Pages

Sunday, April 29, 2012

Sugar Glider : Complete Meal Resepi Neo :)

Salam,

Aha ! Apa khabar semua masyarakat malaysia =) Harap semua baik baik sahaja ok...muahxx !



Tajuk entri kali ni nak poyo sikit. Sebenarnya bukanlah secret recipe pun..kalau nak buat resepi makanan sugar glider ni..berlambak kat google nu ha..cari je recipes for sugar glider..macam-macam keluar ! Macam macam you guys boleh cuba...

Tapi harini I nak kongsi lebih dekat..lebih rapat dengan yall semua...

Apaaa?? Resepi i bahaya ke ? sugar glider boleh mati ke ? oh nooo..kalau rasa bahaya you guys jangan ikut k..and jangan marah marah i..sbb i tak paksa you guys follow..(maklumlah arena sugar glider ni dah banyak mazhab...so ikutlah mazhab mana you all rasa yakin)

Neway i amik resepi ni pun dari google..dari mat saleh yang you guys suka sgt tuhhh..awwch. resepi ni..dipanggil Leadbeaters Mix..dan i modify sana sini sikit..ikut sukahati i jerk...hehe..masa dulu jumpa vet pun..vet ada sarankan i buat resepi ni..dan sekarang baru ada masa nak buat =P


modify sikit =P ikut recipe ni


yang ni i salin masa i pergi jumpa vet...salin je laju laju2....




Resepi Sugar Glider Complete Meal. 
Bahan bahan yang korang kena ada :


1. 2 Biji scramble egg ( masak siap )


 2. Madu yang korang beli je kat pasaraya.

3.Blender

4.Baby cereal perisa buah buahan

5. Cawan

6. Secawan air

7. Secawan Baby Cereal buah buahan

8. Secawan Madu

9. Secawan telur cincang yang dah siap masak

10. 1 sudu susu ensure perisa vanilla

11. Puree...buah buahan yang siap di blend (betik,lai, apple,jambu,kiwi) + YOGURT LOW FAT MARIGOLD
Yang ni dah siap blend dengan yogurt..


12. Campur adukkan semua bahan yang ada dalam blender.

13. Siap sedia untuk blend

14. Putar !!!

15. Siap dah resepi kita...apa hasilnya ?

16. Tuang !!! dalam bekas yang boleh disimpan dalam peti sejuk

17. Tadaaaa !

18. Siap untuk dihidang. 
I serve glider i 1 sudu besar = 1 sugar glider

Cubaan pertama...letakkan makanan dengan penuh debaran...

Anak anak mula membau bau makanan yang dihidang...apakah !

mula mengeksplore makanan yang ada...

ajak kawan kawan makan sekali baru berkat

amik bau dulu hehehe...

cuba belajar untuk makan !! ohyeah...good good

termenung..resepi apa ni mak oi !

makan je lah !! jangan banyak songeh !


P/s : Okay..selepas satu malam saya biarkan bekas tu kat dalam cage..bangun pagi esok memang terbukti diorang makan makanan yang saya bagi tu...cuma i think..kandungan madu perlu ditambah lagi hihihi...bagi banyak sikit k!! Kalau korang nak cuba resepi ni boleh jer...tambah madu lebih sikit =)

Pss: Kalau first time buat..buat kandungan yang sikit dulu..mana tau sugar glider korang reject terus ke hahahaha...=P 

All the best...

chow ! and muahx laju laju XD

Psssss : jangan good good sgt k =)





 

Designed by Alieff Artwork