Pages

Monday, June 04, 2012

Carrot Cake @ Chai Tao Kway.

Yeah.

Carrot cake ? Really ??
 Fried carrot cake lah !

Sebenarnya resepi carrot cake dan makanan ni kebanyakkannya orang cina yang salu buat...dan nama sebenar carrot cake ni ialah  :

Chai tow kway


Chai tao kway is a common dish or dim sum of Teochew cuisine in Chaoshan (China), Singapore and Malaysia, consisting of stir-fried cubes of radish cake.

It is also known as "fried carrot cake" or simply "carrot cake" in Southeast Asian countries, as the word for daikon (POJ: chhài-thâu), one of its main ingredients, can also refer to a carrot (POJ: âng-chhài-thâu, literally "red radish"). There is no connection between this dish and the sweet Western carrot cake eaten as a dessert. This misnomer gave the title to a popular guidebook on Singapore's street food, There's No Carrot in Carrot Cake, which was published by Epigram Books in 2010.

Apa yang best sangat carrot cake ni ? Sedap sangat ke ? Yeah..sebenarnya memang carrot cake ni jadi pujaan ramai..i pun pelik..ape yang sodap sangat carrot cake ni dan kenapa makanan ni dipanggil cake ?

Bukankah kek tu satu makanan yang gunakan tepung, baking powder, butter, dan bentuknya pulak bulat gebu..spongy...tapi makanan ni takde rupa cake pun !!! heee...

Harga ? Hurm..harga kalau tak salah i..rm6.50 kot sepinggan..

Rasa ? Hurm...boleh tahanla..rasa macam kentang goreng ? eh...salah...lobak goreng ? hurm...tak sure sangat sebab i rasa sesudu jerk. huhu...tapi not bad la..


gambar google je heeeeeeee...sorry ya copy je..






 

Designed by Alieff Artwork