Sunday, December 11, 2011

Cara Menghilangkan Ketumbit.

Salam !


Awcchh. Nampak tak ape ni ? Har har har...ini adalah gambar ketumbit ye adik adik sekalian.Pernah tak kena ketumbit sebesar ini ? Huuuuu gorgeous beautiful betul laa : )

Ini dia gambar manusia paling pelik di dunia, manusia yang bermata tiga. Sebab manusia ni dia ada tumbuh mata lagi satu. Ketumbit bermata merah  ! Xman kat bawah ni baru je lepas picit ketumbit dia...perghh dasyaat siot !

Kalau ketumbit macam ni boleh picit tak kawan kawan ? Bahaya tak ?


Masalah ketumbit ni selalu dikaitkan dengan ikan haruan, bawang putih dan juga sudu. Korang tau tak kaitan masalah ketumbit dan 3 benda ni ?
Cara Menghilangkan @ Merawat Ketumbit

Cara Menghilangkan Ketumbit Mata : Guna hempedu ikan haruan / bawang putih / suduMenurut Petuanenek ;
Cara Menghilangkan Ketumbit Mata :Jika anda menghadapi masalah ketumbit atau ketumbuhan pada mata, ambil air dari pucuk bemban lalu dicampur dengan hempedu ikan haruan. Hempedu itu pula hendaklah ditumbuk halus lalu dititik ke dalam mata. Lakukan berkali-kali sehingga ketumbit itu hilang.

Menurut Petualama ;
Cara Menghilangkan Ketumbit Mata :Caranya, ambil seulas bawang putih, guris sedikit bahagian hujungnya dengan kuku agar keluar airnya dan sapukan pada kelopak mata yang terkena ketumbit tadi 3 kali sehari. Insyaallah ketumbit akan beransur baik dalam masa singkat.


Menurut Petuatradisional ;

Cara Menghilangkan Ketumbit Mata : Gesel 2 batang sudu. Sapukan bahagian yg digesel di tempat ditumbuhi ketumbit Lakukan sekali sehari sehingga ketumbit hilang.


Huhu, kepada Xman...sila jangan picit ketumbit anda. Gunalah petua petua berguna di atas ni kalau kena ketumbit yer. Cara lain paling pantas nak atasi masalah ketumbit ni just pakai spek mata hitam dengan penuh bergaya ! Cayalaaahh.
 

Designed by Alieff Artwork