Pages

Sunday, November 06, 2016

Review Produk Nutox : Tak Berkesan Untuk Muka Saya :(

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful

Assalamualaikum semua :) rindu saya tak ! mesti tak kan ? Heehehe..Okey harini mcm ada masa sikit so .. (actually banyak kerja tak siap..tapi masih melepak sakan)...so saya amik masa sikit nak membebel pasal skin care saya :) Sebab cari cari kat blog tak ramai nak tulis review pasal product Nutox :)

What ? Nutox ! Ok, sebenarnye muka sebelum pakai Nutox memang dah ok sangat..sebab tengah stick to this malay product, korang tak pernah dengar produk ni maybe, Dollanis. So, time muka tengah bahagia...saya pon gedik nak try Nutox..

My review..is kinda bad :( It is sooo bad on me, on my face. Seminggu pakai Nutox (muka jadi moist)..Dua minggu Nutox (jerawat naik)...3 Minggu Nutox (peperangan jerawat kecil dan jerawat besar bermula, dan muka berparut-parut)..GULP..(sekarang dah stop Nutox hampir beberapa mingu, dan jerawat dah mula susut, Alhamdulillah) 

Sorry, i bukan nak letak blame on Nutox product, it might good for you guys, but not me. Memang kuciwa...Lepas 3 minggu pakai baru tersedar nak stop Nutox. STOP 😢 (kutip semua product Nutox, simpan dalam almari)

Testimoni pakai produk Nutox & Dollanis : 

Sebelum Nutox, pakai Dollanis ja...muka tak payah mekap langsung..

Masa pakai Nutox, muka teruk sampai terpaksa pakai mekap, dan tepek concealer kat bahagian jerawat, but still nampak oi..kalau kau zoom, memang dasyat..boleh pengsan korang



Kenapa at first nak pakai Nutox ? Saya suka ingredient dia..takde paraben, bahan-bahan pon bagus and diperbuat dari sarang burung, another thing is its a lot more cheap than my prior product, Dollanis....tapi sayangnye its not working on my face :(  Goodbye Nutox 😓, we are not meant to be together :(

So, should i go back to Dollanis ? Dollanis tu ok..cuma mahal sikit...bekas krim dia semua kecik-kecik ja..sekejap dah habis..toner dia 10 ml je wei...aku pakai sikit da habis :(  Pastu aku suke semua barang Dollanis except dia punya foundation buat muka aku berminyak...So, aku tengah kompius skang hahaha...

Ok sebelum aku blah...kang korang tanya plak product Nutox mana satu...and produk Dollanis mana satu...hah ni gambornye :) 



Nutox murah, Dollanis mahal. Aku nak menangis la ni kena pakai Dollanis balik...dia punya kuantiti tu buat aku menangis...sekejap je da habis :( Takpelaa..sanggop lagi beli Dollanis dari beli Nutox...Huaaaa

Eh, k bye ! 

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته May the Peace, Mercy, and Blessings of Allah be Upon You في أمان الله May Allah Protect You

Sunday, July 31, 2016

BELIEVE and MOVE ON !

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful

Hi semua...

Hari ni saya nak bercakap tentang perkataan MOVE ON. 6 huruf ni, benda mudah je..perkataan yang simple. MOVE ON. Teruskan hidup. Faham ? 


Ade banyak sebab kita kena move on, tak kire lah dalam situasi apa pun, hidup ? kerja ? cinta ? persahabatan ? saudara mara ? pelajaran ? marriage ? kematian ? 

Antara sebab utama kita kene move on ? Sebab perjalanan hidup kita masih panjang, dan banyak perkara lebih penting untuk kita selesaikan berbanding nak tunggu seseorang untuk notice kehadiran atau kepentingan kita dalam hidup mereka. MOVE ON.

Tau kan, kadang orang tak nampak kepentingan kita selagi mereka belum kehilangan kita. Jadi MOVE ON everybody ! Teruskan perjalanan anda...ke destinasi yang lain. Jangan dok tunggu tunggu orang. Ada hikmah Allah suruh kau MOVE ON. 


Lagi satu perkataan yang saya selalu pegang BELIEVE. Percaya. Percaya pada sapa ? Percaya pada orang yang berada di sekeliling korang. Percaya pada sesiapa yang sentiasa ada atau sentiasa hilang dalam hidup korang.

Let me explain,  
>> Ada tak seseorang yang selalu ada & luangkan masa untuk korang walau dia sibuk? BELIEVE THEM.
>> Ada tak seseorang yang selalu kata dia busy, takde masa langsung even seminit dua tak dapat spend masa untuk korang ? BELIEVE THEM.

Nampak tak dua perbezaan tu, besar kan perbezaan dia, tapi yang penting korang kene BELIEVE, and MOVE ON. 

You dont even care for me ? Hehe.. its ok, i believe you :) TQ because you have made it easier for me to narrow down my sayang list. Kan senang tu...orang takmau sayang kita, takmau kawan ngan kita..napa tah kita dok terhegeh hegeh nak pi stalk orang tu, pi kacau dia, pi nyebok hal dia...walhal depa sikit pun tak heran kat kita...hikhikhik

Ayoo..mohon terasa la wei, hat ni saya bukan bercakap pasal hang ja...saya pesan gak kat diri sendiri...MOVE ON, and BELIEVE THEM..

Apa susah sangat nak move on beb ? Just blah je..angkat kaki je...nanti esok esok hang tau laa sape yang cari hang balik..itupun kalau hang ada kualiti diri la...ha lepas tu hang decide laa nak masukkan dia dalam friendlist ke, sayang list ke..enemy zone ke...hahaha...

sorry bang !! im in the wrong story nih...sorry sorry saya angkat kaki lu !!
 gerak luu pape roger !!

NAH...bukan saya kata kita ni hebat sangat, sampai nak kata rugi orang tak dapat bersahabat dengan kita...bukan ya ! Kita pon ada kekurangan diri, ada masa kita sendiri tau perangai kita, dan kenapa orang tak boleh tahan dengan perangai kita...kaji diri, dan nilai diri ...sebelum awak awak menilai orang lain...

Jadi jangan salahkan sesiapa kalau orang tak mau dengan kita. Dah dah dah..tak payah nak selidik sangat la ok..Yang penting perbaiki je diri awak tu...tak payah compare, aku bagus ..atau dia bagus...ahhh...ini semua dunia...

Cukuplah sekadar awak tahu, siapa yang sayang awak, dan hargailah orang yg selalu ada disamping awak tu ye...ofcos, your family would never abandoned you through your ups and down !! :) 


Oh lupa, bercakap tentang MOVE ON ni, aku sendiri lambat nak move on dulu...masa tu aku terlalu attached dengan someone, kawan baik. Rasa hidup sejantung dengan dia. Tapi masa tu tak kenal erti BELIEVE. So aku macam always spent time untuk dia..walaupun dia tak pernah ada masa untuk aku. Aku amik masa bertahun tahun untuk BELIEVE yang apa yang dia buat tu semuanya BENAR, dan JELAS pada mata aku..yang dia tak perlukan aku dalam hidup dia. See, aku amik masa bertahun tahun to realize this. Bila aku sedar, akhirnye aku MOVE ON and delete. Sumpah tak tahu kenapa dia rejected aku from bff list. Hal itu, biar aku muhasabah diri sendiri. Dan aku tak rasa terbeban lagi denga kenangan indah kitorang..sebab the fact is,dia dah lama burn our sweet memories, aku je dok simpan elok elok dalam kotak ajaib :P 



Heh, itulah manusia, kau tak boleh nak jangka perangai dia..berubah ubah kan ? Huhu..ape ko boleh buat is MOVE ON !

K bye !!! :) 


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته May the Peace, Mercy, and Blessings of Allah be Upon You في أمان الله May Allah Protect You

Eid Mubarak 2016

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful

Alhamdulillah, sempat lagi upload serba sedikit gambar raya tahun ni. Bolehla buat kenangan dikala rindu ye...huhu. :)

Orang kata, kalau kita happy dan sihat...kat muka kita terpancar kehappyan nye gitu...Alhamdulllah, ramadhan dan raya kali ni sangat bermakna buat saya ! Yeepe...TQ Allah ! :)

Ni gambar masa open house saya :) TQ kpd yang sudi hadir !!  Yang tak dapat hadir tu cuba lagi laaa len kali ye heheh.. Comel kan anak anak murid saya datang beraya ? :P
 

Ini pasangan paling tip top..kiki..muka sebijik ke adik beradik nih,,yang saya ni macam mak orang beranak satu plak kan !
 

oh oh oh...ni mak abah, kak ipar, kakak and saya...hhoohoo
 

ini antara orang orang penting, bila diorang datang, rasa takmau kasi balik jer !! umppsss
 

me and my brother...gitulah kamii anak anak yang suka ria jee
 

ohh ni masa jenjalan kat area bukit mahkota, area nilai bangi...jumpa feeda kawan lama kat bukit bintang girls school duulu....anak dia dah 3 orang beb...anak saya ? anak mata, anak tekak, anak jerawat :P
 

ouhhh ni best best ! masa ni first hari raya, penuh gila rumah woii tetamu datang...kami dah raya KL 3 tahun dah...raya KL , gini je laa sempoi..malam raya pi tengok wayang je :P hihihihi
 

ni raya ketiga kot...haa raya ketiga keempat aru balik Melaka, ziarah pusara atuk, nenek, jenguk makcik pakcik kat sana...best! ada bbq lagi..ouhh bestnyaa !!

My sweet little family ouhhhhh...

Cikneo bersama tucing nyeeee huhu

Ni la dia budak kembar sayang cikna tuhhh :) dah besar panjang dah diorang niiii

Ok tata semua..sorry ye kalau ada salah silap, tercubit, terpukul, termaki, terngumpat...terkasar bahasa...maafkan saya ye....saya hanya insan biasa...taklari dari kesilapan ! :P

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته May the Peace, Mercy, and Blessings of Allah be Upon You في أمان الله May Allah Protect You

Sambutan Ramadhan & Hari Raya PPKI SKAC 2016

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful

Alhamdulillah, bertemu lagi kita kat sini ye ? Alhamdulillah syukur..masih dipinjamkan nikmat hidup..nyawa dari Allah swt. Syukur kan ? Syukur kan ada mak ayah..family kawan kawan semua disamping kita ? Alhamdulillah...hargai lah semua yang disamping kita sebab itu semua pinjaman Allah, dunia semata...

Dah nak masuk bulan Ogos dah ni kan, cepat betul masa berlalu...berlalu tinggalkan kita...yang kita ni makin tua makin ingat tuhan ke makin tua makin galak nak berhuha ye ? Tepuk dada tanya diri sendiri la ye...uhu...

Ohye, update tentang diri sendiri, saya takde facebook dah ok? Jangan cari saya kat facebook lagi. hahaha..tak suka orang stalk. Nak stalk saya, boleh stalk kat sini or instagram :P

Just sharing with you guys, PPKI SKAC aktiviti bulan ramadhan dan aktviti Jamuan Hari Raya 2016 :) 

Aktiviti kami ketika bulan ramadhan haritu :)
 Cupcake decorates. 
video

Jamuan Hari Raya PPKI SKAC 2016 :)

Inilah gambar my circle of colleagues sekarang...huhu..
Kira kawan kawan baru lah semenjak dah pindah tempat kerja ni..
Cikgu2 baru...tapi tak rasa beza sangat sebab kitorang lebih kurang sebaya and tak jauh beza umur :)
Anyway nice to know you guys, moga moga cerah masa depan aku kat sekolah ni...hehehe..
Yang lawaknya, kembali jumpa junior junior masa kat maktab...sama sekolah pulak kita..












السلام عليكم ورحمة الله وبركاته May the Peace, Mercy, and Blessings of Allah be Upon You في أمان الله May Allah Protect You

Sunday, July 17, 2016

Bila Mati Dikeji ?

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful

Woops !

Pernah dengar tak ayat ni ?

Jadilah orang bila ada disayangi, bila tiada dirindui...bila mati ditangisi.

Jangan jadi orang yang bila ada dibenci, bila tiada disukai...bila mati dikeji.

Haa...tu la benda yanga ku amalkan, dan prinsip aku pegang bila bersahabat dengan orang. Ya Allah mmglah kita ni ada macam-macam ragam..

Tapi kita ni Allah dah bagi akal untuk berfikir...boleh fikir benda baik dan benda tak baik...boleh kawal tindakan negatif atau positif...

Jaga hubungan dengan Allah, jaga juga hubungan kita dengan manusia.

Cuba bayang kan, orang lain awak baik baik,,tapi awak layan orang lain dengan cara tak sepatutnya...awak rasa adakah awak akan disayangi ? akan dirindui ? bila awak mati, awak ditangisi ? 

Dah tentu tidak.

Selagi bernyawa ni, buatlah perkara yang baik-baik, jumpa sesiapa pun kat muka bumi ni, sentiasalah berendah diri, walau siapa pun awak tu...

Biar apa yang awak buat kat muka bumi jadi tabung akhirat bekalan untuk diri sendiri kat padang masyar nanti...

#tak suka manusia yang bila kita dah buat baik kat dia, tapi dia tak hargai kita...ish ish ish..sabar je lah ! 

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته May the Peace, Mercy, and Blessings of Allah be Upon You في أمان الله May Allah Protect You

Wednesday, June 29, 2016

Ciri-Ciri Cikgu Sejati @ Cikgu Yang Hebat !

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful

Alhamdulillah syukur. Aku bersyukur sangat aku ditakdirkan menjadi seorang guru. Bukan guru biasa biasa, tapi guru pendidikan Khas. Guru yang mengajar kanak-kanak istimewa, kanak-kanak OKU, yang paling best aku mengajar anak-anak yang merupakan ahli-ahli syurga. 

Aku tak taulah kalau cikgu lain perasaannye macam mana kan. Tapi once kau bergelar GURU, ko kene ada ciri-ciri yang aku sebutkan kat bawah nie...

Ciri-ciri sorang cikgu sejati @ cikgu yang hebat :
  • Ko sayangkan murid ko mcm kau mak bapak dia, macam dia anak or darah daging ko sendiri..
  • Ko ajar dan pastikan murid ko faham ilmu yg ko sampaikan, boleh guna ilmu tu dalam kehidupan seharian, dan gunakan ilmu tu untuk jadi manusia berguna..
  • Ko ajar murid tu, ko pastikan dia dapat ilmu tu, ko pastikan prestasi dia meningkat dari E ke A..tak kesah la dlm bidang akademik atau bukan akademik 
  • Ko akan pastikan murid yg dtg sekolah tu sekurang-kurangnye belajar something dari kau walaupun dia datang seminggu sekali ke, sejam dua ke..
  • Ko sanggup bersusah susah demi murid ko, rancang lesson plan yang menarik, buat aktiviti menarik, buat budak2 rasa happy dan suka datang sekolah..
  • Ko ada rasa tanggungjawab kat murid, ko rasa tak bleh biarkan diorang halai balai je, sebab ko sayangkan dorg macam anak ko, ko take care keselamatan dorang mcm ko take care diri sendiri..
  • Segala apa yg ko buat bukan untuk nama,pangkat,dan polulariti...ko lakukan semua tu dengan niat Lillahitaala, dan demi kebaikan murid-murid ko..
  • Ko akan lebihkan dan dahulukan murid-murid lebih daripada diri ko sendiri...sebab ko tau ko dah lalui zaman kanak-kanak, ko tau apa yang budak sebenarnye nak, or mcm mana budak suka..Ko takkan bersikap selfish, macam ko pulak yg budak-budak yang perlu di tatang bagai minyak yang penuh..
  • Ko ikhlaskan hati ko, duit, tenaga, masa untuk kemajuan dan kesejahteraan murid-murid ko, macam biasa, ko tau segala apa yang ko beli or korbankan...duit tu takkan boleh claim...so ko redha je dengan rezeki dan gaji ko ada...ko berkongsi dengan anak murid ko..
  • Ko rotan, denda dan marah murid ko...dengan niat nak jadikan dia manusia, dengan niat ko nak bantu dia jd manusia baik, dengan niat yg baik..dan tak mencederakan...ko pukul kerana kau sayang, ko marah kerana kau sayang, dan nak bentuk dia jd manusia berguna..


Dan kalau kau takde ciri-ciri ni, aku rasa...ko dah salah pilih jalan...mungkin takdir Allah kau diberi kesempatan jadi cikgu, tapi kalau ko tak sesuai jadi cikgu...so you better quit je la...(korang bley la tambah sendiri ciri-ciri ni kot aku terlepas pandang)

Aku tak tau macam mana ko nak jadi cikgu kalau kerja ko berkira, duit , masa, tenaga kau berkira, datang sekolah kau lambat balik nak cepat je, ko main henset dari pagi sampai balik, kau tido dalam kelas, ko tak mengajar, ko biarkan budak datang sekolah dengan ilmu yang zero...dan balik pon dalam keadaan ilmu yang zero...kau pukul budak, kau buli budak, tanpa sebab-sebab tertentu...bila orang buat program untuk kemajuan murid...kau menemplak, kau tak suka kerja lebih masa...kau rasa terbeban...

Dah macam mana nak cakap ko ni...kenapa la hai kau jadi cikgu der...

Actually, bagi aku...sebagai cikgu...dokumentasi / pbs /  filing / e-rpi / data itu ini / tu tak penting..benda-benda tu kene buat sebagai rekod atau bukti je..penting untuk keadaan tertentu, penting utk kepentingan organisasi tertentu...kalau ko rasa sebagai cikgu ko lagi hebat buat dokumentasi / pbs /  filing / e-rpi / data itu ini / dan bla bla bla tapi ko takde ciri-ciri cikgu sejati , tak guna jugak kan...better ko keje office jaa...sebab apa yang penting sebenarnye pembelajaran untuk murid...itu lebih penting.

Aku menulis benda ni, sebagai peringatan utk diri aku dan utk semua cikgu cikgu kat luar sana. Aku pon bermula dari zero...dan pengalaman mematangkan aku...aku juga tak sempurna...banyak melakukan kesilapan, dan lalai. 

Tapi tau tak apa yang membuat kita lebih baik ? Sahabat. Ko pilih sahabat yang baik...baik lah ko. Ko pilih sahabat yang mereng...merenglah ko. Jangan malu dan segan untuk bertanya, jangan malu untuk mengakui kesilapan...akui kelemahan, dan perbaiki kekurangan diri tu...

Dan bagi aku, setiap orang ada kelebihan dan kekurangan masing-masing. Aku suka perhati gelagat orang...mana yang baik, aku tiru...dan aku muhasabah balik diri aku yang serba kekurangan ni, dan cuba buang sifat-sifat negatif dalam diri...

Ok tu je. Sebelum blah, ni gambar aku dengan anak anak murid sam yoke...hehe kenangan tinggal kenangan :)





Kita tak perfect kan, jom perbaiki diri !
Ok bye !

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته May the Peace, Mercy, and Blessings of Allah be Upon You في أمان الله May Allah Protect You

Tuesday, June 28, 2016

Cikgu Neo Pindah Sekolah, Bye Bye SJKC, Hello SK !

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful

Dah masuk 2 minggu since I left sam yoke ! (FYI, saya dah tak mengajar lagi kat sjkc sam yoke, permohonan saya dalam EG Tukar Guru Bulan Jun 2016 diluluskan!) Yeehaa..tak percaya tapi ini realiti ! TQ so much kepada KPM & JPN yang membantu saya pindah dari azab dan kesengsaraan di SJKC...(eh,,,, kat mana sekolah baru ?? heheh...rahsia!! sebab takmau orang stalk saya....*bajet hots jap*) 

Kenapa ek, kenapa, adakah hati tak ikhlas mengajar di sana ? Entah lah, cuma hati bukan kat situ lagi. Takmau dah cite panjang lebar tentang apa yang berlaku kat sam yoke, tapi yang pasti apa yang buruk di sam yoke saya dah kuburkan. saya nak amik yang wangi2 je...huuuu !!

Now, apa yang penting hidup perlu diteruskan. Bye bye sam yoke. Thanks so much to all my colleague, staff and students for all the 5 1/2 years memories together. Cukuplah samapi disini hihi :)

Masuk di sekolah baru ni, sampai ada cikgu yang cakap "ko dari sjkc kan ?, aku pun dari sjkc gak..haha, mesti ko rasa senang dan longgar kan kat sini??" kata sorang cikgu ni.. "haaaaaaaaaa!!!!, kan kan !!!" balas aku. 

Malas nak cite banyak, sebab makin lama makin takde masa nak blogging. Tapi dont worry blogging tetap di hati gak walaupun aku mcm not making time for blogging. Actually, masa tu sentiasa je ada, just malas ja ! Hahaha...

papehal pon, gambar masa last day kat sam yoke :)







Memang. memang. memang rasa nak nangis tinggalkan anak anak murid kesayangan aku. tapi apakan daya. hati cikgu dah takde kat sam yoke anak anak oi...cikgu stay kat sam yoke pun sebab korang je...kalau nak mengenangkan makan hati makan jantung...alahaiii..tak sanggup cikgu nak stay situ :')

Sampai satu tahap, cikgu dah syg gile kat korang, cikgu rindu sgt2, cikgu nangis sebab terlampau rindukan korang...sampai termimpi2 korang...haaa tak tau nak gambar memang cikgu sayang gile kat korang walaupun, korang benci cikgu marah korang, korang kene babap dengan cikgu, dgr cikgu jeirt or berleter usrah korang hari2, kdg korang gak kene cubit, kene piap, kene pulas telinga, kene denda, lambat rehat sbb tak siap keje, kene ketuk ketampi, kene ape lagi ek....aaaaaaa kenangan ngan korang memang terpahat di jiwaa selamanya..

Ye, memang korang semua anak anak cina. tapi cikgu syg gile kat korang..sumpah. Bukan korang saja yang belajar dari cikgu...TAPIIIIIII sebenarnye cikgu yang banyak belajar dari korang...siyes! Tanpa korang, cikgu takkan sehebat ni, takkan jadi lebih baik dari sebelum ni...ALLAH temukan cikgu dengan korang , menguji diri cikgu ... dan menambah keimanan cikgu...Alhamdulillah syukur sgt pada Allah :) 

Maaf kan cikgu tau, kalau selama ni cikgu didik korang salah, mungkin silap cikgu...sebab cikgu lom habis menuntut ilmu lagi...sebab ilmu Allah ni luas, cikgu ni hambanya je..cikgu pendosa...dan cikgu janji cikgu akan berubah dan tingkatkan lagi mutu keunggulan cikgu demi anak anak syurga ni........awwwwwww so sweet kan gitu !





wuuuuuuu k bye sam yoke ~~
lari lari di tepi pantai sambil nangis.......
sobs2.............
hihihi...tapi happy sangat2!!! tapi sedih sangat!!!! 



Ok la sayang semua. sampai sini dulu.

K bye loversssss...and haterssss...lols Macam poyo je ~ :) 

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته May the Peace, Mercy, and Blessings of Allah be Upon You في أمان الله May Allah Protect You

Sunday, May 01, 2016

Selamat Hari Pekerja !

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful

Harapan.
Harapan menjelma lagi.

Semalam Allah bg ujian, kita menangis.
Hari ini Allah bg hadiah, kita tersenyum.
Alhamdulillah.

Kenapa aku, kenapa aku ?
"tak beriman seseorang itu jika dia tidak diuji"

Percayalah Allah nak tambah pahala, tingkatkan darjat, beri sesuatu yang lebih baik.

Cuma di saat ini, mampu atau tidak, kita sebagai hamba menempuh ujian itu ?
"Allah tidak membebankan seseorang dengan sesuatu yg tak mampu ditanggungnya"

Sekali lagi, Allah dah pesan..ujian yang kita lalui pasti kita dapat survive dan Allah Maha tahu, itulah yang terbaik buat kita.

Melihatkan manusia yang aku kenal saban hari, seorang demi seorang telah pergi menemui Ilahi.
Bagaimana pengakhiran kita ? aku ? kau ?

Tidakkah kita masih alpa ? Dengan urusan dunia ? Dengan lakonan di atas pentas dunia ?
Masih mencari kekayaan, kemewahan...adakah itu bahagia ?

Pemurah pun tidak, memberi pun tidak. Kedekut, takut duit habis. Takut tak cukup untuk diri sendiri. Target nak beli itu ini ?
"Memberi 1 pada orang lain, Allah balas dengan 10 ganda.."

Sibuk. Sibuk dengan hal orang lain. Sibuk bercerita buruk orang. Sedangkan diri sendiri masih lagi buruk. Muliakah kita berbanding orang lain ? Tidak. Muliakah kita disisi Allah swt ? Tidak. Jadi mengapa angkuh..cakap seperti kita tahu bila nyawa kita diambil...
"Dalam neraka, terdapat manusia yang makan tubuhnya sendiri..kerana di dunia sibuk mengumpat orang"

Sudahlah. Semua ni. Tak kemana. Dunia hanya sementara. Fokuskan pada apa yang lebih penting. Akhirat jua kekal abadi.

Jom berubah ! Ayuh !


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته May the Peace, Mercy, and Blessings of Allah be Upon You في أمان الله May Allah Protect You

Sunday, April 24, 2016

Move Along :)

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful

Sabtu ahad yang gileee...huuu...bersepah gile bilik ni oi ! Tolong tolong banyak keje tak siap lagi...acana nak fikir pasal kahwin plak ? Boleh je fikir sal kahwin, tapi kalau lah kahwin tu petik jari je da kahwin haha...keje banyak nye :'( 

Keep strong, move along :) Just make it through...

"Move Along"

Go ahead as you waste your days with thinking
When you fall everyone stands
Another day and you've had your fill of sinking
With the life held in your
Hands are shaking cold
These hands are meant to hold

Speak to me, when all you got to keep is strong
Move along, move along like I know you do
And even when your hope is gone
Move along, move along just to make it through
Move along
Move along

So a day when you've lost yourself completely
Could be a night when your life ends
Such a heart that will lead you to deceiving
All the pain held in your
Hands are shaking cold
Your hands are mine to hold

Speak to me, when all you got to keep is strong
Move along, move along like I know you do
And even when your hope is gone
Move along, move along just to make it through
Move along
(Go on, go on, go on, go on)

When everything is wrong, we move along
(Go on, go on, go on, go on)
When everything is wrong, we move along
Along, along, along

When all you got to keep is strong
Move along, move along like I know you do
And even when your hope is gone
Move along, move along just to make it through
[x3]

(Go on, go on, go on, go on)
Right back what is wrong
We move along
[fade out]



السلام عليكم ورحمة الله وبركاته May the Peace, Mercy, and Blessings of Allah be Upon You في أمان الله May Allah Protect You

Saturday, April 23, 2016

Manusia Selfish

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful

Manusia ni banyak ragam.

Izinkan saya share sikit tentang perangai manusia yang sy kenal ni. Sepanjang umur saya, si polan antara orang yang sy menyesal kenal dalam hidup. Saya harap saya takkan jumpa lagi manusia camni dlm hidup sampai bila-bila. 

Si polan ni psiko (*orang utara), mungkin dia akan baca entry ni, sebab bg dia hacked privacy orang simple je. Saya nak jelaskan kat sini..wahai si polan, belajar lah untuk hormat perasaan, dan privacy orang. Especially bila melibatkan keluarga dan perasaan org. Tolong jgn selfish, tanpa ambil tahu perasaan orang lain atau consequences tindakan yang dibuat.

Siapa saya, dari mana saya dtg, semuanya ttg diri saya, ko tak berhak nak judge, ko tak berhak nak suka suki hacked. Ko tak berhak nak simply enter my life and say you know this, you know that. Dan, jangan ingat dengan ayat manis dan islamik ko, dan harta ko buat orang buta.. 

Sorry to say, pada mula saya tak benci si polan ni sampai tahap gini, tapi sebab tindakan bodoh tanpa fikir akibat, memang kebencian dah sampai tahap dewa. Sebut nama je, kompom tersebut benda lain kat mulut. Dah sampai tahap gitu. 

Sedihnya saya, bila datang manusia dalam hidup, hanya menambah luka. Sedangkan pada mula kenal saya sendiri pesan, yg saya hadir taknak melukakan hati sapa sapa. Lagi sedih, kenapa kita je selalu fikir nak jaga hati dan perasaan orang, sedangkan orang lain ? Hanya fikirkan perasaan sendiri..

Consequences. Bila melibatkan hidup dan perasaan saya, yang akan tanggung saya. Bukan ko ye si polan. Ko takde kaitan dalam hidup aku, tapi hadirnya ko membusukkan, berak lepas tu blah. Flush pun tak. Lepas tu, saya yang kene tanggung. Cukuplah saya cakap apa yang saya tanggung, adalah maha berat. Tapi takpe, hidup ni penuh cabaran, dugaan, malah saya dah terbiasa dengan kesakitan sampai dah tak rasa apa apa. Alhamdulillah, dalam keadaan down, masih ada yang setia menemani dan memahami. 

Terpanggil untuk menulis kat sini, sebab saya taknak orang lain kena benda yang sama. Saya tak nak si polan ni buat lagi pada orang lain. Mungkin dengan orang lain, orang boleh terima dan tak mendatangkan musibah besar. Tapi bg saya, perkara ni memakan sebahagian besar hati saya. Kepada si polan, saya maafkan awak, dan jangan muncul lagi walaupun kelibat dan jangan buat benda yang sama pada orang lain. 

Apa yang penting ? Jaga dan pelihara lah hati sendiri. Dah banyak kali kena kan ? Jaga, simpan hati baik-baik untuk orang yang baik-baik sahaja :) Dan siapa pun baca entry ni, yang mengenali saya, saya harap maafkan saya kalau saya ada buat salah dengan awak awak. Tapi Alhamdulillah, sikit pun saya tak kacau orang, saya tak sakiti orang, sebab saya tak nak orang buat benda yang sama pada saya. 

So gais, garls, 

Pengalaman hidup mematangkan kita ye. Move on, jgn nampak seseorang tu mcm shy shy, tapi hakikatnya shytonnirojim perangai...

Buang yang keruh, ambil yang jernih.
Ambil pengajaran dari apa yang saya sampaikan, bukan ambil yang negatif. 
Move on, grow up !

#tearin up my heart #Nsync


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته May the Peace, Mercy, and Blessings of Allah be Upon You في أمان الله May Allah Protect You

Tuesday, March 01, 2016

Cara Menahan Marah (>_<)

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful

Hmmm saya tengah marah ni. Orang kata kalau marah kita kena diam. So...biarlah gambar je berbicara ye.. >_<

Haa tengok ni..bila nak marah dari berdiri, kena duduk..kalau tak tahan marah lagi kena baring..tapi masalahnye kalau kita tengah marah dan benda tu masih belaku walaupun kita sedang berdiri, duduk atau baring ? Acane tu...huuu...

Image result for menahan amarah islam


Bila rasa marah, mulalah kita nak tegakkan hujah hujah kita yang ke laut tu kan...padahal bila bercakap waktu marah berapa percent je la yang keluar dr mulut kita tu perkara yang betul? Bila da terlepas cakap mula nak menyesal...sobs !

Suka dengan ayat kat atas tu...kelak kau akan mengerti , bahawa menahan diri dari buat orang tersinggung kerana lisan kita, adalah lebih mulia daripada mengutarakan isi hati...so maknanya kat sini...kalau omputeh cakap "say whatever you want, while you can..if not you will live with regret"...nampaknya kata tu takleh pakai..sebab belum tentu apa yang kita cakap tu..orang suka...padahal apa yg kita cakap tu banyak melukakan dari menggembirakan orang...jadi..banyaknya apa yang dalam hati tu..pendam lah...kalau boleh ceritalah semua kat Allah...atau kat kucing...itupun kalau dia paham.. >_<





Nak tips jadi kuat ? Cuba amik ujian tahan marah...tengok lepas tak...:P

Jom Amalkan doa bawah ni...:)


#kenapa saya marah ? sebab ada orang mencetuskan kemarahan saya...mengganggu privacy saya.. mengganggu hidup saya :( 

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته May the Peace, Mercy, and Blessings of Allah be Upon You في أمان الله May Allah Protect You

Saturday, February 27, 2016

Silampuneon is Back !

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful

Hi !Sedar tak blog ni last update bile ? Bulan July taun lepas...hihi...Now dah masuk February 2016 dah ! Hehe...lamanya saya menyepi ! Alhamdulillah, tuan badan masih lagi in one piece. Sihat walafiat dengan nyawa nikmat pinjaman Allah yang sementara :)

Sebelum pape..saya nak mintak maaf from face to toes...saya mintak ampun kalau ade salah silap saya kat mana mana manusia di muka bumi ni..kalau ada hutang, silalah tuntut...kalau bleh halalkan laaa...maafkanlah...siapa kita masa dulu tak menentukan kita sekarang ye tak...huhu buang yang keruh ambil yang jernih gitu..k semua? 

Ehh..entah apa cerita la kawan-kawan blogger sekarang kan..ke dah ikut jejak langkah silampuneon, off terus setahun lepas tu main cak cak kat blog ni :p Yela, semua orang ade komitmen masing-masing kan ? Ada yang dah berkeluarga, beranak pinak, ade yang dah pangkat atuk nenek, takkan la nak menghadap skrin dan keyboard lagi kan ? 

Ok la, sebagai mukadimahnye, kita berhenti di sini dahulu...saja bagi senaman jari sat..testing writing kat sini..saya harap pembaca blog ni semua sihat walafiat, gembira, senang dan lapang dada, disamping insan tercinta :)

Eh...sebelum saya chow..saya tinggalkan gambar sekeping dua buat tatapan loyal readers :) I love 2016 !!! Ishhh..tak tau pasal ape 2016 ni macam ade aura lain dari yang lain sikit :)


Babai ! 

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته May the Peace, Mercy, and Blessings of Allah be Upon You في أمان الله May Allah Protect You
 

Designed by Alieff Artwork