Wednesday, December 25, 2013

7 Doa Hindari Malapetaka & Bencana

Assalamualaikum...

Sesungguhnya Al quran itu adalah kitab panduan untuk semua hamba Allah...surah surah yang saya kongsikan disini, adalah surah yang menerangkan tentang bencana yang Allah turunkan..dan hikmah disebaliknya...

Ingat, sesuatu yang berlaku tu semua atas kehendak dan kuasa Allah...Syaitan boleh menyesatkan kita, boleh menganggu kita tapi dengan keIZINAN Allah swt...Apa saja yang berlaku ke atas diri kita...semuanya kuasa Allah..jika Allah tak izinkan ia berlaku...ia takkan berlaku.

Jadi...semuanya berbalik kepada Allah swt. Allah berpesan, siapa sahaja yang mencari Allah..Allah sememangnya DEKAT dengan diri kita...

Subhanallah
Alhamdulillah
Lailahaillallah
Allahuakhbar
Allahumma solli ala muhammad ya robbi solli alaihi wassalim

Ingat kawan kawan, jangan lupa kena selalu berselawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w ...barangsiapa yang berselawat sekali ke atas nabi, Allah berselawat 10 kali ke atasnya...


 Sementara tu jom layan gambar cute girls praying :) tanx google.

http://www.babypicpoint.com/wp-content/uploads/2011/08/Photo-of-Muslim-Baby-girl-praying.jpg


Bytheway...ini 7 surah yang boleh kita amalkan untuk elakkan diri dari bencana atau malapetaka Allah...


.

Ayat Tujuh

.

1. Surah At Taubah ayat 51

9:51
Katakanlah (wahai Muhammad): “Tidak sekali-kali akan menimpa kami sesuatu pun melainkan apa yang telah ditetapkan Allah bagi kami. Dialah Pelindung kami, dan hanya kepada Allah orang-orang yang beriman harus bertawakal.”
.

2. Surah Yunus ayat 107

10:107
“Jika Allah menimpakan sesuatu kemudharatan kepadamu, maka tidak ada yang dapat menghilangkannya kecuali Dia. Dan jika Allah menghendaki kebaikan bagi kamu, maka tak ada yang dapat menolak kurnia-Nya. Dia melimpahkan kebaikan itu kepada siapa yang dikehendaki-Nya di antara hamba-hamba-Nya dan Dialah Yang Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.”
.

3. Surah Hud ayat 6

11:6
“Dan tidak ada suatu binatang melata pun di bumi melainkan Allah jualah yang memberi  rezekinya dan mengetahui tempat kediamannya dan tempat ia disimpan. Semuanya itu tersurat di dalam Kitab (Lauh mahfuz) yang nyata (kepada malaikat-malaikat yang berkenaan).”
.

4. Surah Hud ayat 56

11:56
“Sesungguhnya aku bertawakkal kepada Allah Tuhanku dan Tuhan kamu!  Tiadalah sesuatupun dari makhluk-makhluk yang bergerak di muka bumi melainkan Allah jualah yang menguasainya. Sesungguhnya Tuhanku tetap di atas jalan yang lurus.”
.

5. Surah Al Ankabut ayat 60

29:60
“Dan (ingatlah) berapa banyak binatang yang tidak  (dapat) membawa (mengurus) rezekinya sendir, Allah jualah yang memberi rezeki kepadanya dan kepada kamu; dan Dialah jua Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.”
.

6. Surah Al fathir ayat 2

35:2
“Apa saja yang Allah anugerahkan kepada manusia berupa rahmat, maka tiada sesuatupun yang dapat menahannya; dan apa jua yang ditahan oleh Allah maka tidak ada sesuatupun yang dapat melepaskannya sesudah itu. Dan (ingatlah) Dialah sahaja yang Maha Berkuasa, lagi Maha Bijaksana.”
.

7. Surah Az Zumar ayat 38

39:38
“Dan demi sesungguhnya! Jika engkau bertanya kepada mereka (yang musyrik) itu: “Siapakah yang mencipta langit dan bumi?” Sudah tentu mereka akan menjawab: “Allah”. Katakanlah (kepada mereka): “Kalau demikian, bagaimana fikiran kamu tentang yang kamu sembah yang lain dari Allah itu? Jika Allah hendak menimpakan daku dengan sesuatu bahaya, dapatkah mereka mengelakkan atau menghapuskan bahayaNya itu; atau jika Allah hendak memberi rahmat kepadaku, dapatkah mereka menahan rahmatNya itu?” Katakanlah lagi: “Cukuplah Allah bagiku (yang menolong dan memeliharaku); kepadaNyalah bertawakkalnya orang-orang yang mahu berserah diri.”
assalamualaikum...
 

Designed by Alieff Artwork