Friday, January 14, 2011

Cara Mengatasi Masalah Isteri Mengidam.

Salam Jumaat yol !


Yes, bercakap pasal isteri mengidam, korang pun dah sedia maklum yang bila perempuan mengandung, perempuan akan mengidam benda yang pelik pelik. Tak caya ? Cuba check list benda yang isteri selalu mengdam dalam entri : Senarai Benda / Makanan Pelik Bg Isteri Yang Mengidam.


Parah kalau isteri mengidam benda pelik...

Sebelum tu, layan video lawak ni pasal orang mengidam !



Entri ni sebenarnya entri feedback berkenaan orang yang google blog aku mencari hukum isteri mengidam makan babi. Sebagai suami, korang mesti buntu kan nak buat ape ? So, hari ini kita akan kongsi Cara Mengatasi Masalah Isteri Mengidam ok ? Semoga entri ni membantu yool satu hari nanti = )
Semua yang isteri nak, kena bagi ke ? Sebagai umat Islam, benda atau makanan yang haram dan berdosa, janganlah diturutkan. Jangan lah terpengaruh dengan cakap orang bahawa kalau isteri mengidam tak diturutkan, bayi yang lahir akan sentiasa mengalirkan air liur.

Kenapa isteri mengidam ? Punca isteri mengidam adalah sebab perubahan hormon di dalam badan ibu yang sedang mengandung dan menyebabkan perubahan kepada seleranya. Namun perubahan selera itu tidak semua wajar diikuti. 
Nasihat bagi para suami & isteri :
  • Bagi seorang isteri, sebelum nak makan benda pelik pelik yang mengidam sangat tu, eloklah tanya pendapat suami. Selain tu, suami isteri boleh dapatkan khidmat nasihat doktor sebab doktor lebih tahu cara pemakanan yang baik untuk kesihatan diri si ibu dan bayi dalam kandungan tu.
  • Mengidam ni sebenarnya datang dari dorongan ibu tu sendiri, atas dorongan nafsu makan bukannya keinginan bayi dalam kandungan tu. Credit : Bidan Bersalin

Cara mengatasi mengidam semasa mengandung :
  • Jadikan pemakanan anda seimbang apabila anda mengidamkan makanan yang tinggi kalori. Contonya, lebihkan aneka buah-buahan dalam ais krim anda supaya seimbang nutriennya.
  • Fokuskan pemakanan anda pada makanan yang rendah kalori seperti yoghurt, oat meal bar.
  • Jika anda mengidam makanan yang tinggi kalori, beli saiz yang lebih kecil supaya mengelakkan pemakanan yang berlebihan.
  • Jika mengidam ‘menguasai’ hidup anda, cari aktiviti yang boleh membuatkan anda melupakannya seperti berjalan-jalan bersama suami dan menonton wayang.
  • Makan dengan jumlah yang sedikit tetapi kerap supaya paras gula dalam darah tidak jatuh yang boleh menyebabkan anda makan berlebihan. Cuba makan makanan seimbang 6 kali sehari.
  • Lakukan aktiviti fizikal dan senaman yang dibenarkan oleh doktor.
  • Ambil makanan seimbang termasuk susu, bijirin, sayur dan buah-buahan.
  • Sokongan moral amat penting kerana emosi ibu mengandung yang tidak stabil akan menjadikan makanan sebagai teman rapat, sedangkan pelukan daripada suami sebenarnya sudah mencukupi untuk meredakan emosi ibu mengandung Credit : Comelnya.

Harap dapat membantu = )




Feeling Lucky?
 

Designed by Alieff Artwork