Wednesday, May 01, 2013

Malaysian Food Calorie Count : Makan Apa Hari Ni ?

 Assalamualaikum !

Yeah...mood nak diet sudah mari...akibat terlampau senang hati dan senang lenang sangat...berat badan sudah bertambah. Jangan tunggu sampai dah terlambat baru nak diet dan makan pelbagai jenis ubat ubatan untuk menguruskan badan..jusmate lahhhh london slimming lahhhh...herbalife laaaaahhhhh...hahaa...so sekarang ni kena diet untuk maintain kan berat badan..ecewah !

Bak kata orang, segala penyakit datangnya dari apa yang kita makan ! ayaaaa...hati hati ya ! saya kena hati hati ni lately suka sangat menguyah junk food ! ~~wuaaa

Haa ! Harini korang makan apa ? Baik korang check kat Malysia Foos Calorie Count ni...korang cume perlu tick korang makan apa, then automatic dapat jumlah kalori yang korang ambil seharian ! tadaaaa !!! takot saya tengok bila saya tick banyak banyak terkejut berganda tgk jumlah kalori yang saya dah pelahap !





  Malaysian Food Calorie Count
  Berapa banyakah kalori yang anda makan pada hari ini? Sila tanda kan pada kotak kosong disebelah kiri anda dan biarkan kalkulator kalori menghitungkan nya untuk anda.. Kalkulator ini akan diupdate dari semasa ke semasa..
 
  Makanan
Kalori
Cooked plain rice (1/2 cup)
83.5
Cooked plain rice (1 cup)
167
Mee soup (1 bowl)
383
Chicken rice (1 plate)
278
Fried meehoon (1 plate)
294
Fried egg (1)
95
Fried kuey teow (1 plate)
321
Nasi Beriani (rice only)
440
Nasi Lemak (1 plate)
389
Ikan bilis sambal (2 tbsp)
252
Capati (1 piece) served with 1/2 cup green gram gravy
376
Roti canai (1 piece) with 3 1/2 tbsp dhal
332
Fried pomfret (1 piece)
143
Cooked beansprouts (4 tbsp)
82
Cooked spinach with anchovies (5 tbsp)
32.5
Fried ikan kembong (1 piece)
111
Chicken curry (1 medium piece)
195
Burger keju - (1 piece)
124
Fried chicken (1 piece)
255
Wholemeal bread (2 slices) with 1 tbsp margarine
217
Kangkung belacan (4tbsp)
96
Rojak (4 tbsp)
182
Long beans with taucheo (3 tbsp)
55.5
Chicken kurma (1medium piece)
175
Murtabak/mutton - (1 piece)
722
Burger lembu/Beef burger - 1 piece 145
Cheese Cake - (1 slice) 400
Roti Telur & Dhal - 1 piece & 1/2 cup 414
Laksa Kari - 1 bowl 589
Nasi Lemak - 1 complete 644
Mee Goreng Mamak - 1 plate 660
Mee Rebus - 1 plate 556
Mee/Bihun Goreng - 1 plate 510
Laksa Penang - 1 bowl 436
Sup Krim - 1 rice bowl 375
Nasi Briyani Kambing - 1 plate 587
Nasi Minyak + Rendang Daging - 1 plate 664
Nasi Goreng Biasa - 1 plate 637
Sotong goreng tepung - 1 small plate 630
Rojak Buah - 1 plate 443
Pasembur - 1 plate 752
Chapati - 1 plate 100
Nasi Dagang - 1 plate 410
Mee Hoon Bandung - 1 bowl 250
Thosai - 1 piece 80
Chicken satay (5 sticks)
50
Satay daging kambing (5 sticks) 60
Satay daging lembu (5 sticks) 82
Chicken nuggets (5 pieces) & french fries  - 1 plate  177
Spaghetti with cheese and meat sauce - 1 bowl 440
keju chedar 1 keping 58
Pizza berkeju (sepotong) 240
Nasi goreng bertelur (sepinggan) 635
Nasi briyani berayam (sepinggan) 880
Ikan kembong goreng (seekor) 140
Ayam goreng (sepotong) 225
  Buah-Buahan
Kalori
Watermelon (1 small slice)
37
Guava (1 small slice)
41
Kiwi fruit (1 small slice)
34
Lychee (5 fruits)
59
Papaya (1 small slice)
56
Mango (1 medium)
226
Dates (5 fruits)
89
Red apple (1 medium slice)
63
Starfruit ( 1 medium slice)
54
Avocado (1 medium slice)
289
Mata kucing (10 whole, small)
29
Pineapple ( 1 medium slice)
59
Yellow pear ( 1 medium)
36
  Snack/Kuih
Kalori
Pineapple tart (1 piece)
15
Cekodok pisang (1 piece)
179
Red bean porridge with coconut milk (1 bowl)
101
Chocolate swiss roll (1 slice)
36
Curry puff (1 medium)
129
Pisang goreng (1 piece)
117
Wajik (1 piece)
65
Kesari (1 medium piece)
172
Kuih pau kacang merah (1 small piece)
34
Kuih appam balik (1 piece)
245
Kuih pau kacang merah/Red bean dumpling - 1 biji/1 piece 80
Kuih koci pulut hitam (1 piece)
180
Popia goreng (satu) 130
Popia basah (satu) 95
Karipap (sebiji) 130
Sandwich sardin (sekeping) 70
Bubur kacang (semangkuk) 100
  Minuman
Kalori
Tea with 2 1/2 tsp skimmed milk & 1 1/2 tsp sugar
79
teh tarik - 1 glass  (if you take 4 cups a day, it will equal to 1 1/2 bowl rice 83
minuman berkabonat 1 tin 285g 120
Coffee with 2 1/2 tsp skimmed milk & 1 1/2 tsp sugar
79
minuman kotak 250g 105
  Jumlah Kalori Makanan Yang Anda Ambil : _______________ !!!!



 

Designed by Alieff Artwork