Saturday, November 27, 2010

Cara Masak Kuey Teow Hailam Sedap !

Salam tengahari ! ; ) 

Jumpa lagi dalam sesi main masak masak dengan neo !
Hari ini ade mood nak buat Kuey Teow Hailam La pulak ! Sebenarnye aku tak expert memasak ni...tapi hari ni menjadi pulak masakan Kuey Teow Hailam aku ni...hehe tak sangka la weh. Lain kali nak buat lagi ; )

Betul ke neo masak ni ? tak caya ...
nak tahu camne nak buat Kuey Teow Hailam yang simple, mudah lagi cepat ?
ikuti langkah langkah berikut....



Bahan bahan yang perlu ada : Untuk Buat Kuey Teow Hailam Simple & Mudah ; )
  • Kuew Teow
  • Minyak
  • Ayam di potong dadu
  • Bawang merah & bawang putih untuk ditumis
  • Kicap, Sos Tiram, Chicken gravy mix sebagai perisa tambahan 
  • Sayur carrot & Kubis Bunga
  • Lada, cili api
  • Air masak

sediakan segala macam sos yang korang ada : sos tiram, kicap, sos cili dan tomato


sediakan kuey teow...

potong ayam benduk dadu ke slices

sayur sayur di potong ikut kreativiti sendiri

cili padi harusss !


perisa tambahan : chicken gravy mix macam bese

ok, mulakan dengan bismillah, 
mulakan dengan menumis bawang cam bese dulu...basic je ni

masukkan ayam, goreng sekejap...

garing, dan masukkan cili padi..biar sebati dengan rasa pedas ayam


ok sekarang letak Kuey Teow

lepas tu letak air masak pulak ; )


lepas tu campurkan dan masukkan bahan perisa tambahan tadi macam 
sos tiram, kicap, sos cili, chicken gravy mix, garam supaya lebih mantap

tunggu menggelegak , dan siap !

tadaaaaaaaaa !! Kuey Teow Hailan Neon da siappp untuk dijamah

burp ! Alhamdulillah ; )

Hehehe...lepas ni aku nak masak ape pulak ek , korang ada idea tak...sila request hahaha !



 

Designed by Alieff Artwork