Wednesday, February 02, 2011

Keburukan & Dosa Mencarut !

Peringatan : Post ni dibuat untuk mengingatkan diri sendiri dan orang lain juga.



Feeling Lucky?

“ bodoh, bangang, babi, sial, pundek, pukimak, pantat, lahabau, cilanat, celaka “
situasi 1 : "opocot babi pundek" (gaya orang terkejut)
situasi 2 : "ko ni macam sial la" (menyumpah orang)
situasi 3 : "pantat betul la" (kereta depan buat pasal)
situasi 4 : "wei babi, sini jap" (panggil kawan)

Erks, belum tambah four letter words yang English tu ye.. Sungguh kotor perkataan - perkataan kat atas ni kan. Jagalah budi bahasa dan sopan santun kita. Terutama sekali orang perempuan. Nampak tak manis kalau lancar menyebut perkataan macam kat atas...


Anyway, from my point of view kelancaran penyebutan bahasa - bahasa seperti diatas sebenarnya mungkin berfaktorkan latar belakang keluarga, rakan - rakan, kawasan sekolah, atau mungkin juga datang dari pengaruh media. Jangan kata tidak, ia benar.

You are what you said. So mind your words when you speak. Budi bahasa tu melambangkan diri kita kan ?
"...... Sesungguhnya seorang hamba mengucapkan satu kata yang diredhai ALLAH SWT yang ia tidak mengira yang akan mendapatkan demikian sehingga dicatat oleh ALLAH SWT keredhoan-NYA bagi orang tersebut sampai nanti hari Kiamat. Dan seorang lelaki mengucapkan satu kata yang dimurkai ALLAH SWT yang tidak dikiranya akan demikian, maka ALLAH SWT mencatatnya yang demikian itu sampai hari Kiamat." (diriwayatkan oleh Ibnu Majah)

Nota kaki : Aku tak suka kalau orang sekitar aku guna ayat-ayat ni, walaupun dalam keadaan bergurau.  Salah siapa? Jangan salahkan ibu yang mengandung.

Nota kaki si orang suci :
Tipulah kalau aku suci dari guna ayat kata kat atas, sebab tu lah aku buat post ni, pandai. Kepada yang terkena, terima kasih kerana memanipulasi post aku.Kesimpulanya, terpulang kepada setiap individu samaada menerima atau menolak kebenaran post ni. Jika nak berubah alhamdulillah. Jika tidak, fikir - fikir kan.

P/s : Ini re-post entri zaman dulu dulu...Kalau tengok komen.. memang hancus aku kena belasah kan. Tapi lumrah hidup seorang blogger takkan best kalau takde komen, kritikan = )


 

Designed by Alieff Artwork