Friday, January 01, 2010

Kos Rawatan Bayi Di Hospital Mencecah RM200,000!



Ada sepasang suami isteri ni, dah 17 tahun kahwin  baru dapat seorang cahaya mata. Mereka diduga dengan satu lagi ujian hebat bila anak yang dilahirkan tak cukup bulan. Baru-baru ini, anak itu dilahirkan secara Caesarean birth. Bayi yang sempat duduk hanya 5 bulan dalam kandungan itu mempunyai saiz badan yang terlampau kecil dan mengundang banyak komplikasi. Jadi , untuk membantu bayi ini terus hidup,  dia dikawal rapi oleh doktor-doktor swasta yang sanggup tak balik rumah untuk menjaga bayi ni.

1 hari di Hospital = RM2,000
100 hari di Hospital = RM 200,000

Dengar cerita , kos sehari untuk jagaan bayi itu bernilai RM2,000. Disebabkan bayi itu tak boleh dibawa pulang, jadi bayi tu kena memerap dalam incubator di hospital selama 100 hari. Jadi kos yang perlu ditanggung semuanya ialah RM200.000. Mungkin tak menjadi masalah bagi mak bapak dia nak tanggung kos tu sebab aku dengar mereka orang berada. Walaumacam mana pun, aku doakan baby diorang sihat dan semoga baby tu berjaya berjuang untuk hidup. Banyak bayi pra-matang yang berjaya hidup, InsyaAllah. Tapi kalau tak berjaya, memang rugi.
 

Designed by Alieff Artwork