Saturday, October 23, 2010

Cara Masak Ayam Berempah Bakar Ala Western Kurang Kalori & Coctail Susu !

Yabedabeduuu ! Tengahari tadi aku rase lapau sangat woo...mak suruh makan makanan yang ade..tapi tekak rasa nak makan ala western ! Hurm...so hari ini kita nak makan ayam berempah bakar, potato baked dan juga coctail susu ;) mari memasak bersama neon !

Step 1 : korang ada periuk hitam macam kat bawah ni tak ? periuk ni seswai sangat kalau korang nak wat bakar or goreng tanpa menggunakan minyak. so mula mula kena panaskan periuk tu dulu.

Step 2 : oraitt, yang pasti ayam tu kenalah merinated awal awal kalau boleh semalaman untuk bagi rempah tu meresap dalam ayam korang tu ok...yang ni, ayam berempah...aku salutkan lagi dengan tepung KFC tu...yummy  ;)

Step 3 : bila dah masukkan ayam, pastikan api tu jangan kuat sangat dan jangan pulak kecik sangat...so sederhana je...bila agak agak yang bawah tu da masak...korang jangan lupa balikkan ayam tu. 

Step 4 : ehh lupe nak cakap pasal potato baked. kalau nak tambah potatao, sila rebus dulu potato tu kemudian wrap dengan aluminium foil sebelum masukkan dalam periuk tadi...lepas da masak, bolehlah hidang dan makan ayam dan potato tu. takyah guna minyak pun !

Step 5 : tibalah masa untuk buat coctail susu ! korang beli coctail, beli susu krimer yang cair tu, kemudian campurkan dua dua bahan tu...letak ais..and ready to drink :) Memang sedap laa..aku buat satu jug kat rumah leh habis sehari je :)

ayam bersalut rempah dan tepung di susun dalam periuk hitam yang panasss

ni la rupe periuk tu...memang berbaloi la mak aku beli..harga mahal tapi sangat berguna...

jangan lupa tutup tudung periuk tu..nak kasik ayam tu masakk dengan lengkap ;)

ayam dah nak hampir masak dah...tempoh masak adalah sejam . kalau kurang sejam tak masak lagi la tu

ayam da masak...tuang je kuah blackpepper atas ayam tu secara melimpah ruah ;) ready to eat lol

tak tahu nak cakap la sedapnye camne..! happy shake laaa sebab aku memang suka makan western : )

coctail susu yang sedap sangat...sejuk dan manis manis berlemak gitu ;)

huhuu..cubalah kat rumah k... ;)

slurp slurp waaaaa heaven gile ; )

p/s : mood arini cam resah je...wuu nape ni...napee...jom makan untuk hilangkan keresahan !


 

Designed by Alieff Artwork