Monday, September 16, 2013

Maksud & Terjemahan : Surah Al-Baqarah Ayat 286.

Assalamualaikum semua...

Just sharing..ayat yang paling saya suka sangat sangat...sayu sangat maksud dia...huhuu...Surah AlBaqarah Ayat 286. Bila baca doa ni rasa nak meleleh air mata je...huhu... :)

Bacalah doa ini bilamana kamu rasa tiada lagi daya...hilang harapan...hilang tenaga dan kuasa... InsyaAllah..akan kembali tenang dan bersemangat ! (tapi kena lah mendalami maksudnya ya..kalau baca saja tapi tak tahu maksud nanti tak feeling pulak)
Maksud / terjemahan :

"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menganggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (mereka berdoa dengan berkata): " wahai Tuhan kami! janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami bersalah. Wahai Tuhan kami! janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-yang yang bterdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya menikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum kafir"
 

Designed by Alieff Artwork