Tuesday, November 30, 2010

Tutorial : Cara Buat Title Meta Tag Untuk Tingkatkan Trafik Blog.



Tutorial time !


Perhatian kepada semua blogger yang masih belum buat Title Meta Tag ! Sila buat sekarang dan jangan tunggu lama-lama. Benda mudah je ni. Jangan malas ! Ni untuk kebaikan trafik blog korang gak.




Kenapa kena edit Title Meta Tag blog ? Sebab blog korang mungkin blog yang bukan mesra search engine ! =( so pelawat pelawat tak perasan blog korang wujud pon !


Macamana nak tau ? Haaa....



Cuba taip satu entri korang kat google. Selalunya nama blog akan keluar dulu baru tajuk blog kan ? Ini adalah contoh blog yang tak mesra dengan search engine.

sebelum aku edit Title Meta Tag



Contoh blog yang mesra search engine adalah blog yang senang keluar dekat google search list. Contohnya bila korang search kat google, tajuk entri akan keluar dulu disusuli dengan nama blog. 

 selepas aku edit Title Meta Tag


Cara Nak Edit Title Meta Tag Blog : 

  1. Go to >> Edit Html
  2. Expand Widget Templates
  3. Ctrl F dan cari kod pertama :
  4. <title><data:blog.pagetitle/></title>
  5. Copy kod kedua :
  6. <b:if cond='data:blog.pageType == "item"'>
    <title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
    <b:else/>
    <title><data:blog.pageTitle/></title>
    </b:if>
  7. Remove atau delete kod pertama dan gantikan dengan kod kedua tu.
  8. Save

Credit : Maribinablog



Semoga berjaya meningkatkan trafik blog yall !






 

Designed by Alieff Artwork