Friday, April 29, 2011

Kebaikan Sauna.

Saya ada soalan utk anda semua : Adianiez
  1. Lepas bersalin, badan terasa berat dan tak selesa. Berat badan naik tu satu hal yg normal berlaku lepas bersalin la kan...
  2. Anda selalu berasa letih, lesu, penat, lenguh-lenguh badan dan semestinya membuatkan anda cepat naik angin dgn anak-anak after balik keje tiap hari ???
  3. Bangun pagi-pagi, dok bersin tak abis-abis hingga buat hidung naik merah dan mata berair. Anda resdung atau alahan ???
  4. Soalan favourite saya, anda ada masa bersenam tiap hari at least 20 minit sehari hingga peluh jantan kuar (at least peluh junior la) ???
  5. Bila kali terakhir anda jogging ??? Jogging yang bersungguh-sungguh...
  6. Ada ke masa ke spa untuk bersauna at least 3 kali seminggu ???
 Baca lagi...

Hmmm... bersauna ni bukan sahaja untuk kuruskan badan semata-mata. Tapi, untuk kesihatan secara menyeluruh. Orang dulu kala panggil bersauna ni sebagai mandi wap. Meh kenal dgn sauna sebab TAK KENAL MAKA TAK CINTA...
Kelebihan bersauna ?
  1. Membersihkan kulit untuk kelihatan segar, halus dan licin.
  2. Dapat mengurangkan sedikit demi sedikit sinus / resdung atau jerawat!
  3. Sememangnya dapat menyingkirkan toksin badan berlebihan melalui perpeluhan.
  4. Selepas bersalin, memang la boleh sihatkan badan. Ala-ala bertangas la ni. Berat badan pun cepat turun. Luka-luka dalaman pun cepat elok.
  5. Paling best, turunkan berat badan secara teratur. Tak perlu paksa-paksa telan pil atau teh pahit!
  6. Sekurang-kurangnya dpt la menggantikan aktiviti jogging atau bersenam.
Kelebihan memiliki set sauna di rumah ?
  1. Jimat duit nak ke spa. Sekali beli untuk selama yang mungkin.
  2. Bersauna ikut masa sendiri.
  3. Semestinya privasi !
  4. Beli satu, semua orang boleh guna.
  • :::: OKU juga bakal selesa menggunakan sauna tent ni, mudah keluar masuk :::::
  • Berenang selama 30 minit membakar 400 kalori.
  • Aerobik selama 30 minit membakar 400 kalori.
  • Jogging 30 minit membakar 300 kalori.
  • Berbasikal 30 minit membakar 250-500 kalori. 
  • BERSAUNA selama HANYA 20 minit mampu membakar 400-600 kalori !!!

Best, kan ?
Sebelum bersauna, nasihat saya anda minum air putih tu dalam 200-400 ml air. Then dok bersauna dgn relax selama 20 minit saje. Bila da over 20 minit tu, keluar kan sejukkan badan sambil minum lagi air 200-400 ml air. Lebih pun tak pe.

Sebab, masa bersauna, perpeluhan akan berlaku. Air dari tubuh keluar. Kalu tak cukup top up air, nanti badan lemah pula, pening-pening lalat pula.


Peringatan !!! Make sure anda tak makan berat dlm masa 30 minit sebelum nak bersauna. Perut penuh nanti takut termuntah pula. Then, lepas bersauna, janganlah terus makan berpinggan-pinggan.

Bersauna dan bersenam kena seiring dan berselang.... Kalu makan tak jaga, dok hentam pe yang ada depan mata, memang la badan takkan fit juga. Pemakanan seimbang penting, masih yang utama. Bersauna ni merangkumi kesihatan dan kecantikan dalaman. Kalau dalam bersih, pasti luar cantik, kan ?
 


RM440 only !
::: harga paling rendah di M'sia :::
Nak ansuran or join kutu sauna pun bleh.
Ansuran 0% interest (maksima 3 kali) : RM150+RM150+RM140
Kutu sauna : RM110x4 org (4 bulan)
note:

Feeling Lucky?
 

Designed by Alieff Artwork