Tuesday, November 20, 2012

Jabatan Imigresen , Wangsa Maju.

Salam.
Apa khabar semua..harini saya pergi buat my new mykad dan juga passport.
Last time buat ic masa muka macam belon. Lagipun memang nak tukar pada ic baru..

:) Tapi harini pun datang buat ic dengan muka ada jerawat mawat kat pipi...takpe takpe dah tacap sikit pakai concealer...nak ic lawa !

Pastu ni kali pertama saya wat passport. Haha..tak sure lagi nak g mana..destinasi ke mana...tapi saya buat je lah ye..mana tau nak buat umrah ke nanti :)

Proses buat Ic / Mykad :
Datang bawak diri dan rm10
bawak ic lama kalau ada.
Kalau hilang dan umur korang 18 above kena bayar denda rm110..
Kalau hilang dan umur below 18 bayar rm10
Tak payah bawak benda lain ok.
Siap dalam masa 2 minggu. Boleh pilih nak amik.kat cawangan mana.

Proses buat passport :
Amik borang dan isi borang dulu.
Datang bawak diri,bawak Ic, 2keping gambar passport,dan 1 keping salinan Ic.
Ambil nombor.
Serahkan borang dan segala document yang diperlukan kat kaunter.
Bayar rm100 untuk 2 tahun
Bayar rm300 untuk 5 tahun


 

Designed by Alieff Artwork