Friday, May 27, 2011

Belajar Mandarin #2 - Memuji Orang

Macamana nak memuji muji orang dalam bahasa mandarin ? Hihihi...kalau nak memuji orang cantik ke cute ke, bolehlah guna perkataan di bawah ni...


Ingat lagi tak, dalam Bahasa Mandarin Part 1 - Saya (Wo)  Awak (Ni) ?

Ok, kalau seseorang tu did a good job, korang boleh la cakap macam ni...
Hao ! - Bagus 
Hen Hao ! - Sangat Bagus
Tapi kalau orang tu buat kerja tak bagus, messy, cuai, korang boleh cakap macam ni...
Pu (Tak) Hao (Bagus) ! - Tak Bagus
Kalau nak tambah saya atau awak kat bahagian depan tu...
Ni Hao !
 

Yang ini pulak kalau korang nak puji sesiap tu cantik atau cute..ni perkataan basic..Cantiklah awak..
Wa...Meili - Waaa cantik !

Tapi kalau orang tu tak cantik...hehehe...
Pu Meili ! - Tak cantik !

Kalau nak tambah saya atau awak kat bahagian depan tu...
Wo Meili ! - Saya cantik !
 
Chow = ) Jumpa lagi on next entry !


 

Designed by Alieff Artwork