Pages

Monday, March 12, 2012

Klinik Haiwan : Sugar Glider Check Up !

Salam,

Hai semua...apa khabar ? hari ini saya bertekad untuk pergi klinik haiwan buat pertama kali dalam sejarah hidup saya. Kenapa saya ke klinik haiwan ?????










Ye. Ini kes pasal si kontot sugar glider ekor pendek tu. Kalau you all pernah baca tentang kisah kontot..korang pun tau ekor dia ada masalah sikit.

Tapi kali ni masalah ekor kontot tu semakin teruk. Kontot makin lama makin suka geget ekor dia yang rosak tu. Ekor dia makin lama makin bengkak, merah, kadang kadang berdarah dikerjakan oleh kontot sendiri...oh...sebgai seorang ibu...saya rasa cukup ngilu dann tersentuh melihat keadaan kontot sebegitu rupa...

Lokasi pertama : Hospital Haiwan Taman Segar.

Mula mula saya terus pergi ke Hospital Haiwan kat area taaman segar. Ramai orang sarankan saya pergi sini...so saya pun singgah sekejap. Bila sampai je..doctor untuk sugar glider tu takde pulak...katanya hari ni doctor tu bertugas kat ampang...so saya pun pergi ampang...

Lokasi kedua : Klinik Haiwan Ara Ampang

Yes...akhirnya dapat juga jumpa doctor ni. Doctor india..lupa nak tanya nama doctor tu ! Doctor tu sangat cute dan kelakar nampaknya...apa yang dia buat ?
@ check tubuh badan sugar glider si kontot
@ timbang berat badan sugar glider, kontot 70gm (kene puji dengan doctor badan kontot sihat walafiat)
@ tanya pemakanan harian sugar glider
@ tengok masalah ekor kontot

Tetiba sambil check check kontot...doctor tu menjerit !!!

Doc : aoooowchhh ouuuchh ouucchh uhh uhh...ahhhh
Doc : Ohhh very pain very pain ! This guy got very sharp nails ! the more i pull it, the more it crample on my skin...ahhhhh very pain !!!! muct cut the nails!!
Neo : Er...er...er....
Neo : Saya dah biasa dah doc...tak payah potong pon takpe...hehehe...
Doc : Ohhh very pain !! ahhh uhh auhh..

(okay, so kelakar ok)!!!









Sambung balik...

Doc : Ohh....nampaknya ekor dia ni bengkak dan berdarah..dia geget ekor dia ye ?
Neo : Nampaknya begitulah doc...ish ish ish...
Doc : Ya...apa yang kita boleh buat ialah..kita perlu potong sedikit hujung ekor dia...dan kita akan jahitkan ekor tu supaya daging ekor tu tidak terkeluar macam ni...
Neo : Arrrr ????????????? Ohhhhh..nanti tak sakit ke sugar glider saya ni doc ??????? (gabra giler)
Doc : Ooh biasalah, nanti dia akan rasa macam ni... (doc tu buat muka sakit)...yelah, maam semalam, saya baru lepas potong kakii hamster...
Neo : Er....er...arr....mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm...............................................
Doc : Tapi takpe, saya tak boleh potong ekor dia harini sebab kelengkapan surgery semua kat hospital taman segar. jadi apa yang ita perlu buat ialah berikan dia makan pain killer hari ini supaya esok bila buat operation kurang rasa sakit...
 Neo : aaaaaaaaaaaaaaaaa.................ok.......ok....................ermmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm












Sambung lagi...

 Doc : Ohya...berapa ekor you bela sugar gliders ni?
Neo : 5 ekor doc...huhu...3 jantan, 2 betina...
Doc : Ohh sepatutnya, kalau nak elak pergaduhan dalam kalangan sugar gliders, you kena bela lebih banyak betina dari jantan. contohnya 4 betina 1 jantan...barulah elok, senang jaga, dan takde pergaduhan.
Neo : Erk...yeke doc ? Ohh Baru saya tahu...ok ook...

Lagi...

Doc : I tengok gliders you semua gemuk...you bagi makan apa ?
Neo : Bagi hpw...ensure milk...buah...telur...
Doc : Sugar gliders tak perlukan banyak milk..kalau bagi sikit je okay ye..kerana hpw tu semuanya dah lengkap..kalau bagi telur itu bagus ..
Neo : Ok doc..


Dan lagi...

Doc : You pernah dengar tentang resepi Leadbetter for sugar glider ? This recipe bagus untuk sugaar glider tau. its from australia.
Neo : Er..tak pernah la pulak. macam mana nak buat tu ?

Haaa macam ni la..(doctor tu lari ambil buku exotic pets gambar sugar glider..muka surat yang ke seratus lebeh...ada resepi leadbetter untuk sugar glider tu)

(yang ni i copy paste dari internet)
What is BML? BML stands for Bourbon's Modified Leadbetter's.
The BML diet looks like this:

150 ml Warm water
150 ml Honey
1 Shelled, boiled egg
25 grams high protein baby cereal
1 tsp vitamin/mineral supplement

First mix warm water and honey. Next add the egg.  Then blend in remaining ingredients until it is smooth. Refrigerate then serve it.This recipe is for one day to be fed in the evening. Be sure to adjust this based on size, activity and .

Ohhh...macam hpw laaa...tapi bagus jugak idea doctor ni kan...lagipun baby cereal senang nak dapat =) Lepas ni aku nak try lah !! =)








Last minute...

Doc : So i jumpa u esok dengan si kontot ni ya ? Kita potong ekor dia esok..hopefully it will be just fine.
Neo : Okay doc...c u !
Doc : Here, you should give little amount of painkiller to him...you bg dia makan sikit je ye...painkiller akan efektif dalam 48 hours =)
Neo : Okay doc...tq..

 Sebelum balik...sempat lagi..

Neo : Ohya doc, my mum is very worried about the kencing tikus case, what would you say about that ? sugar glider isnt rodent species am i right doc ? (sambil kasi jelingan power kat mak i yang selalu tuduh sugar glider boleh bawak penyakit kencing tikus)
 Doc : Ya ya...sugar glider is not rodent species ya...they are more to marsupial species which like kangaroos, koala bear,  ya...dont worries about kencing tikus all that is come from hamster, guinea pigs =)
Neo : Ahaaaaa !! you hear that mom ? =)
Mak den : Hehehe...tersipu sipu malu...cceh ceh !

Harga semua sekali untuk servis vet harini : RM35 =) Sekian terimas...so esok...akan ku gigih menghantar si kontot ke klinik haiwan taman segar tu...tak sabar dan sangat takut menunggu ekor kontot dipotong oleh doc tersebut...ohhhhh risau..malam ni tak tidur laa memikir kan nasib si kontot ni...ahhhhhhhhhhhhh....




 

Designed by Alieff Artwork