Tuesday, April 26, 2011

Tutorial : Cara Pasang Facebook Like Button Comel !

Salam!

Hah, nampak tak kat sebelah bucu kanan atas blog silampuneon ni dah ada facebook like widget ! Widget facebook like ni aku suka sebab dia sempoi, tak menggunakan ruang yang banyak dan boleh pilih design pulak tu.

Cool seh. Nak buat tak ? Jommmm !
 



Kenapa kena pasang Facebook Like Widget ni ? Tak laintak bukan, mestilah widget ni salah satu penyumbang trafik blog korang ! Bila orang click like jer, blog korang terus tersiar di facebook si malaon yang click tu. Hehe...seronok kan kan.

Langkah 1 : Pilih widget mana yang korang suka + Right Click + Copy Image Location.


 




Langkah 2 : Copy kod di bawah + Kemudian Go to Page Element + Add A Gadget + Click Html + Paste kod tersebut.
<!-- Code Mula --/--Start Code ---><script language="JavaScript" src="http://blog-gempaq.googlecode.com/files/fblikecompressed.js" type="text/javascript"> </script> <script language="JavaScript" type="text/javascript">fbrender("http://3.bp.blogspot.com/_cJm1dkHdSEo/TFB0qLwnz2I/AAAAAAAABio/lLiyDuTtKBA/s1600/2.png","http://widget.bloggeraktif.com/2010/07/facebook-like-widget_24.html","topRight");</script><!-- Code Akhir--/--End Code------->

Langkah 3 : Sekarang, tukarkan url image yang berwarna merah kepada url image yang korang copy tadi (lihat Langkah 1). Dah siap tukar url image baru click Save. Siap !

Credit : WidgetBloggeraktif
 

Designed by Alieff Artwork