Friday, May 29, 2015

Orang Baik Akan Nampak Kebaikan... Jika Sebaliknya ?

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful

Dah lama tak menulis. rasa nak tekan keyborad pulak. Alhamdulillah semuanya baik baik sahaja dan terima kasih bagi yang mendoakan :) 

Harini nak bercakap tentang buruknya sifat orang yang tak habis habis suka mencari kesalahan orang lain. Apa yang orang lain buat salah saje. buruk dan busuk saja. takde yang cantik, takde yang wangi. sikap apa ya macam ni...?

Tak perlu ada sikap macam ni. Be positive. Lebih elok lagi kalau kita ni jadi insan yang memberi manfaat kepada orang lain. Orang yang diharapkan, orang yang dicari, orang yang sentiasa orang minta pertolongan dari kita. Itu baru bermanfaat namanya. Sebab ? People know that they can count on you. No matter what, you will help.

Cukup lah dengan sikap, lepas tangan. Kerja kau, kau buat. Kerja aku, aku buat. Apa salah tolong menolong ? Apa salah kalau kita buat kerja lebih sikit dari orang lain ? Salah ke...merugikan ke bila kita buat kerja extra dari orang lain ?

Allah.

Kalau ya, di dunia kita nampak dan rasa rugi. Kat akhirat Allah dah janjikan ganjaran. Memang kalau bab kerja ni rasa nak mengelak je kan. Tapi fikirlah...kerja tu satu ibadah. Buat dengan baik dan ikhlas, insyaAllah pahala menanti. Kalau buat pun tahu nak complain sana sini, dan sibuk bercakap tentang banyaknya kerja yang kita buat...tak guna juga.

Kadang-kadang tu, memang banyak kerja kita tanggung. Tapi nampak kesan tak ? Nampak perubahan positif tak dgn apa yang kita buat tu ? Kalau rasa-rasa tak nampak, berbaloi tak kerja yang kita buat tu ? So apa lah sangat kesannya hasil titik peluh yang kita bising sangat tu...kerja sikit, tapi riuh sekampung.

Malu macam ni. senang cite tengok ayat bawah ni :)

jika orang itu baik, dia akan nampak banyak kebaikan
sebaliknya jika orang itu tidak baik, dia akan nampak banyak kejahatan dan keburukan.
jika kita melihat dengan mata hati kita, jika mata hati kita bersih, insyaAllah kita akan dapat melihat banyak kebaikan


Bercakap pun, tak semestinya saya ni hebat. sama-sama kita berubah ke arah yang lebih baik. InsyaAllah. 

#esok saya ada interview masuk tv ! nak pakai lawo lawo ~ ;p#
#jiwa serabut sebab banyak kije#

ok sebelum chow, nak share gambar throwback...dulu dan sekarang :) Nah. jangan rindu-rindu ok !

tahun 2007 or something and 2015 :) 


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته May the Peace, Mercy, and Blessings of Allah be Upon You في أمان الله May Allah Protect You
 

Designed by Alieff Artwork