Monday, December 13, 2010

Tutorial : Cara Buat Email Subscriptions Feedburner

Tutorial Time !



Hari ni aku nak kongsi cara buat email subscriptions macam gambar kat bawah ni. Ada dua cara atau kaedah yang korang boleh guna samaada subscribes email guna form atau link.


Sebelum ikuti tutorial pasal subscribtion ini, korang perlu ada Feedburner. So ikuti Cara Buat Feed Blog Di Google Feedburner  terlebih dahulu. 


Belajar buat dua benda ni : Subscribe form dan link

1. Subcribe email address form

2. Subscribe email address link


Apa guna subscribes ? Subscribes ni membolehkan pembaca blog korang dapat notification tentang entri terbaru korang melalui email mereka


Cara Buat Email Subscriptions guna Feedburner

Langkah pertama
Langkah kedua 
  • Setup language English
  • Tandakan Use as widget in blogger
  • Copy kod 1 yang diberi
  • Save dalam wordpad
Langkah ketiga
  • Sign in blogger
  • Go to >> Page Element
  • Add a gadget
  • Pilih Html / Javascript
  • Paste kod 1
  • Save
Langkah Pertama
Langkah kedua & Langkah ketiga

Langkah keempat
  • Tandakan Use as widget in Blogger
  • Copy kod 2 dibawah Preview Subscription Link
  • Pilih samaada nak email notification jika ada orang yang unsubscribe
  • Save
  • Gunakan kod 2 ini dimana-mana korang suka contohnya di entry blog. Tapi aku letak kan link subscription di kotak komen. Kalau korang perasan.

Langkah keempat
siap ! ok !




Selamat Maju Jaya !
 

Designed by Alieff Artwork