Saturday, February 21, 2015

Cara Buat Pavlova Mudah ! :)


Assalamualaikum.

Ini adalah pavlova. 

Semua orang ada resepi Pavlova dah kan. tapi saya nak share jugak lah sebab saya suka buat benda ni. Pelik eh, saya sorang je suka makan benda ni, orang kat rumah ni tak suka...:) Bagi sesiapa yang tak pernah makan..rasa pavlova ni macam ada marshmellow caramel bahagian bawah, dilapiskan dengan whip cream dan buah buahan. makan waktu sejuk :)


meringue


STEP 1 (BUAT MERINGUE) (Bahan : telur putih 4 biji, gula castor 150gram,2sudu besar tepung jagung,2sudu kecil cuka masak)
- on oven panaskan 150degree dulu, dah buat ? bagus.
- sediakan mixer
- masukkan telur putih
- putar sampai sebati
- masukkan gula castor sikit demi sikit
- masukkan tepung jagung, dan cuka 
- putar sampai pekat dan likat dan nampak shining
- kaup dengan senduk masukkan kat dalam tray bentukkan jadi bulat
- bakar dalam oven 150degree sejam.
- tanda dah siap : meringue warna tan, dan merekah
- bila dah siap bakar, buka pintu oven sedikit dan biarkan ia sejuk dalam oven dulu supaya dia tak bantat.


whip cream


STEP 2 (BUAT WHIP CREAM) (Bahan : Value Pride (Ready to whip topping), 100gm gula castor,esen vanila) 
- sediakan mixer
- masukkan bahan whip cream value pride tadi dalam 200gm (2cawan)
- masukkan esen vanilla (1 sudu kecil)
- putar mixer perlahan - sederhana hingga whip cream jadi separa likat
- jangan putar lama sgt sebab whip cream kena putar HALF DONE sahaja...(dalam 1minit or less je kot)
- agak agak whip cream macam dah boleh makan tu terus stop..
- kalau korang putar lama lama dia akan jadi berketul macam butter. ok
- ok whip cream siap.


buah potong


STEP 3 (POTONG BUAH) (Bahan : kiwi, anggur, strawberry...dan whatever buah yang korang suka)
- potong macamana gaya pun boleh
- ok siap

lapiskan whip cream atas meringue

hias buah sebagai topping


STEP 4 (HIAS)
- ambil meringue yang dah siap dalam oven tadi keluarkan
- sapu whip cream atas murang tu dengan cantik dan rata
- kemudian letak buah sebagai topping
- kalau korang ada coklat sherley tu boleh la curah sikit atas pavlova
- ok pavlova SIAP
- ikut citarasa, saya suka sejukkan dulu dalam peti sejuk then baru makan. 


 pavlova ready to eat !





yameh !

 

Designed by Alieff Artwork