Wednesday, May 11, 2011

Aktiviti Kemahiran Hidup, Membuat Batu Hiasan.

Hari ini aku bercadang nak buat batu batu hiasan dengan anak anak murid masa waktu Kemahiran Hidup nanti. Batu batu hiasan ni boleh dijadikan hiasan dalam akuarium ikan bila dah siap nanti. Tapi kalau pakai watercolour, kena cari pemati warna dulu la ye tak ? Kalau tak, masuk dalam air je habis hilang semua warna pada batu tu...

Anyway...Kalau warnakan batu jadi ladybird macam bawah ni smart gak ek ? Huhu...tapi make sure kena cari batu yang sesuai laa...kalau batu sungai cantik la nak buat craft ni. Kalau batu yang biasa tu kurang cantik la kot...

Gambar batu hiasan kraf

 Gambar batu hiasan kraf

Gambar batu hiasan kraf

Gambar batu hiasan kraf
Gambar batu hiasan kraf

Gambar batu hiasan kraf

Gambar batu hiasan kraf
Cara Menghasilkan Batu Hiasan warna warni = )
  • Apa yang kita perlukan ialah : 
  • Batu @ Rocks 
  • Cat (pelbagai warna)

    Apa yang anda lakukan: 
  • Pergi cari batu dengan anak anak murid.
  • Arahkan anak murid supaya menggosokkkan batu dan membersihkan batu tersebut dengan sabun dan air bersih
  • Lepas tu, bagi diorang lukis sendiri atas batu tadi kemudian cat !


 

Designed by Alieff Artwork