Tuesday, December 28, 2010

Tutorial : Cara Buat Snow Effect.

Tutorial Time !


Pernah tengok Snow effect kat blog kawaii tak ? Ala effect salji yang turun dari atas ke bawah blog tu... Falling Snow effect je ke...Effect lain tak boleh ke ? Tak kisah la korang nak hujan salji ke, hujan batu ke semua korang boleh buat = )

Cuba tengok blog ni, falling snow effect : Silampuneonpic



Benda ni aku tak prefer di blog aku sebab blog aku tak kawaii dan comel macam blog korang hehehe. So kepada sesiapa yang berminat nak jadikan blog lebih ceria, boleh la tambah snow effect ni.

Cara Buat Snow Effect :
  • Copy kod pertama :
  • <script language='JavaScript'>
    var no = 7;
    var speed = 5;
    var snowflake = "http://www.aaanimations.com/starclear.gif";
    </script>
    <script language='JavaScript' src='http://sites.google.com/site/ruangsc/enes/fallinsnow.js'/>
  • Go to >> Edit Html
  • Ctrl F dan cari perkataan :
  • <head>
  • Pate kod pertama dibawah <head>
  • Preview 
  • Save 
  • Siap !

*Kalau korang nak tukar effect tu kepada effect gambar lain, korang boleh browse effect lain di website ini : Animated Gif Archive . & Aanimation.


Contoh dalam gambar

Go to any link >> Right click >> Copy link location / Copy image location

  • Lepas tu, gantikan link baru yang korang copy tu pada link warna biru dibawah : 
  • <script language='JavaScript'>
    var no = 7;
    var speed = 5;
    var snowflake = "http://www.aaanimations.com/starclear.gif";
    </script>
    <script language='JavaScript' src='http://sites.google.com/site/ruangsc/enes/fallinsnow.js'/>
  • Save
  • Siap = )


Credit : Oktri








Feeling Lucky?
 

Designed by Alieff Artwork