Thursday, November 04, 2010

Penyakit Darah Tinggi @ Hypertension - Part 1


Korang selalu stress tak ? Kepala korang serabot dan tertekan ? Korang kena hati hati ok, mungkin ape yang korang rasa ni adalah simptom simptom penyakit darah tinggi...Bahaya tu, penyakit ni boleh bawak mati tau ! 

Aku takde penyakit ni sebab Aku ni pulak orang yang tekanan darah terlampau rendah. Tekanan darah rendah sangat pun tak elok jugak...aku selalu lesu, tak bermaya, tak cergas. Jantung malas nak pam darah la plak ! So kenalah aku cergaskan diri aku dengan buat joget lambak selalu....

Tapi kepada yang selalu stress dan tertekan tu, cuba korang ingat balik, ade tak korang rasa macam kat bawah ni...cuba check ada yang terkena dekat korang tak ? 

Gejala Penyakit Darah Tinggi @ Hypertension @ High Blood Pressure :
  • Mengalami pitam
  • Penglihatan kabur
  • Berasa Teganag tanpa sebarang sebab (stress)
  • Muka menjadi kemerahan
  • Hidung berdarah secara spontan
  • Sakit kepala waktu pagi
  • Telinga Berdegung / berdesing
  • Perasaan gundah tanpa sebarang sebab @ emosi tak stabil
  • Gayat tanpa sebab

Akibat Penyakit Darah Tinggi Yang Tidak Dibendung : 

Ok, kadang kadang kita rasa gejala tu macam dah normal bagi kita kan. Tapi awas ! Kalau korang tak check berapa kadar tekanan darah korang...korang takkan dapat bayangkan bahana penyakit darah tinggi ni sebab penyakit ni boleh membunuh kita dalam senyap. Mostly orang yang menghidap penyakit ni selalunya mati sebab kegagalan & serangan jantung (heart attack), angin ahmar (strok), kegagalan fungsi buah pinggang (kidney failure).
camnilah akibat tekanan darah tinggi tu ke atas jantung korang

Penyakit Darah Tinggi @ Hypertension Ada 2 Jenis :
  • Hypertension primer (primary) : Kalau pesakit primer, korang selalunya kena penyakit ni sebab persekitaran korang tu yang buat korang stressful. Selain itu, gaya hidup yang tak sihat dari segi pemakanan, masalah berat badan, tak bersenam dan hisap rokok boleh mengundang kepada penyakit darah tinggi ni. Selain tu, faktor keturunan pun jadi punca gak. Kalau mak bapak korang menghidap penyakit ni mungkin korang pun akan kena gak.
  • Hypertension sekunder (secondary) : Kalau pesakit sekunder plak, selalunya orang yang kena penyakit darah tinggi ni sebab dia ada penyakit penyakit lain macam kegagalan jantung, kegagalan ginjal, atau kerosakan sistem hormon tubuh.

Err, camne nak tahu korang ni ade penyakit darah tinggi ke tak ? Korang kenalah selalu check tekanan darah korang, pergilah jumpa doctor buat medical check up! Kat bawah ni ade list peringkat tekanan darah tinggi. Korang kat peringkat mana ?

Ketahui Peringkat Tekanan Darah Sistolik & Diastolik :

Sistolik tu bermaksud kadar tekanan darah semasa jantung diberi tekanan. Contohnya kalau korang berlari ke, bersenam ke...Manakala Diastolik pulak ialah kadar tekanan darah semasa jantung berehat. Contohnya masa korang lepak lepak, duduk, tidur ke...

boleh pergi check kat klinik weh...takpun beli alat nak check darah tinggi kat farmasi...

  • Normal 
  • Kurang dpd. 130/85 Periksa semula dlm masa 2 thn
  • Normal Tinggi 
  • 130-139 / 85-89 Periksa semula dlm masa 1 thn; ubag gaya hidup
  • Hipertensi Peringkat 1
  • 140-159 / 90-99 Sahkan dlm 2 bln; ubah gaya hidup
  • Hipertensi Peringkat 2
  • 160-179 / 100-109 Penilaian Perubahan; mulakan rawatan dlm masa sebulan
  • Peringkat 3
  • 180-209 / 110-119 Penilaian Perubahan; mulakan rawatan dlm masa seminggu
  • Peringkat 4
  • 210 / 120 dan lebih Penilaian perubatan dan rawatan segera

Ape lagi weh ! Pergi check check jumpa la doktor, janganlah jadi pemalas ! Ini untuk kebaikan diri sendiri weh...sekurang kurangnya kalau korang tau korang ade penyakit ni, korang leh wat pencegahan dari awal sebelum dia sampai ke peringkat kronik. Nyawa kita berharga weh...hidup cuma sekali jer !

Ok, sampai sini je dulu entri ni. Nanti lainkali aku sambung part two pulak yer. Kita try kaji selidik pasal penyakit ni dengan lebih mendalam lagi...Aku harap korang semua ambil perhatian kat entri ni sebab mungkin korang salah sorang penghidapnya...sapa tau dalam senyap ? Chow !

mood : jadi ke tak sedekahkan pixie dan chunky kat Xman ni ? aku dah tak tahan pulak nak membela diorang ni...



AVOID HYPERTENSION DISEASE !


WIN HUGE PRIZES WITH FACEBOOK GAME !!
BEST FUTSAL COURT FOR RM60!!

SUMBER ENTRY HYPERTENSION DI ATAS :
SUMBER 1
SUMBER 2
SUMBER 3 
SUMBER 4 
 

Designed by Alieff Artwork