Saturday, April 14, 2012

Tips Bela Arnab #1.

Salam,

i lupa nak share kat you all.. arnab kawan i, ery beranak lagi. Kali ni lagi banyak... huhu.. memang betul orang cakap..kalau u bela arnab..arnab akan beranak macam mesin tau tak. Sekali beranak dah la banyak.. sebulan - dua bulan sekali pun boleh beranak...cepat sangat proses mating dia huhu...

bila singgah di jelebu.. rasanya tak lengkap hari tu kalau takmain dengan semua haiwan haiwan kat sini...hehe paling best tengok arnab arnab yang ery bela.. sangat comel, sihat dan aktif..biasalah dorang kalau duduk kampung lagi bebas dan sihat.. kalau bela kat KL..ruang bergerak pun takde.. haha...untungla rumah ada kawasan luas dan boleh buat kandang arnab yang besar dan selesa =)
Tips bela arnab :
  1. sediakan sangkar yang besar, luas, dan selesa
  2. sediakan tempat minum dan makan
  3. kalau boleh biar ada pokok pokok berhampiran atau rumput sebagai sumber makanan original
  4. bagi je makan palet
  5. makanan lain boleh bagi sayur, buah, palet, daun daun, rumput.
  6. bersihkan kandang selalu =)
  7. bila arnab membesar dengan sihat..barulah dia akan produce banyak anak ! hehehe

operasi mencurik anak anak arnab

rasa nak telan je anak anak arnab ni

pilih je nak mana satu hehehehe


sume putih!! ade sikit je kalaer coklat setompok dua

enjoy the moment

nak bawak balik boleh tak ??? tuan dia kata >> NO WAYYYYY



baby cute !!

macam biasa.. mesti nak cium molot !!!





 

Designed by Alieff Artwork