Sunday, February 22, 2015

Low Carb Meal : Cara Buat Roasted Chicken Nandos & Salad !

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful


Ape ye menu low carb hari ni ? Oh yeah, semestinya yang sedap sedap dan mengeyangkan ! Entri sebelum ni saya ada cerita saya nak try diet atkins kan ? Tak berjaya ok, susah gila...haha, banyak sangat peraturannya. So saya decided, saya amalkan low carb meal dalam misi untuk memakai balik baju baju kurung yang dah tak muat tu.  (azan zohor * kita sambung lepas solat!)

Low Carb Meal : Cara Buat Roasted Chicken & Salad !

Bahan - bahan :
1. Sayur-sayuran
2. Ayam
3. Marinade powder (untuk perap ayam)
4. Olive oil, thousand island & sesame sauce (salad dressing)
5. Sos Peri-Peri Nandos

Cara buat :
1. Perap ayam
2. Bakar ayam 160 degree - 40minit
3. Rebus salad - 2 minit
4. Gaul salad dengan dressing
5. Siap


Meh aku jelaskan dengan terperinci. First of all, korang dah perap ayam sehari sebelum atau paling tidak sejam sebelum korang nak makan. So, bila dah perap ayam, bakar je dalam oven dengan suhu 160 degree untuk 35 hingga 40 minit. Tempoh masa bakar ayam ni, tertakluk pada size ayam korang, kalau kecik je sekejap je da masak :)

contoh google : marinade powder
(kitorang marinade pakai powder ni je, tambah garam sikit)

contoh google : cara nak perap ayam

 


hai ayam ! apa khabar :)

Ayam dah siap bakar :) Cantik warna dia. 


Sementara tunggu ayam siap bakar, boleh sediakan sayur-sayuran yang korang suka. Aku suka makan celery, carrots, and kacang panjang ! So ikut citarasa korang la nak sayur apa pun. Basuh sayur, potong panjang dan dadu dadu. Kemudian, rebus dengan air panas 2 minit.. (sayur perlu direbus kalau sayur keras, kalau korang pilih sayur lembut, tak perlu rebus ok)

 

Ok. Dah siap rebus. Buat dressing pulak. 



Nampak 3 bahan ni, Olive oil, sesame sauce & thousand island. Tuangkan sedikit ke dalam mangkuk salad yang dah siap tadi. Gaulkan bahan ni. Lepas tu siap untuk dimakan. 



 Tada ! Dah siap dah menu kita hari ni. Tak lama pun. tak susah pun ! Nampak menyelerakan kan ? Memang sedap pun. Tambah pulak dengan sos peri peri Nandos, lagi sedap ! Ok, bismillahiroohmanirrohim...




السلام عليكم ورحمة الله وبركاته May the Peace, Mercy, and Blessings of Allah be Upon You في أمان الله May Allah Protect You




Cara Buat Pancake @ Lempeng : Mudah !

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful

Harini breakfast makan pancake ! Lama tak merasa pancake ni. Kalau ada yang teringin nak makan pancake tu, mai jeling resepi ni :)

 Cara Buat Pancake : Mudah !


Apa yang perlu ada cuma ini, beli kat pasaraya mana-mana ada. Yang ni saya beli kat Giant. Yang ni jenama Pancake Mix Pillsburry, Buttermilk Pancake & Waffle Mix (just Add water) katenye.



Cara Buat Pancake : Mudah ! Mengikut cara yang ditunjukkan kat belakang kotak,

1. Masukkan bahan dalam mangkuk
2. Tuang air je. 
3. Lepas tu panaskan kuali dengan sedikit minyak
4. Goreng lempeng. 



Tadaaa dah siap !



Lepas dah siap lempeng tu, boleh lah dimakan dengan :

1. Madu
2. Jem
3. Kuah durian
4. Susu pekat
5.Suka hati korang nak makan dengan ape :) 


Komen : Saya suka rasa lempeng ni, bentuknya pulak gebu , cantik , rasa sedap, dan menyelerakan. Saya bagi 8/10 :)  Ok, selamat mencuba ! Ooops, menu ni, bukan untuk orang yang tengah diet ye....hohoho


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته May the Peace, Mercy, and Blessings of Allah be Upon You في أمان الله May Allah Protect You

Saturday, February 21, 2015

Bahasa Mandarin : Perkataan Yang Biasa Digunakan.

UPDATED : 21 Febuari 2015

Ini adalah perkataan dalam bahasa mandarin yang biasa digunakan dalam kehidupan seharian. Setiap hari, saya akan tanya anak murid saya perkataan perkataan  baru. =) Saya akan update lagi perkataan baru dari semasa ke semasa ya.



sila tekan read more ;) tq

MOOD / KEADAAN dalam Bahasa Mandarin.
lei - letih
hen lei - sangat letih
shen qi - marah
hen shen qi - sangat marah

LAMBAT / CEPAT  dalam Bahasa Mandarin.
man - lambat
kuai - cepat
lai - mari
ni kuai kuai lai ! - awak cepat cepat mari !
ni man man lu - awak pelan pelan jalan
ni man man che - awak pelan pelan makan
ni kuai kuai cuo - awak cepat cepat buat

TAHU / TIDAK TAHU dalam Bahasa Mandarin.
chi tao - tahu
bu chi tao - tidak tahu
wo chi tao - saya tahu
wo bu chi tao - saya tak tahu
ni bu chi tao ma ? - awak tak tahu ke ?
ni men chi tao ma ? - kamu semua tahu tak ?
wo men chi tao - kami semua tahu

BUAT / TIDAK BUAT  dalam Bahasa Mandarin.
cuo - buat
mei you cuo - tak buat
gong ke - kerja rumah
ni cuo gong ke ma ? - awak buat kerja rumah tak ?
wo mei you cuo gong ke - saya tak buat kera rumah


KAMI / KAMU  dalam Bahasa Mandarin.
ni men - kamu
wo men - kami

SEMUA ORANG dalam Bahasa Mandarin.
ciampu ren ting  : semua orang dengar
ciampu ren kan : semua orang tengok

TUNJUK ITU/INI  dalam Bahasa Mandarin.
na ge - itu
ze ge - ini
na li - disana
zher li - disini
qi - pergi
cho kai - pergi/kene halau
ni qi na bian - awak pergi sana
ni qi ho mian - awak pergi belakang
ni qi shang mian - awak pergi atas
 jiang - cakap
ni jiang shen ma ? : awak cakap apa ?

APAKAH BENDA INI  dalam Bahasa Mandarin.
ze ge se shema ? - ini barang apa ya ?
na ge  se shema ? - itu barang apa ya ?



 PERGI MANA dalam Bahasa Mandarin.
ni qi na li ? : awak pergi mana ?
wo qi KLCC - saya pergi KLCC


ARAH TUJU / ARAHAN  dalam Bahasa Mandarin.
xia mian - bawah
shang mian - atas
ho mian - belakang
cian mian - depan

KATA GANTI NAMA DIRI dalam Bahasa Mandarin.
wo - saya
ni - awak
lau she - cikgu

TIDUR  dalam Bahasa Mandarin.
shui jiao - tidur
jue jiao - bangun tidur

SAYA MAHU/NAK  dalam Bahasa Mandarin.
wo yau - saya nak

KATA KERJA  dalam Bahasa Mandarin.
tiao - lompat
pau - lari
lu - jalan
shui jiao - tidur 
zuo xia - duduk
qi lai - bangun
chi fan - makan
kuai - cepat
man - lambat
 lei - letih
ta - pukul
kai - buka
kuan - tutup
kuan men - tutup pintu
kai men - buka pintu
 huai tan - nakal


TEMPAT  dalam Bahasa Mandarin.
che suo - toilet
wan niao - siput
yi - ikan

BETUL/ SALAH/JANGAN dalam Bahasa Mandarin.
bu yau - bukan
bu ke yi - tak boleh
wan - main
ni bu ke yi wan ! - awak tak boleh main !
sui - air
ni bu ke yi wan sui ! - awak tak boleh main air !
ke yi - boleh
tui - betul
me you - takde
qi na li - pergi mana

BUANG AIR BESAR/KECIL  dalam Bahasa Mandarin.
ta pien - berak
siau pien - kencing
ni yau siau pien ma ? - awak nak kencing ke ?
ni qi che suo - awak pergi bilik air

UCAPAN SELAMAT  dalam Bahasa Mandarin.
zao an - selamat pagi
xie xie - terima kasih
ni hao - apa kabar
hao le - baik
hen hao - sangat baik
mei guan ci - tidak mengapa
Zai jian - good bye

 TAPI dalam Bahasa Mandarin.
dan shi - tapi
bu guo - tapi

KEPUNYAAN SAYA dalam Bahasa Mandarin.
wo de - saya punya
ni de - awak punya

MAHAL / MURAH   dalam Bahasa Mandarin.
tai gui le - sangat mahal
gui - mahal

BERAPA HARGA BARANG  dalam Bahasa Mandarin.
duo shao cian ? - berapa harga barang ini ?


KATA MEMUJI/PUIAN dalam Bahasa Mandarin.
mei - cantik
pu mei - tak cantik
li hai - bagus/pandai
yau yeng - macho, handsome
ho keng - fantastic
peng you - kawan
ho keng ah - wahh hebat !

FAHAM / TIDAK FAHAM  dalam Bahasa Mandarin.
ming bai - faham
wo pu ming bai - saya tak faham
hen rek - sangat panas
shang xin - sedih
kai xin - gembira
xi huan - suka
jin tian - hari ini


BARANG/THINGS  dalam Bahasa Mandarin.
qian - duit
yi fu - baju
jian tau - gunting
se tau - batu
bu - kain
piao liang - gojes gila
sa - pasir
pu yau wan sa - jangan main pasir !


MAKAN / MAKANAN  dalam Bahasa Mandarin.
pang xie - ketam
tang gao - kek
tang guo - gula/gula-gula
che - makan
che fan - makan nasi
mien - mee
ni che shen ma ? - awak makan apa ?
wo che mien - saya makan mee
mian pao - roti
wo che mian pa - saya makan roti
ni you me you che ? - awak sudah makan ke belum makan ?


TUISYEN/TUITION dalam Bahasa Mandarin.
bu xi - tuisyen
sang ke - kelas


ANGGOTA/ TUBUH BADAN  dalam Bahasa Mandarin.
tou - kepale
tou fa - rambut
bi ze - hidung
cai - teka
mai - beli
ka fe - coffee
cha - tea
sang ke - kelas
pu yau na wo de bi ze !! - jangan sentuh hidung saya !


NOMBOR dalam bahasa mandarin.
satu ( 一 ) - yī
dua ( 二 ) - èr
tiga ( 三 ) - sān
empat ( 四 ) - sì
lima ( 五) - wǔ
enam ( 六 ) - liù
tujuh ( 七 ) - qī
lapan ( 八 ) - bā
sembilan ( 九 ) - jiǔ
sepuluh ( 十 ) - shí


Ini yang terbaru..penat saya buat sendiri kat microsoft word. harap kalau share share tu credit sikit =)



Ringgit
lín jì
Nombor
Sa
Puluh
Ratus
Ribu
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
satu
dua
tiga
empat
lima
enam
tujuh
lapan
sembilan
sepuluh
 lín jì
Èr  lín jì
Sān  lín jì
 lín jì
 lín jì
Liù  lín jì
 lín jì
 lín jì
Jiǔ  lín jì
Shí  lín jì
Shí lín jì
Shí' èr lín jì
Shí sān lín jì
Shí sì lín jì
Shí wǔ lín jì
Shí liù lín jì
Shí qī lín jì
Shí Bā lín jì
Shí jiǔ lín jì
Bǎi lín jì
Liǎng bǎi lín jì
Sānbǎi lín jì
Sìbǎi lín jì
Wǔbǎi lín jì
Liùbǎi lín jì
Qībǎi lín jì
Bābǎi lín jì
Jiǔbǎi lín jì
Yī Qiān lín jì
Liǎng qiān lín jì
Sānqiān lín jì
Sìqiān lín jì
Wǔqiān lín jì
Liùqiān lín jì
Qīqiān lín jì
Bāqiān lín jì
Jiǔqiān lín jì



Dalam video pun boleh juga kalau nak belajar sebut nombor dengan betul =)


Perbualan kalau nak beli barang dalam bahasa mandarin. Bagaimana nak tanya harga barang, dan minta kurangkan harga barang.

Beli - Mai
Ringgit - Lin ji
Boleh - Ke yi
Tidak Boleh - Bu ke yi
Berapa harga barang ni ? - Doa shao qian ?
lima ringgit -   lín jì
 Mahalnya ! - tai gui le !
kurang la sikit harga... - pian yi dian la ~
dua ringgit boleh ? - Èr  lín jì keyi ma ?
tak boleh ! - bu ke yi !
baiklah, saya tak nak beli - hao de, wo bu yau mai.





Ziarah Padang Arafah & Jabal Rahmah.

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful

Kadang-kadang teringat masa ziarah mekah dulu. Seronoknya hati, tambah pulak anak buah saya si kembar tu ikut sekali. Lagi lah best. Hari ini nak recall sedikit cerita masa melawat padang arafah. (kalau time haji, syarat wajib haji mesti bermalam di padang arafah...)

Hikmah wukuf di padang arafah dalam keadaan hangat dan panas terik pada 9 Zulhijjah umpama peringatan awal kepada umat Islam mengenai keadaan di Padang Mahsyar di mana semua manusia ,tanpa mengira bangsa, pangkat atau kedudukan akan dihimpunkan untuk menerima pengadilan berdasarkan amalan makruf dan mungkar mereka semasa di dunia.

Cuaca masa tu sangat sesuai. Panas sangat pun tidak, sejuk sangat pun tidak. Boleh kata masa saya pergi ziarah tu, cuaca macam kat KL ja. Alhamdulillah. 

Sebelum sampai kat padang arafah tu, saya jeling tepi bas. Pastu saya tanya mak. 

saya : " asal ade banyak canopy bawah jalan ni mak ? banyak nya...sape yang duduk situ ? takde orang pun ? " 

mak : " Musim haji, semua orang akan berada dekat sini, untuk pergi melontar kat jamratul aqabah...ramai tau nanti sesak " 

saya : Oooh... yeke...(dalam otak aku terbayang betapa sesak nye jemaah haji yang nak pergi melontar kat sini ye...bila lah sampai waktu aku ? moga-moga aku dapat tunaikan haji di usia yang berkat)



Masa sampai kat padang arafah, banyak bas persiaran tersusun kat keliling bukit arafah. Bila bas kami dah park, saya sampai keliru bas saya yang mana satu. Bukit arafah tu takde lah tinggi mana, tapi sempatlah saya panjat bukit tu, sempat lagi beli baju tshirt gambar mekah kat atas bukit tu, 10 rial je. 

aku ni, bas persiaran pun aku nak amik gambo. 


Ha...nampak gambar kat bawah ni...ada batu besar hitam putih ? Itulah dia jabal rahmah. Kat situ ramai orang duduk berdoa. Time ni aku fikir, ehhh nak doa jodoh je ke ? So saya pun berdoa je semua sekali...actually walau kat mana pun kita berada as long as kat tanah suci, doa je banyak banyak.  InsyaAllah..doa kat tanah suci ni, Allah perkenankan. 

Kisah di sebalik batu Jabal Rahmah...


Nabi Adam dan Siti Hawa diusir dari syurga ke dunia ini. Mereka terpisah selama 300 tahun, kemudian Allah mempertemukan keduanya di tempat yang sekarang disebut Jabal Rahmah di tengah Padang Arafah di Mekah Al Mukarramah.


welfie kat jabal rahmah

selfie kat jabal rahmah


pelbagai contengan doa kat batu ni, diorang ni vandalisme...
tak payah la conteng conteng...ishh...

Turun je dari bukit arafah, saya dengan adik saya ternampak van ais krim ! Wallaaa ! Ape lagi, ais krim strawberry satu !! Dengan keropok bentuk segi tiga tu (popular la keropok ni kat mekah). Slurp slurp makan ais krim dulu. Lepas makan ais krim, kitorang pun melulu la cari bas. 



Time tu penat keliling padang arafah tu sebab cari bas. Keliru bas kitorang yang mana satu hahaha. Lepas berpeluh peluh 10 minit cari bas, baru jumpa...semua orang dah tunggu hahaha.... :) 

Ok sampai situ je nak share !

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته May the Peace, Mercy, and Blessings of Allah be Upon You في أمان الله May Allah Protect You



Misi Belajar SEM II, UKM.

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful

Setelah bercuti sekian lama dan duduk kat rumah je, akhirnya aku dah daftar untuk semester dua master. Tau tak betapa heavennya aku rasa time cuti semester ? Rasa free gila ~ By the way, result semester 1 tak berapa best, tapi Alhamdulillah aku pass untuk terus ke semester dua. 

Actually mana ada notes macam ni time master. Ni pun aku tepek tepek sendiri dan aku baca je...No more spoonfeed macam zaman degree dulu ye...lecturer bagi talk je dalam kelas, notes yg berkaitan check kat website. thats all. sampai masa kau jawab exam..takde spot diberikan..sekian


Pointer sem satu? 3.29 je..entah ape benda yang aku jawab dalam exam aku pon tak tahu lah. Aku hope for 3.50 pun tak lepas. Ape yang kelakarnya, takde masa nak study sampai aku record suara aku sendiri dalam telefon dan dengar kuliah sendiri berulang ulang kali masa driving, masa nak tido sampai tertido hahah. Nak stay up malam-malam study mcm zaman degree dulu memang tak la kan. Dulu-dulu kita gigih stay up sebab ade geng belajar. :) 

Papepun, untuk semester dua ni. Ini jadual aku. Aku bantai kaw-kaw hari Jumaat. Nampak tak tu ? Jumaat start kol 3 petang - 9 malam aku akan menadah telinga dengar lecture. Lepas tu akan balik dam sampai rumah dalam pukul 11 malam. Keesokan harinya, Sabtu kelas pukul 9 pagi sampai 12 tengahari :) 


Ade kawan aku tanya, susah ke buat master ? Aku nak cakap pe ek, mengikut keupayaan masing-masing kot. Bagi aku tak susah la belajar sarjana ni. Keadaannya sama macam ko belajar zaman degree dulu je. Cuma ilmu pengetahuan tu bertambah, dan gaya pembelajaran, gaya berfikir, gaya menulis dan gaya bercakap tu lebih tinggi ja. Kau bercakap pun kena gaya sarjana, kalau ko cakap macam budak sekolah mau kau kena gelak je nanti. 

Kalau dulu aku tau menda ni senang je, takde la susah sangat..aku sambung lama dah. Ni sebab takut sangat nak hadapi cabaran belajar ditambah dengan pengalaman pengalaman dasyat orang yang terkandas tak habis master, tertangguh la niat aku beberapa tahun. Anyway...aku nak galakkan korang semua belajar dan belajar lagi. Jangan takut, niat yang baik akan dipermudahkan dengan izin Allah :)


Allah pesan, fa inna maal us riyus ro
maka sesungguhnya bersama kesulitan itu ada kemudahan
(aku rasa ayat ni lah antara penguat aku hari-hari)


Cabarannya cuma the matter of time. Pembahagian masa aku antara study dengan kerja. Aku cikgu kot. Benda paling tak best as part-time student, kelas aku semua petang. Sebaik saja aku habis waktu kerja, aku ada kelas  ! Tau tak betapa gigihnya dengan masamnya aku lepas kerja terus drive pergi kelas. Sangat tak selesa ok. Tapi aku gagahkan jer la...sabar je !

Nak cite betapa terkejar-kejarnya masa untuk ke kelas, sampai nak accident pun ada. Kawan-kawan lain pun ade yang accident sebab nak menuntut ilmu punya pasal. Kawan-kawan lain diuji dengan tempat kerja yang jauh dari tempat belajar. Ada yang dari Melaka - KL, Johor - KL, Kelantan - KL. Nikmat mana lagi aku nak dustakan, sebab semuanya mudah bagi aku...tempat kerja dekat, duduk rumah dengan family, kalau tak sempat atleast mak dah masak kat rumah, bahagia disamping keluarga tercinta. 

Aku harap setiap jumaat aku sempat balik rumah mandi siap bagai untuk hadapi 6 jam lecture. Aku kene siapkan diri dengan mental dan fizikal supaya semua berjalan dengan lancar. InsyaAllah. Jangan lupa doa yang baik baik untuk saya ye ! :)

Anyway, setelah mengharungi master semester satu, aku rasa takde celah mana pun bila kau sambung study, kau nak berlagak macam kau punya otak macam banyak ilmu sangat dari orang yang takde sijil. Aku respek pada orang yang berilmu, berkongsi ilmu dengan yang lain, bukannya letak diri pada satu tahap lebih dari orang lain. Takde ruang yang meletakkan ko berdarjat. Cuma dengan sedikit ruang dan peluang Allah bagi ni, gunakan sebaiknya...sebaik-baiknya ilmu yang kita dapat tu bukan untuk diri kita je, tapi bermanfaat untuk orang lain, untuk agama, bangsa dan negara...

Banyak pulak aku membebel. Ok semua take care ! Love yahhhh !


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته May the Peace, Mercy, and Blessings of Allah be Upon You في أمان الله May Allah Protect You

Hilang Domain, Kembali Sebagai Pengguna Blogspot !

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang
In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful


Kalau ada yang tertanya mana hilangnya silampuneon, saya masih ada di sini. Sebenarnya, silampuneon.com tak dapat diselamatkan sebab syarikat domain to down. So...banyak entry-entry lama yang tak dapat nak access. Sebenarnya, saya ingat dah give up dah sebab ingatkan blog ni tak dapat diselamatkan lagi...tapi Alhamdulillah someone helped me deleted my silampuneon.com and i come back as blogspot user. Alhamdulillah, i macam serik sangat dengan domain. Hampir enam bulan rasanya saya cuba sabar sebab tak dapat nak berceloteh dalam blog ni...Syukur, dapat kembali menulis...

Entah kenapa, lepas delete domain, semua entri yang menggunakan domain dulu tak appear dekat thumbnail blog ni (tapi bila saya click pada "blog archive" i still boleh baca semua post i). Yang keluar pada thumbnail is my old tok kaduk stories, dimana zaman muda mudi yang suka cakap lepas, cara tulis pun macam kanak-kanak dan minah senget...dan entri suka cerita pasal lelaki jer, zzz..oops, maklumlah cerita 5,6,7,8 tahun dulu...memang gitu la gamaknya kan...sekarang dah tua bangka dah :)

So, perlu diingat pada pembaca semua, tak perlu nilai diri penulis berdasarkan entri entri tahun tok kadok dulu ya. Mungkin yang tinggal dalam blog ni cuma sisa sisa entry lama dulu sebab entry masa saya guna link domain tak lagi appear. Entri yang lama pun kena buang mana yang patut, cuma belum sempat lagi nak godek...

Pesan pada diri dan pembaca, blog ini ditulis bukan untuk mencari publisiti murahan, bukan untuk melempiaskan benci dan kemarahan, bukan untuk bergosip, tetapi untuk muhasabah diri, menyampaikan peringatan untuk diri dan orang lain, serta memberi ruang pada diri untuk meluahkan pendapat yang mungkin tidak sama dengan orang lain, suara-suara yang tak kesampaian untuk diluahkan, tetapi bukanlah asas untuk mengubat jiwa yang lara kerana untuk mencari penawar itu datang hanya dari Allah subhanawataala..Blog ini akan bermanfaat kepada setiap pembacanya InsyaAllah...


Aku. 6.34 petang, 31 Jan 2015


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
 May the Peace, Mercy, and Blessings of Allah be Upon You
 في أمان الله
May Allah Protect You

16 Jenis Pokok Yang Hidup Dengan Keratan Batang !!

Assalamualaikum semua !


tadaa !! saya nak birthday cake camni boleh ??? 



Bagi peminat tanaman sekalian..harini kita ada berita gembira !! Allah bagi kita pokok free je tak payah beli sebab kita boleh tanam dia guna keratan batang je...Free...sape taknak ! Kalau jumpe pokok ni kat luar terus potong dia and tanam okeh ! good job !

OK mostly benda ni I figure out sebab I sendiri yang tanam. Tapi setakat ni kat rumah tak banyak pokok bunga...nanti I nak try pokok bunga pulak...seronok betul kalau kita tak payah keluar duit beli benih pokok..tapi boleh membiak guna keratan batang je..singgah singgah la rumah jiran..mintak keratan batang..hehehe :) 

16 jenis pokok hidup melalui keratan batang :

  1. bunga ros
  2. bunga raya
  3. bunga ixora 
  4. pokok puding
  5. pokok song of india 
  6. pokok ati ati
  7. bunga loceng
  8. bunga kertas
  9. pokok anggur
  10. pokok rosselle
  11. pokok mulberry
  12. pokok tebu
  13. pokok ubi kayu
  14. pokok daun pudina 
  15. pokok daun kesum
  16. pokok daun selasih

Sedikit info berguna tentang pembiakan pokok keratan batang : 

Jenis Keratan Batang

terdapat 3 jenis, iaitu;
keratan kayu lembut
keratan kayu sederhana keras
keratan kayu keras

Cara pemilihan jenis keratan bergantung kepada spesies pokok yang hendak dibiakan. 
  • keratan kayu lembut —— jejari hantu (alternanthera elliptica), ati-ati (coleus)
  • keratan kayu sederhana lembut —- bunga raya (hibiscus), bunga puding (codiaeum)
  • keratan kayu keras —— pokok angsana (pterocarpus indikus), bunga kertas (bougainvillea)

Cara Menjaga Keratan Batang di Tapak Semaian
  • keratan batang biasanya mengambil masa beberapa minggu untuk berakar.
  • keadaan ini bergantung kepada kelembapan medium yang boleh dikekalkan dengan menyiramnya atau menutup bekas semaian dengan plastik.
  • rumpai yang tumbuh perlu dicabut dan dibuang dari bekas semaian.

Untuk gambaran yang lebih jelas, para pelajar boleh lihat slide power point di bawah.
 

Designed by Alieff Artwork