Sunday, June 29, 2014

Tips Penjagaan Anak : Semasa Menunaikan Umrah.

Assalamualaikum.

Bagi yang nak bawa anak ke Umrah tu, bolehla cuba gunakan kaedah ni. Kita sharing knowledge and experience :) Cara ni pun dah digunakan oleh ramai orang. Sebelum pergi ke sana tu, practice dulu kat rumah dengan anak anak. Tengok berjaya ke tak.

Tips waktu nak solat : Ikat tali kat badan anak supaya anak tidak bermain jauh dari kita. Jangan biar anak terbiar tanpa pengawasan untuk mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini berlaku. 

Kes : Ada satu kes masa kami di Masjid Nabawi. Kami tak teringat nak ikat insyirah sebab rasa macam insyirah dah boleh control herself. Masa kami solat, insyirah main sampai jauh jauh. Tau tau masa rakaat terakhir kami dengar suara dia nangis (tapi dah jauh la). Lepas bagi salam je, bergegas kami cari insyirah kat setiap saf..alhamdulillah jumpa insyirah menangis atas rak kasut yang rendah tu. Dia nangis sebab tak dapat turun dari rak tu or mungkin dia rasa dah lost. cuak cuak. So jadikan pengajaran dari cerita ni, jangan lepas pandang anak anak masa kat Masjid Nabawi or Masjidil Haram atau mana mana tempat pun korang travel ya. 


practice solat


atuk dah ikat ahmad arif

insyirah punya turn pulak

tak boleh duduk diam

nak bergolek pulak

let me gooo.... haaha cannot !

pastikan tali tu lembut..kami guna kain felt. so badan anak tak sakit

ahmad arif yang happy go lucky

peace cikna !!

si kembar sepasang arif dan insyirah

my sister and hubby.
ain dan abadi. with their lovely son anaqi

belajar buat peace !


sweet family :)

smile !!
gathering keluarga



Ok, bye semua :)

 

Designed by Alieff Artwork