Saturday, December 03, 2011

Sugar Glider Mati : Punca Kematian Sugar Glider ?

Salam,

Ramai orang berdepan dengan perkara yang paling menakutkan ni...perkara yang semua orang tak nak ia berlaku...iaitu kematian sugar glider kesayangan...kalau kita benar benar sayang sugar glider kita, buat banyak pembacaan, beri makanan dan penjagaan yang sepatutnya pada sugar glider kita...kita tak nak aniaya binatang...kita nak sayangi binatang supaya binatang tu kat akhirat esok boleh doakan kita...(saya pun bukanlah pembela yang baik untuk shemie dan ninja...saya juga masih belajar...ye..)

gambar gambar bukan hak milik saya, 
credit to : google & bloggers yang juga pernah mengalami kematan sugar glider.

 Sugar Glider Mati : Punca Kematian Sugar Glider ?
Sugar Glider Mati : Punca Kematian Sugar Glider ?

 Sugar Glider Mati : Punca Kematian Sugar Glider ?
 Sugar Glider Mati : Punca Kematian Sugar Glider ?
 Sugar Glider Mati : Punca Kematian Sugar Glider ?
 Sugar Glider Mati : Punca Kematian Sugar Glider ?
 Sugar Glider Mati : Punca Kematian Sugar Glider ?


Pun begitu, bagi sesiapa yang telah atau pernah mengalami kematian sugar glider, redha je la.  Dah nak mati, nak buat camne kan...Jadikan pengajaran..dan jika benar benar minat mendalam terhadap gliders...dalami lagi ilmu tentang penjagaan sugar glider...

Ini adalah hasil perkongsian ilmu antara rakan-rakan pembela sugar glider di facebook...ini antara punca dan sebab kenapa sugar glider baby (joey) kebanyakkannya mudah mati...

  • Mungkin sugar glider tu mati sebab masih memerlukan susu ibu , masih belum putus susu ?
  • Pak Ajak Baha Seringkali kami ingatkan kepada mereka2 yang ingin memiliki SG Wajib mengambil mereka semasa mereka telah cerai susu bukan underage yangmemerlukan susu tambahan juga suhu sekeliling yang ideal.. Jika senario yg awak sebutkan itu, besar kemungkinan dia undernourish dan tak cukup atau tak imbang permakannya... Saya sarankan awak buat dulu penyelidikan dan bacaan serta tolong jika nak bela lagi SG jangan sesekali percaya kpd kedai Haiwan... tanya kami di sini dimana nak dapatkan satu..
  • Mungkin sugar glider tu mati sebab tak cukup umur kot (underage) ?
  • Pak Ajak Baha ‎Dah memang underage tu.. so bila underage terus beri buah dan calsium so undernorish la mana vitamin dia? mana proten dia yang paling sekali dai mana dia nak dapat antibody...adek2 anak2 semua... keseimbangan makan adalah sangat perlu.. tengok tak gambar anak2 kecil kat utopia tu.. macam tu la SG2 kamu jika kamu bela underage... kalau hidup pun mungkin tak boleh sampai 10 tahun atas... percayalah... kerana anak2 kecil memerlukan skeseimbangan makanan vitamin dan supliment lain semasa kecil untuk ketumbusaran mereka...
  • Mungkinkah sugar glider mati sebab tak beri makan HPW ?
  •  Yoong Yuin Hun Even if beri hpw, the joey will still not survive long, maybe just few weeks more. Ni under nourishment n weak immune system. Joey tu mungkin separated too early from mom, then ur friend jaga bagi buah je. N don't forget penjual pun akan keep it for sometime to jaga before sell. So joey tu dah too weak, immune system crash, heart crash, coz buah tu protein, carbohydrates, zat2 semua limited n nutrition from moms milk takda. So body weakens. This is number 1 joey killer.

Sampai disini dahulu perkongsian ilmu tentang sugar glider joey ni yerk...bagi yang bela sugar glider joey (baby gliders) saya harap kamu berhati-hati dan paandang serius dalam penjagaan makanan baby sugar glider ni...memang leceh sikit berbanding orang yang jaga sugar gliders yang dah boleh jaga diri sendiri...take care semua !



Daftar Percuma Terima RM10
Modal RM10 Pendapatan Berterusan
Jana Pendapatan Cara Mudah & Terbaru
Portal Iklan & Bisnes Online No. 1 Malaysia

 

Designed by Alieff Artwork