Wednesday, April 27, 2011

Tutorial : Cara Meringankan Blog !

Tuttorial Time !

Ok guys. Nampaknya blog semakin berat dari hari ke hari. Jom kita membasmi blog berat ! Harini nak share dengan korang cara nak ringankan blog dengan Jquery Lazy Load.

Jom ringankan blog !
Senang je tutorial ni, amik masa 15 saat je nak buat !

Jquery lazy Load berfungsi sebagai agen yang membantu ringankan blog yang ada banyak gambar. Jadi jom kita gunakan kemudahan ni.
Cara Meringankan Blog :
  • Go to >> Page Element
  • Add a Gadget
  • Pilih Html / Javascript
  • Copy kod dibawah : 
  • <script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"></script>
    <script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
    <script type="text/javascript">
    jQuery(document).ready(function($){
    if (navigator.platform == "iPad") return;
    jQuery("img").lazyload({
    effect:"fadeIn",
    placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
    });
    });
    </script>
  • Paste kod 
  • Save kod dalam kotak Html / Javascript tadi.
  • Siap !
*****
Kalau effect Jquery Lazy Load masih tak berfungsi dalam blog korang selepas korang letak kod kat atas ni, korang boleh gunakan alternatif lain.
Cara Meringankan Blog :
  • Go to >> Edit Html
  • Ctrl F dan cari perkataan 
  • </body>
  • Kemudian, Copy kod dibawah : 
  • <script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"></script>
    <script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
    <script type="text/javascript">
    jQuery(document).ready(function($){
    if (navigator.platform == "iPad") return;
    jQuery("img").lazyload({
    effect:"fadeIn",
    placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
    });
    });
    </script>
  • Letak kod sebelum atau selepas  </body> . 
  • Hah ! Kalau tak boleh jugak, boleh lah paste kod sebelum atau selepas </head> pulak =)
Credit : Maribina
Selamat Maju Jaya !
 

Designed by Alieff Artwork