Wednesday, December 22, 2010

Tutorial : Cara Tukar Font Title Blog.

Tutorial Time !


*Update*



Perasan tak font title @ tajuk entri aku bertukar menjadi semakin comel ? Nak buat ? Terbuka pada yang gigih dan rajin sahaja sebab tutorial ni agak panjang dan memerlukan kesabaran yang tinggi. = )


 Jom tukar font blog jom !

Nak font blog lebih menarik ? Ikuti 8 Langkah di bawah dengan penuh teliti ok. Kalau taknak pening, sila ambil pen dan kertas sambil buat sambil catat. Baru berkesan.

(ambil nafas panjang panjang)
 

Langkah 1
Cara Tukar Font Title Blog :
  • Sila save keempat empat file dibawah dalam desktop korang (Right click >> Save Link As..) 
  1. sifr.css
  2. sifr.js
  3. blogger-sifr.js (old template) or blogger-sifr.js (new template) (pilih satu jer)
  4. index.htm


Langkah 2
Cara Tukar Font Title Blog :

  • Cari font yang korang nak dan save dalam desktop korang
  • Berhati hati masa pilih font, cari font yang up to date, kalau tak nanti tak boleh guna pula.
  • Selepas download, sila Extract file font tadi dan pastikan nama file tu berbentuk ttf. Contoh : Chiller.ttf



Langkah 3
Cara Tukar Font Title Blog :
 

  • Step 1 : Upload
  • Upload font file berbentuk .ttf yang korang download sebentar tadi ke sIFR Generator
  • Cara nak upload ?
  • Click browse, select font korang yang ada dalam desktop tadi >> Click Next
  • Step 2 : Choose Sifr Version
  • Tandakan siFR 3 r436 >> Click Next
  • Step 3 : Choose Glyph Set
  • Tandakan letters, digit, and common other characters (!@#$%) >> Click Next
  • Terus ke Step 5 :
  • Click >> Download
  • Selepas korang download, file font .ttf tadi akan bertukar menjadi file font .swf.
    Ok, Good !



Langkah 4
Cara Tukar Font Title Blog :
  • Lihat contoh gambar :






Langkah 5
Cara Tukar Font Title Blog : 
  • Click >> Font file .swf  (untuk dapatkan Url Font Korang anda)
  • Selepas korang click Font File .swf, nanti akan keluar pop up page link font anda.
  • Sila copy link font swf di pop up page tersebut kerana itulah Url Font Korang.
  • Lihat contoh gambar :



Langkah 6
Cara Tukar Font Title Blog :
  • Masih lagi di File Manager, cuba lihat link bloggersifr.js , sebaris dengan itu ada butang Edit.
  • Click >> Butang Pensel @ Pencil button untuk edit 

  • Lihat contoh gambar : 




Langkah 7
Cara Tukar Font Title Blog :
  • Selepas korang tekan butang edit, akan keluar page Webshtml.
  • Control F dan cari perkataan ini :
  • src: 'http://username.webs.com/fontname.swf'
  • Delete Url http://username.webs.com/fontname.swf ini dan gantikan dengan Url Font Korang yang korang dapat masa Langkah 5 tadi.
  • Pastikan korang tak buang simbol ' ' diantara Url tu kalau tak nanti tak jadi pula. 
  • Click >> Save (butang disket)
  •  Lihat contoh gambar :


Langkah 8
Cara Tukar Font Title Blog :
  • Go to >> Edit Html
  • Tandakan >> Expand Widget Templates

  •  Copy kod biru di bawah : 

  •  <link href='http://username.webs.com/sifr.css' media='all' rel='stylesheet' type='text/css'/>
        <script src='http://username.webs.com/sifr.js' type='text/javascript'/>
        <script src='http://username.webs.com/blogger-sifr.js' type='text/javascript'/>

  • Control F dan cari kod ini : 
  •  </head>
  • Paste kod biru di atas kod </head>
  • Kemudian, edit perkataan perkataan Username yang di merahkan dalam link http://username.webs.com/blogger-sifr.js dengan nama user korang dalam account Webs.com tadi.
  • Contoh : http://silampuneon.webs.com/blogger-sifr.js
  • Click >> Preview dulu
  • Save 
  • Siap !


Credit : KevinAndaManda



Selamat Maju Jaya !
 

Designed by Alieff Artwork