Thursday, December 23, 2010

Tutorial : Cara Letak Flash Swf Dalam Blog.

Tutorial Time !



Tahu tak macamana nak letak file bentuk flash swf dalam blog ? Oleh sebab dah berkecimpung dalam dunia Adobe Flash, korang mesti nak paparkan dalam entri kan ? Huhu...senang je caranya.. Pastikan korang ada file flash bentuk .swf dulu.


 Belajar letak flash dalam blog

Jom bergumbira letak flash dalam blog = )


Cara Letak Flash Swf Dalam Blog :
  1. Go to >> Webs.com >> Register apa yang patut
  2. Click >> Manage Page
  3. Click >> Single File Uploader >> Browse >> Upload korang punya .swf flash file
  4. Selesai upload, nanti akan keluar link flash .swf yang korang upload tadi >> Click link flash .swf tu, kemudian akan keluar pop up page. Page pop up tu la URL of SWF file yang korang perlukan.
  5. Copy >> URL of SWF file tu ok ?

Contoh dalam gambar  Langkah 1 hingga Langkah 4

Copy URL of SWF file dalam pop pup page


 Cara Letak Flash Swf Dalam Blog :
  •  Copy kod ini :
  • <embed align="middle" allowscriptaccess="always" height="100" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" quality="high" src="URL of SWF file" type="application/x-shockwave-flash" width="400"></embed>
  • Gantikan URL of SWF file dengan Url Flash yang korang dapat tadi.
  • Edit height & width  : panjang dan lebar flash korang.
  • Masukkan kod ini dalam entri blog anda
  • Preview
  • Publish !
  • Siap !



Credit : Bloggerhome 



 Selamat Maju Jaya !

 

Designed by Alieff Artwork