Tuesday, February 19, 2013

Bercuti di Singapore (Hotel Amrise) Part 3.

Yeehaa


Assalamualaikum warahmatullah ...



Sambungan dari cerita lepas menziarahi atuk kat Rivervale...kami semua bergerak pula mencari Hotel Amrise di lorong 15 geylang,  yang telah saya booked months ago di WWW.BOOKING.COM...


Macamna saya booked hotel? Pilih hotel dan cari yang paling cheapest...so yang paling sesuai ialah Amrise Hotel...gasaklah, pada mulanya baca testimoni kat internet katanya Hotel Amrise ni not so good la..but kita tawakal je la. Ni jer yang paling budget ! :) Soo there we goo.....


Cara pergi Hotel Amrise :P

Dari Rivervale --> naik MRT dan tukar MRT hingga ke MRT Aljunied ! Kemudian, dari MRT Aljunied jalan kaki 10min ke Hotel Amrise :)


ok masa untuk belajar beli dan bayar ticket MRT :) 
lama lama jadi pandai dah !


MRT di singapore :) sangat best. sangat pantas. tak macam kat Malaysia..lambat sampai 10 min or more :( !

Semua dah ada singapore MAP .. dah amik siap siap masa sampai kat Changi Airport pagi tadi.. so..tak yah beli map la yer...amik kat Airport jer...memang best kalau ada MAP singapore, MRT dan juga Bus map :) kena ada ni sebab senang nanti nak jalan!

seberang MRT tu.. saya tengok rumah apartment ke ape tah... dan yang menarik..tempat parking diaa fuyyooooooooo besarnya  :)

eh eh MRT dah sampai :)

ni kat mana tah lupe lak hahaha


neo, agnes, maziah

qilah and jihah

berjalan dan terus berjalan..tanpa henti dan tukar naik MRT ke Aljunied !


MRT dia ada pintu keselamatan da... wuuu....qilah kata : "kalau ada pintu keselamatan macam ni kat KL mesti dah rosak ranap dah hahahaha"

kalau nak balik ke Airport pun senang jer.. naik je MRT hahaha terus ke Changi Airport..


okeyh ! now kami dah berada di kawasan Geylang Road..jadi kitorang semua nak cari hotel la ni !! jom jalan kaki semua..gagahkan diri anda ~


dari MRT Aljunied..kami jalan lagi...


jalan dan jalan lagi sampai jumpa jalan geylang kat depan...jalan gelang ada banyak woi...so kena cari jalan geylang 15 :) sekitar situ memang banyak budget hotel :)



aha !! dah sampai lorong 15 geylang :)


Tadaaa ! eh eh dah sampai.. kaki saya dah tercabut cabut dah kat tengah jalan..siap saya kutip balik untuk sambung...hahaha...now rasa nak muntah darah kat uncle receptionist...haha...bley tak ??? T___T letey !!! Nak rehat sekejap !!

sampai hotel pukul 2.00 petang macam tu..



Sampai hotel, terus hand in printed ticket kat uncle yang duduk kat reception...payment  420 SG dollar :) then dia bagi kunci terus...we all dapat 2 rooms for 4days and 3 nights bebeh !! (senyap senyap je share bilik..sebenarnya 2 adult for one room only..kitorang 3 adult for 1 room)



Masuk masuk bilik jer terus snap snap gambar bilik. Yes..ofcos nak bagi korang tengok..dan bagi idea bg semua orang yang nak pergi Singapore..bilik nya sempoi...walau kecil, tapi bersih !!! Huhhh lega saya bila tengok bilik bersih...Neway.. kami duduk 3 orang satu bilik. (saya and my parents, and another room jihah, qilah dan agnes)...

Amacam muat ke bilik duduk 3 orang ? Hahaha...MUAT SANGAT OK! hahaha selesa jer saya tidur...belah malam pulak...budak budak ni ajak tidur satu bilik dengan diorang...see sebenarnya 4 orang pun muat dalam bilik ni !!! So kepada yang nak travel...4 person boleh muat haha kalau korang size kecik kecik la...:) Bila tanya kawan kawan semua diorang puas hati dengan HOTEL AMRISE ni...diorang suka gilaa hahaha...lega jugak sebab saya yang booked hotel ni.. so Alhamdulillah !


yg penting ada kettle, minerals, TV, plugs...
  

so many plugs...hehe..and clean bed..clean pillows..and blankets..ruang solat boleh lagi laa muat kat depan pintu :)
paling penting kena ada wifi :) sooo best !

sebelah katil je toilet !!! hahah nasib laa toilet pun bersih alhamdulillah !!!!!!!!!
haaa yang penting toilet bersih dan juga ada water heater ok !! cun ! :)


wow...ini pemandangan Hotel Amrise waktu malam..huhuhu...masa ni kami dah hebat daaa jalan jalan kawasan ni naek bus.. da pandai sikit sikit tengok map hasil tunjuk aar dari cik Maziah :)


agnes kata : nurul, kalau kita g travel singapore lagi kita duduk hotel ni lagi laaa hahaha...sebab dah tau jalan naik bus dan MRT soo easy :)
qilah ,agnes



Ada orang cakap...haaa mahal nye korang pergi sampai 4 hari ?? duduk singapore mahal tau.. asal tak duduk kat Johor je..then naik bus g kat singapore jalan jalan ?

Hehe...kesimpulannya kan, memang terbaekk laaaa ! Trip ni...dari harga ticket flight (ada yang beli time promotion Air Asia), hotel (booking.com), dan ticket masuk USS(beli kat sorang kakak ni)...saya rasa saya dah save banyak dah..then pengalaman naik bus dan mrt pergi sana sini isss really awesome wa cakap sama lu...hihihi...tapi bagi yang kaki jalan la.. kalau tak suka kan cabaran..naik kereta memang sonang :) For me, 4 hari 3 Malam...memang terbayekkk sebab kitorang dapat cover banyak tempat di Singapore dengan rasa relex nyer...:)

 
 
Ok to all my dearie...thanks for reading...lepas ni i sambung entry part 4 pergi BUGIS STREET !!
 
 
Tunggu ya, part 4 pulak :)



 

Designed by Alieff Artwork