Wednesday, December 22, 2010

Belajar Flash : Pengenalan


Credit : Ayeem Ayam


Alhamdulillah, AyeemAyam dengan baik hatinya telah memulakan Tutorial buat flash untuk para blogger semua. Nak tak nak je belajar kan ? Ilmu dah pun dicurahkan, jadi tuntut lah ilmu buat Flash ni dengan Ayeem Ayam yer. 



Sesi Pertama : Pengenalan.
  • Fungsi flash : Flash ada dua jenis iaitu Animation, dan Interactive. Animation tidak memerlukan coding, tetapi Interactive memerlukan coding.
  • Komponen Utama Flash  : Ada frames/timeline, stage, dan library.


  • Fungsi Frame / Timeline : Tempat untuk animation. Ikuti tutorial >> Motion Tween.
  • Fungsi Stage : Paparan yang akan menunjukkan korang punya animation bentuk swf.
  • Fungsi Library : Senarai grafik, movieclip dan button, juga barangan import macam bitmap, video dan audio.

Lesson (basic) :
1. basic tween
2. shape & shape tween
3. timeline & frame rate
4. ease
5. centerpoint registration
6. color
7. filter
8. import
9. publish


Tutorial (advance) :
1. butang & scene
2. kereta berjalan (loop movieclip)
3. bola melambung (gravity)
4. motion tak lurus (guide)
5. teropong (mask)
6. preloader/loading
7. custom cursor
8. korang boleh request(yang senang je)


Penyelesaian Masalah :
1. tak boleh color
2. motion putus-putus
3. spin/move cacat
4. banyak tween kat library
5. auto-group
6. korang boleh tanya


P/s : Thanks Ayeem Ayam. Aku akan menuntut dengan penuh pasrah = )
 

Designed by Alieff Artwork