Monday, December 13, 2010

Air Roselle.



Salam!




Korang pernah rasa Air Minuman bunga Roselle ? Memang sedap, rasa jus bunga roselle ni lebih kurang macam ribena gitu ! Korang tahu tak bunga Roselle ni boleh dikunyah dan sedap dimakan ?



ku cinta bunga roselle !

Baca dan ketahui maklumat lanjut tentang bunga roselle & aksi neo kunyah bunga roselle = )


kelebihan bunga roselle !


Menurut Wikipedia, 
  • Roselle digelar sebagai asam paya / asam kumbang / asam susur. Bunga Roselle merupakan tumbuhan daripada spesies Hibiscus atau lebih dikenali macam Bunga Raya. Tumbuhan roselle dikatakan berasal dari India tetapi ada juga pendapat yang mengatakan Roselle berasal dari Afrika Barat. Tumbuhan Roselle ini mula diperkenalkan di Malaysia sejak lebih tiga kurun yang lampau.
  • Kelebihan bunga Roselle :
  • Daun dan batang muda roselle boleh juga dimakan sebagai ulam atau salad dan juga sebagai perisa di dalam kuah kari.
  • Biji roselle dimakan kerana dikatakan mengandungi minyak tertentu.
  • Bunga Roselle diproses menjadi minuman tradisional yang dinamakan Karkadeh dan merupakan minuman kebangsaan orang Sudan.

Ini dia gambar bunga Roselle

Air minuman Roselle ni aku minum masa makan kat Restroran JM Bariani House haritu

Memang sedap dan aku teruja sangat nak minum air ni lagi next time aku datang sini

Its time tu kunyah ! Rasa macam asam boi weh...hahaha best !
Korang pernah cuba ? Best kan ?

 

Designed by Alieff Artwork