!!




I have been keeping this picture for so long ago, and now its time for me to try some luck upon this contest that organized by kameraxburuk.blogspot.com. I can see that there are lots of great contestants that bets their white black pictures, and most of them are really cool in photo editing.

I am not good in photo editing, but at least I know how to turn it to black and white picture la. So , I guess my chance to win this contest is very poor because there are lot more smarter blogger that have join this contest. Lets assume that this photo is just for fun then. I don't wanna put my high hope on winning any contest.

This photo of my friend and I has its own unique, that not anyone can see through the naked eyes. The location is at the top of the hill, and we were so young and cute at that moment. I know that you guys might playing with questions about what had my friend shouted to me with that kind of look, and why am I smiling?  But hey , its something that only pictures could tell ! It gives me an awesome memories, indeed. Eh, I remember this tragedy about the shoe that I was wearing up there. You know what had happen to that shoe? Hahaa..

Gain More Traffic And Visitor In Your Blog | Part 3 |

Harlow. Here we meet again in this sweet tutorial (yucks). Don’t die wondering why your blog isn’t popular like others, please let your brain rest ok. I’m here to share with you more about how to gain traffic and visitors to your blog. And today, I’m gonna touch a little bit about the bad effects of blink text decoration.


Tip 3 – Never use blink-blink text too much.

Do you realize that too much blinking text is sometimes distracting? Yes, yes it is. For my point of view, some bloggers really love this blinking text because they think this method will allow readers to see text that they are emphasizing of. Do you really think it works? I guess no. I’m not going to asked you to stop doing it, but do you think that blinking text really necessary?

I don’t know others opinion about this yet, but when you use too many blink text in your entry, this thing will distracts people eyes and make them feel not to continue their reading. Especially when you make a text like this: Big, Red, and Blinking. Gosh it’s really kills people’s eyes man.


Bad Blink Text Decoration  :  Red bra is really attractive! Do You Love Your Red Bra? I love my red bra group . I want to purchase a red bra! This red bra commercial is just for fun okay. So go red!


How do you feel looking into this text? Hey, I'm spinning around! Be wise on using text decoration, don’t let text decoration make your blog look worse, and make your visitors run headlong off your area. Good luck.

Thursday, January 21, 2010

Wanna Join Second Promotion Of PayPal Wishlist? Hurry Up Before Its Too Late!



Some of you guys have asked me: Neo, macam mana you boleh dapat paypal earnings, I nak buat jugak. I guess those who have asked about this might never heard about PayPal Wishlist on Facebook. PayPal Company has made a surprise promotion of “Pay per Click Application” through Facebook in late of December 2009. Sadly, the promotion has already ended and there is no chance to join this for those who have missed it, unless PayPal wants to give second round promotion. I feel sorry too, I thought it was widely spread on the Facebook. !

I thought that this was scams for the first place , but its clear now that it isn't.What I did just promote the links, and collect dollars as easy as ABC. How they make money from this eh? No idea at all. Perhaps they are kind of like Nuffnangs, Dapat Wang’s schemes like that. I would love to join if theres any other promotion like this , because its an advantage for a daily blogger like me to earn sight incomes.

Anyhow guys, I have canceled my intentions to belanja makan my friend with any money that I will got from PayPal and Nuffnang. I don’t really know where the money comes from and goes to (well you know what I mean), so I guess I better use it wisely then. I rather spend it for my dream gadgets and I do have my own planning on that. A brand new lightweight laptop perhaps. Still in the planning lorh.

I've Got Free 100USD From PayPal Wishlist ! WOW !



I am not gonna believe this until I can hold the money itself. Feeling like butterflies in my stomach now, cant believe it that PayPal really give money for real. I lost my word. Numbness strikes me out for now. Patience. I have no idea, how long the money transaction will be. Eh, good luck for you guys too. ;) Im dancing now. !

Gain More Traffic And Visitor In Your Blog | Part 2 |



If you guys have notice, I rarely put read more widget in my post. I have once used read more button because I think my entries are kind of long. But then, a friend of mine has told me this : Neo, Hanis Zalikha tak pernah letak read more tau. Sis Budu Belacan pun tak pernah letak read more. You nak tau sebab apa? Bila orang masuk jer, orang tak payah click lagi dan orang akan terus baca. Jimat masa. 
 
Listen to that, I do stop and think. I stop to use read more not because of wanting to be like celebrity blogger, but I am thinking about the rational of using read more button in my post. Yes, I wanted the best for my readers. I don’t want to burden them, to have them to die clicking in my area. What I did to reduce this clicking issues are:

Tip 2 - Readmore button is no longer needed.

First - I reduced number of post in my blog. If you’ve notice, I only used 3 - 4 posts in a page because I don’t want this blog loading slow when you entered. This depends on how long is your writing, if you write more, you will have to use 2 - 3 post per page only. If you wanted to changed you number of post, click here: Post On Main Page

Second – I play with the less space. Have a look in all of my entries, you will find that I don’t use too many paragraphs. I learn to reduce emotional word, and chose to use monotone words which always make you want to vomit reading. You see, sentences in the Table A will use a lot spaces compare to sentences in the Table B. For eg :


Hari ini,
Aku
Pergi pasar malam
Aku nak beli
Hamster kaler biru
Tapi dah habis
Stock
Pula!!


A - With Backspaces ; (





Hari ini, aku pergi pasar malam. Aku nak beli hamster kaler biru, tapi dah habis stock pula !!




B - Without Backspaces ; )




Third – I seldom use read more, I only use it when my entries got superb long (basically if I uploads to many pictures). If you really want to use so, there’s no need to install any other button because Blogspot have read more service in the new post frame which is: Insert Jump Break

Use or not use read more is up to you somehow. But as my point of view, read more buttons can get a bit troublesome to your readers. No matter how long your post will be, you just have to reduce the number of post in your blog. There’s no need to show off all your great posts, because you can have another alternatives by using older and newest entries button , recent post widget, post archives, widget that are a lot more effective.

Remember , if your blog can be fast loaded, the more visitors and traffic you get!Trust me, and happy trying yall!

Wednesday, January 20, 2010

Gosh, My Lecturer Has A Power To Read People's Mind! This Is Trouble Man!


A few days ago I had a counseling class with this cool lecturer, Mr. Roslan. Honestly, I really like to be in his class because I got lots of motivations there. However, I do have one thing that I am not easy with. You want to know why?

He has got this capability to read people thoughts. Perhaps the long experienced in the counseling field has made him very wise on reading his student’s mind. This power that he has really made me feels in trouble, as I can’t play-play in his class for sure!

You know, he can look at a person and tell what is the inside story of him/her. Last time, he did label us just by the forms of our eyes. He dropped to each student to tell the type of eyes that the person has, and make his prediction on the person’s personality.

He managed to tell every student personality in my class but when he stopped by me, he has lost his words. I was kind of smug for a few second and assumed that he can’t read my mind. He probably has lost his word because the power of my eyes has blocked his black magic this time! Woah!

But then he said like this: Nurul, you ada mata yang erm..susah nak cakap, I tau ada mata macam you ni..jap..biar I recall..Ha, mata you ni mata-mata curiga. Kalau you pandang orang, you ada lapisan, lapisan tertentu untuk menapis kepercayaan antara you dan seseorang itu. Betul tak?

I was like in doubt, ayaa..really meh? I never thought that I have got eyes like that. Very suspicious kind of eyes la konon. Can’t you see that my eyes is actually sexier that Angelina Jolie’s blue eyes? You should have known that…!

At the back part of this, I was fighting against myself on what my lecturer has predicted on me. A part of me is 75% agreed, because I do draw big boundaries with people who I call friends or even my own family as well. Trustworthy for me is so hard to buy. ;(

Gain More Traffic And Visitor in Your Blog | Part 1 |



Salam. What am I about to share is not an order for you to obey, but at least you might want to think about it. Here is a tip for you to gain more visitors and traffic in your blog.

Tip 1 – Remove Mp3 player widget.

Actually, music player in a blog is not necessary. Most bloggers especially the freshies are akin to use music‘s widget because they think readers might like the music they picked (the same way I did when I first start blogging lol. )

Do you realize that not all people love your songs? For instance, you love Hindustan song but your readers are actually anti-Hindustan's songs. The song haters might easily get annoy and wouldn’t dare to stay any longer in your area. Pity them because they really like your blog, but they just cannot go with the songs.

In addition, there are some bloggers that do hate music. Bloggers like this are more likely to work in peace. They would feel more comfortable to read your entries without any nuisances.

Therefore, the best way to please you readers is just remove your mp3 player. Ops, don’t be mad at me. If you don’t want to remove it, you can have it another way to give pleasure to your readers by switching the auto player to a manual mp3 player ( click to see the tutorial ) . Is that okay with you now? Believe it or not, this tip will work for you if you want more visitor to come to your area. It is worthy to give a try.

A good blogger always serves their readers the best ( Nurul , 2010 )

Monday, January 18, 2010

Its So Creepy To Meet Miss Menopause.



I really hate when my anger emotion struck me abruptly. This isn’t about PMS or what, but my anger just burst out without any signal. You really don’t feel like to see my face when I’m angry you know. People say that I have got this creepy look when I’m in the gloomy mood. Usually, I will be so soundless because my brain is in the process to think and trying to send signal for my nerves to calm down, and of cause my eyebrows will turn to wrinkles which makes me look so creepy like a murderer. And when that happens, you might not want to come near me. *creepy grin*

Well, I might not be rude to you, but maybe I will act a bit offensive for instance of not answering of any calls, questions, or any orders from you. I know I must do something to control about this situation. Maybe fake smiles will just do. But, how can I do that if my brain is stuck? The best advice is, just leave me alone when you started to notice this creepy face of me come out okay. Just give me minutes or two to take deep breath. Don’t worry; I am a type that quick in cooling. *sweet grin*

But, I do worried about one thing now, are these symptoms are making me close to menopause? Oh no...! Omg, I’m doomed!

Sunday, January 17, 2010

Merokok Menjadi Trend Di Kalangan Kaum Perempuan



Apa nak jadi kalau korang ada kawan baik (perempuan) yang merokok? Adakah korang bersikap terbuka bagi kawan-kawan yang merokok terutama sekali kawan perempuan? Kebiasaannya, sekali pandang kita dah cop perempuan macam ni jenis perempuan yang teruk, tak sopan, kaki sosial dan sebagainya. Tanggapan begitu sukar dikikis walaupun kita cuba bersikap open.

"Kau ni open minded la sket, aku merokok pun sebab nak hilang stress..kalau kau tak suka ko jauh sikit la takde la kena asap rokok tu..."

Perempuan yang merokok itu tidak semestinya jahat, darjatnya dengan perempuan lain tetap sama yang membezakan kita cuma amalan. Namun apabila seorang perempuan merokok, secara automatiknya dia dipandang buruk dan hodoh baik dari pandangan lelaki atau perempuan sendiri. Ini kerana sejak azalinya perempuan dilabel sebagai makhluk tuhan yang halus, mulus, bersih, suci, sopan dan baik.

Kadang-kadang ada juga balak yang bersifat bersahaja bila aweknya merokok. Bagi dia, merokok itu  menjadi satu hiburan. Tidak perlu hairan bila tengok ada awek dengan balaknya duduk semeja berborak sambil merokok. Itu hiburan bagi mereka.

Teguran bukan lagi sesuatu yang wajar bagi aku kerana masing-masing sudah meningkat dewasa dan tahu buruk baik satu tindakan. Pernah aku tegur dalam unsur melawak, tapi nampaknya tak berkesan.Mungkin selepas ni aku kena bersikap open minded? Argh..itu bullshit...

Saturday, January 16, 2010

Pengguna VCD dan DVD Cetak Rompak Dalam Dilema


Aku peminat setia VCD dan DVD cetak rompak. Sumpah, aku tak tipu. Bak kata P. Ramlee, "jarang-jarang" jer aku beli yang original. Kalau korang nak cop aku jahat ke ape, suka hati korang la. Aku pengguna bijak, aku berhak nak dapat barang yang lebih murah. Tapi kalau dah macam ni punya sistem, pengguna sendiri akan didakwa jika memiliki VCD dan DVD cetak rompak, mati kering lah aku wey.

Tapi takpe, nasib baik pakcik utorrent ada.  Nasib baik ramai lanun yang bermurah hati bagi movie free yang boleh di-download dengan pantas di laman cyber. Aku takkan mati kering lagi tanpa VCD dan DVD haram jadah tu. Sekian.

Keburukan Facebook | Part 3 | - Kena Penjara Dan Denda RM50,000


Lagi-lagi kes pasal bahana facebook. Baru tadi menyelak suratkhabar, aku terkejut bila dapat tahu seorang brother berumur 25 tahun kena tangkap sebab bagi komen yang berunsur mengancam berkenaan isu penggunaan kalimah Allah.

Kita bukan alim ulama, bukan mufti, bukan pakar agama jadi jangan cuba buat spekulasi yang bukan-bukan. Kita yang berblog ni pun kena hati-hati. Jangan cetuskan apa-apa topik yang boleh membuat kita terima nasib yang sama dengan brother yang baru kena tangkap tu. Silap-silap dia kena penjara dan bayar RM50,000 bagi kesalahan dia tu. Mati kering wey.

Bagi aku brother tu mungkin nak berseloroh, tapi dah nasib nak kena batang hidung dia. Kalau tak tangkap, nanti lagi ramai yang berani buat komen macam tu dekat facebook. Kalau tangkap pula, rasa tak patut pula kena penjara dan denda sampai begitu sekali disebabkan komen bodoh macam tu. Lainlah kalau nak tangkap blog mempersendakan nabi ke, blog ajaran sesat ke, itu aku memang setuju 100%.

Kesimpulannya, hati-hati guna facebook. Mulut jangan cabul, jari jangan gatal tulis yang bukan-bukan. Kalau kita terminate facebook mesti ramai yang melenting. Aku takde hal hehe...

Thursday, January 14, 2010

Majlis Kahwin dan Pertemuan Di Jelebu!

Pelamin runtuh. Ramai juga ex-SMTKK yang datang ;)

Budak dua orang ni kawan baik dari zaman sekolah lagi. Mesra jer ;)
 Cik Siti Ruwaida adalah Ibu Mithali pada hari itu, kitorang ni macam anak-anak dia jer hihi ;)

Sepetang, semeja di Man TomYam Jelebu.Jumpa lagi lain kali ;)

Wednesday, January 13, 2010

Aku Malu Kena Hentam Berblog Dalam Bahasa English aka. Omputih!



Blog Suami Mithali Ferk ni tiba-tiba ada sebut pasal dilema. Dilema nak berblog dalam bahasa english atau melayu. Memang kita patut berbangga dengan bahasa ibunda kita, maklumlah bahasa kan jiwa bangsa. Tapi kalau nak berblog dalam english pun takde masalah sebenarnya.Yang penting kita kawal penggunaan bahasa kita, contohnya macam Blog Suami Mithali Aj. Nismihan. Kedua-dua bahasa yang digunakan sedap, senang difahami dan boleh dibanggakan.

Korang perasan tak, dah tiga bulan aku guna sistem English week dan Minggu Bahasa dalam blog picisan ni. Setakat ini semua penulisan dalam keadaan terkawal dan rasanya sistem ini perlu dikekalkan bagi  tujuan untuk mendisplin diri. Pedulikan kata-kata orang yang menganjing.. " Ala, bajet nak cakap omputih tapi berhabuk, grammar lapuk, ayat budak darjah satu boleh buat! " Ye, aku tak kesah. Sebab bapak aku pernah cakap, " English is not our mother tongue ".

Takut kena hentam. Aku pernah kena hentam sebab berblog dalam english la.Tak percaya, kau tengok sendiri kat sini. Namun, disebalik teguran daripada anonymous, daripada rasa malu aku terus jadi bersyukur. Sebab kalau anonymous tu tak tegur pasal grammar yang macam tahi tu, sampai bila-bila aku tak berubah.
Anonymous said...

U know what is your MAIN problem? The real issue is not about your broken grammar but your attitude. You just don't want people to criticize you. You just don't want to admit that 'yes, i did some mistakes and it was because i was not really good in English so please criticize me so that i can improve my English skill from time to time'. I've read your post... These are your excuses for your poor English: 1)penat weh..tu sebab aku buat quick post and blah jer..aduihh.. 2)It’s just a little bit of grammar errors and spelling which I know, but I AM SO LAZY TO CHECK AND CORRECT IT OUT.

Kalau post blog time tgh penat, memang akan wat byk grammatical errors eh? Apa punya excuse ni? Naper takleh admit je kalau awak tgh tak penat pun, kalau awak check pun, awak takleh detect mana kesalahan awak? Kalau betul nak belajar English, berani la ngaku wat silap. Takyah melenting bila org tegur. Bukan org condemn pun. Orang kritik tu supaya awak lebih aware. Tengok dari sudut positif la. Itu je... Keep on blogging.. Don't stop writing in English and when people correct you, don't get mad. Thank you. (i know what your friends will say about this comment...like usual, they will say that I'm wrong. Keep on jaga hati you and biarkan you di takuk yang lama.. Ingat,real friends akan berani beritahu benda yg benar wpun pahit).

Senang cerita korang boleh bandingkan entri english sebelum dan selepas ditegur. Nampak banyak perbezaan setelah ditegur dan dihentam. Terima kasih anonymous, aku tak lupa jasa kau walaupun ko macam tahi jer tegur aku dulu.Aku panggil ko tahi sebab aku nyaris putus asa dengan english aku bila ko komen macam tu dowh. Ada juga komen yang lagi teruk dari tu, tapi aku dah delete sebab masa tu aku emo, hehe.Oklah peace bai-bai, itu cerita lama.

Tuesday, January 12, 2010

Lelaki Jenis A & Lelaki Jenis B | Jantina Sama, Citarasa Berbeza |


 Kenali lelaki jenis A dan lelaki jenis B. Mana yang kau pilih.

Lelaki Jenis A
Bila perempuan mula cemburu, kau mula rasa diri kau terkongkong nak berkawan dengan orang lain. Kau rasa menyampah, rasa nak bagi makan penyepak je kat perempuan tu sebab selalu cemburu buta. Bagi kau, sikap perempuan yang macam ni buat kau rasa tak bebas, dan tertekan setiap masa. Kau semestinya akan pilih perempuan sporting dan ringkas yang tak ada sifat cemburu sebab cemburu itu melecehkan betul!

Lelaki Jenis B
Bila perempuan mula cemburu, kau rasa suka dan gembira sebab kau tau diri kau bukannya dikongkong, tapi kau lebih rasa dihargai. Kau tak rasa sakit hati , tapi kau lebih sayang dengan perempuan yang cemburu buta. Bagi kau, perempuan yang macam ni memang berharga yang boleh buat kau senyum sentiasa.Kau semestinya akan pilih perempuan yang ada sifat cemburu dari perempuan robot yang tiada perasaan macam batu itu!

Perasan atau tidak, kat pasaran sekarang ni banyak betul lelaki jenis A.Kenapa ya susah nak cari lelaki jenis B ni? Korang tak tahu ke, seorang yang bergelar perempuan itu lazimnya akan bersifat cemburu bila orang yang dia sayang intim dengan orang lain.Perempuan ni, cemburunya lebih dari lelaki, jadi kaum lelaki seharusnya lebih memahami dan cubalah elakkan dari membuat pasangannya cemburu. Jelas? A atau B, aku pilih lelaki jenis B okay.

Ex-SMTKK Meetup | Kenduri Kahwin , Jeram Toi dan Man Tom Yam |

Semalam jadi sejarah, berjumpa balik dengan kawan-kawan lama SMTKK. Terlanjur bertandang ke kenduri kahwin kawan , kitorang ambil kesempatan dalam kesempitan itu untuk melepak di jeram toi, dan makan-makan di Man Tomyam, Jelebu Negeri Sembilan. Sumpah, bukan semua kawan yang datang tu aku kenal , sebab aku dah hilang ingatan dah.

Pengantin perempuan yang jemput aku tu kawan lama aku, aku ingat dia tak cam muka aku ni. Sampai je kat kawasan kenduri tu dari jauh dia dah melambai-lambai. Aku pun macam " Eh, fofuler gak la aku ni kan ". Bukan apa, nak dekat 6 tahun tak jumpa dengan diorang . Lepas habis sekolah semua senyap je.

Borak - borak di Man Tomyam, kitorang berkira-kira dengan jari kaki kawan-kawan yang dan pun kahwin. Kelakarnya, ada yang dulu kelab anti lelaki tapi lebih cepat kahwin dari kitorang. Tak kurang juga yang bujang sebaya dengan aku pun dah berbini. Semua macam tertanya-tanya lepas ni sapa pulak nak pakai inai kat jari. Masing-masing cube nak duduk kat pelamin pengantin kononnya nak ambil berkat nak kahwen cepat. Kelakar la korang.

Yang pasti aku tengah tunggu gambar nak upload dekat sini. Tunggu je lah, mana tau korang teruja dengan keindahan air terjun dekat Jeram Toi tu. Boleh kita buat BBQ Blogger Gathering pulak kat situ. Amacam, kedengaran poyo tak aku kali ni?

Sunday, January 10, 2010

Off To Jelebu, Negeri Sembilan


 Jeram Toi Waterfall, Jelebu Negeri Sembilan. 
See here for the map of jeram toi.

Having no idea to post new entry. Where does all my ideas gone to? Hurm still in the mood of holiday maybe. Hey,mister brain please wake up okay...

Anyway, I will be off to Jelebu , Negeri Sembilan today to attend my ex-smtkk schoolmate's wedding.There will be many long lost friends that I will meet for today. So I have planned to go waterfall bath with them at Jeram Toi after the wedding, hopefully the rain will not disrupted the plan. Told them already, and they were kind of excited about the waterfall bath.

May Allah bless our journey today...

Sigh..I keep on having this bad dream lately, about losing the ones I loved. I am so fretful when I'm awake. Praying that those dream is just a toy bed or maybe I just think too much on the particular matter. I hope this dream will be over soon, praying for everything will be just fine.

Till here, Take care...

Friday, January 08, 2010

Nuffnang Earning Is Waiting To Cash Out! | Part 4 |



You might be boring with this entry, but I need to keep my blog always update ;) My nuffnang earning is already RM 153.80! Hoorah!. Some of you have advised me to cash out the money,  because if nuffnang suddenly bankrupt , they might not pay me. Huhu, dont scare me la, okay. Let it reach to RM 300.00 first. I hope your nuffnang earnings is going somewhere too, especially for those loyal clickers. Lets have fun blogging with free pocket money yall. ;)

Wednesday, January 06, 2010

Our Chinese Lecturer, Make Us Stay Awake In Class!



Sometimes lecturers are great in making us laugh and stay energetic during class. Especially when Chinese lecturers try to talks in Bahasa with their own way of a mandarin's tongue. Most of them are using high level of Bahasa but when they talks, they really sounds hilarious. Sometimes as students, we are trying hard to cover up our laugh from their hearing, but sometimes we just blew it. We are sorry.

  • Monyet itu bergayut-gayut = Monget itu, berngayut-ngayut...
  • Awak harus buat survey dulu = Awak halus buat suwey dulu...
  • Ini akan menghasilkan perkara = Ini akan menghasiukan perkala...
  • Berikan dia masa untuk = Belikan dia masa untuk... 
  • Jalan-jalan = Jalang-jalang (update from phyzee)

I remember one of my Chinese Lecturer has said, an infant that is starting to show the development of verbal skill usually sounds like this: pepepepepek!, mememememek! After he said the words "pepek and memek", the whole class suddenly has turned into the silence, but seconds after that we have blasted off with a great laugh. The Chinese lecturer some how remains as cool as ice because the words such pepek, and memek are nothing weird to him. The words might be just okay for Chinese people, but for the Malays, the words are kind of obscene already. That's why we laughed. Lol.

Although they might sound hilarious, I respect them because they are brave to talk in Bahasa even they know that they have poor pronunciation. They tried their best to give us the better understanding in the learning, and we supposed not to laugh about it, but learn to appreciate. Eh, ok can laugh la, but make sure not to loud ok ? ;)

Great Numbers Of Followers , Thanks Yall!


Thank you Muhammad Safwan for being my 1111th follower! What a great number right ;)

I cant thank you enough for all my followers that have been following my blog since the day this poor blog has been launched on 5/11/08. Im so sorry I cant buy you guys gifts, so appreciating you guys is the least that I can do.I know I have been bad because not following back your blog, but I would still love to put you on my bloglist, and try to visit and comment your blog. 

Sincerely, I really appreciate the supports that you guys have given me through the ups and downs. This blog have been a place for me to share my stupid thoughts, my emotions, my anger, and my happiness that I face in my daily life as a future teacher. This is a path that allowed me to understand about how friendship can be build through the user ID behind the IP address. Thanks for being here and show your loyalty to read all my stupid thoughts. Thanks for your great idea and motivations that always make me smile every time I click the comment box. And thank you for the pocket money from the ads you click. ;) Hehee...

Ala, pendek kata terima kasih la semua - semua tuh.

Tuesday, January 05, 2010

Rapid Bus Goes Swine on The Road.



I’m so not cool now. My class has ended around 11.00 a.m and as usual I ran to catch rapid bus. Waited about 30 minutes at the bus stand and the bus still have not showed up. Felt boring, so I went and bought a drink from the petrol station first and then came back quickly but no bus at all. After waited another 10 minutes, suddenly a bus came by very fast. I tried to wave giving signal for the bus to stop, but it was my bad luck, the bus did not stop. I am 100% confident that the bus driver did see me waving just now but he just ignored! Thank you. I cant remember how many times I cursed like this "swine, swine, swine la that bus !".

My face was like rubbish at that moment, patiently waited for another bus to arrive. Yeah, another bus came and the bus merely missed me again. This time the bus has stopped, but a bit far away from the bus stand. Sighed, I am not expecting them to treat me like a princess or what, but at least please slow down the speed when you see a bus stand la. You drive with that kind of speed, then how come u able to stop the bus if someone waved? Or did I look alike with the pillar which makes me look unnoticeable? Again, “swine la you…”.

Monday, January 04, 2010

Mijat Is Now A Teenager | Part 2 |

My little brother is growing up so fast! Still remember about this post? He was really tiny at that time but now he is rapidly growing like a giant. He looks much different ever since he entered Mrsm. His body is build with muscles, his writing is much neater than me, and he is taking care about his face now. But the best is, he never change the way he treats me like a cool sister in the universe. Making me laughs with his stupid jokes and moves are his favorite. And hey, he still kiss me on the cheek ok!

I remember that there was a case when we attended a wedding ceremony, everybody was getting the bunga telur, but he was the one who only got the gula-gula! Then, he got pissed off and said " Im not a kid anymore, why do they give me candies? They must be blind ". And we laugh out loud. No more kiddy baby, he is a teenager now. Well, he is back to his school, and I am gonna miss him so much. Come back liao!






Cool, huh?

Bloggers Meetup | Me & Aezlika |

Tee-hee. This is from my baby Olympus' lense.




A day out with Aez was fun and full of surprises. Usually, hanging out with a blind date never would make me feel easy but with her, I am not. Since we are always chatting and gossiping all night on the yahoo messenger, the bind of blogger friendship goes much easier the moment we met. I can say that I am bit curious to know about her interests, because I am afraid if some of my acts might be uneasy for her. But then, I thought it was okay overall. She is just as normal as me. She is not fussy but a simple and easygoing type of girl.

We have seen Sherlocks Holmes! Seriously, for me it was pretty dull. I was sleepy and tried to be awake, but Aez really enjoy it. I am bit regret for not choosing Chipmunks as what Aez has recommended me. ;( After all, we appreciated the precious moment with capturing some pictures. Hee hee.See you next time Aez, and for Aiman , next time no escape hah. ;)

Sunday, January 03, 2010

Nuffnang Earning Is Waiting To Cash Out! | Part 3 |



Tiada masa update. Cuma update jumlah tabung semasa di Bank Nuffnang, dan masih sabar dengan jumlah yang ada. Anda mahu menabung seperti saya? Layarilah laman web ini, semoga berjaya menabung dan buat duit.

Saturday, January 02, 2010

Tahun 2009 Layak Digelar Si Tahun Sedih



Rata-rata bloggers yang aku kenal, banyak yang jatuh terduduk terlentang terkangkang kesedihan pada tahun 2009. Salahkah aku menggelarkannya Si Tahun Sedih? Sama seperti mereka, aku juga jatuh dan dilenyek - lenyek seperti nangka busuk. Hebat diuji dan dieksperimentasi oleh Pencipta kita yang nak tengok prestasi kehidupan kita. Buku rekod banyak bertanda dengan pen merah atau pen biru? Corot, baik atau cemerlang? Aku merosot betul, malu !

Tahun 2009 adalah Si Tahun Sedih. Ramai yang telah pergi dan tidak kembali lagi, ada pasangan yang putus tunang, ada suami isteri yang bercerai,-berai ada yang kena buang kerja, ada yang merempat, ada yang tidak berduit, ada yang ditipu dan ditikam, itu belum kira bencana alam sana-sini. Pendek kata, macam-macamlah yang berlaku dan banyak yang pahit dari yang manis. Ramai yang menangis dari yang gembira.

Tahun 2009 adalah Si Tahun Sedih. Namun syukur, kita masih diberi peluang untuk menikmati kemanisan hidup di Tahun 2010. Perkara yang mendatang adalah penuh misteri dan tak diduga mungkin lebih mencabar. Panjatkan doa semoga Tahun 2010 berisi dengan perkara yang manis-manis belaka, semoga esok sentiasa lebih baik dari hari ini. 

Jadi benarkah Si Tahun Sedih layak diberi pada Tahun 2009?

Friday, January 01, 2010

Kos Rawatan Bayi Di Hospital Mencecah RM200,000!



Ada sepasang suami isteri ni, dah 17 tahun kahwin  baru dapat seorang cahaya mata. Mereka diduga dengan satu lagi ujian hebat bila anak yang dilahirkan tak cukup bulan. Baru-baru ini, anak itu dilahirkan secara Caesarean birth. Bayi yang sempat duduk hanya 5 bulan dalam kandungan itu mempunyai saiz badan yang terlampau kecil dan mengundang banyak komplikasi. Jadi , untuk membantu bayi ini terus hidup,  dia dikawal rapi oleh doktor-doktor swasta yang sanggup tak balik rumah untuk menjaga bayi ni.

1 hari di Hospital = RM2,000
100 hari di Hospital = RM 200,000

Dengar cerita , kos sehari untuk jagaan bayi itu bernilai RM2,000. Disebabkan bayi itu tak boleh dibawa pulang, jadi bayi tu kena memerap dalam incubator di hospital selama 100 hari. Jadi kos yang perlu ditanggung semuanya ialah RM200.000. Mungkin tak menjadi masalah bagi mak bapak dia nak tanggung kos tu sebab aku dengar mereka orang berada. Walaumacam mana pun, aku doakan baby diorang sihat dan semoga baby tu berjaya berjuang untuk hidup. Banyak bayi pra-matang yang berjaya hidup, InsyaAllah. Tapi kalau tak berjaya, memang rugi.

Sokongan Votes Amat Diperlukan.

Sticky Post : Scrol more to see How to Vote =), InsyaAllah aku boleh vote contest korang sekali ! 


Much love to yall blogger : Jmr, Zack, Hazwan, Budakhutan, Belogshop, Eni, Aienz, Afzan, Safiyyah, EipulAzuan.

X

deleted
 

Designed by Alieff Artwork