Thursday, December 02, 2010

Nasi Dagang Ikan Tongkol, Terengganu





Salam !



Korang pernah makan nasi dagang ikan tongkol dari Terengganu tak ? Update panass sikit pasal Nasi Dagang Ikan Tongkol yang sedap dimakan ketika panas = )



nak bagi korang slurrpy laaa sket !
nak cerita la pasal aku makan nasi dagang ni kan...aper cer...





Kalau kat terengganu, makcik aku cakap makanan nasi dagang ikan tongkol ni la jadi makanan breakfast orang kat sini. Kalau kiter kat KL, pagi pagi mesti nak cari nasi lemak atau roti canai. Itu je laaa yang ade pon ! 


Pergh...lain betul la ek kat sini. Aku jadi cultural shock. Ini belum pergi Amerika lagi ni weh...har har har. So, pagi pagi tadi uncle dan auntie belikan nasi dagang ikan tongkol ni as breakfast. 


Seingat aku benda ni aku pernah makan kat KL, tapi aku tak minat sangat la...sebab bukan makanan ruji. Tapi kan weh...korang tengok je la...licin kot aku makan ! Giler sedap rupenye nasi dagang ikan tongkol ni ! Sungguh aku ketinggalan zaman !


nasi dagang dan ikan tongkol, dan kuah yang sedap...

harga sebungkus RM2.00 kat sini...kat stall Kak Yah yang popular di Terengganu

kuah nasi dagang yang sangat sedap...menggirukan...slurrp

woi ! sape makan sampai licin ni adoi laa !



Amboi...entah sape la yang makan sampai licin tu kan ! Anyway...korang yang berminat silalah menjelajah ke negeri Terengganu deh ! Dapatkan Nasi Dagang Ikan Tongkol di gerai Kak Yah...memang sodap. No doubt = )


Go Kak yah go ! Ganu kite deh ! (amboi konon nak cakap ganu deh deh, dok dang !)



 

Designed by Alieff Artwork