Thursday, July 29, 2010

Kantoi Isu Nuffnang Racist : Seorang Blogger Ditangkap Akibat Menimbulkan Isu Perkauman !

Nama saya Tukiman Aman Ramli
Tangkap diaaa ! Ada blogger kantoi ditangkap sebab timbulkan isu perkauman ! 

Isu nuffnang racist ? Gaaahh. Ade contest aku masuk, tak de contest aku lepak. Ade ads aku tak rajin klik, takde ads aku diam. Menang contest aku lompat, tak menang contest aku duduk. Dapat invitation aku pergi, tak dapat aku tidor. Tu je komen aku takat ni. Tapi overall berkenaan dengan isu ini, aku maluu nak baca blog korang...

(Tajuk, cam biasa nak bikin gempak sikit)

Maluuuuuu. Malu sebab bila segelintir yang melatah, semua muka tercalit tahi. Itu je la aku nak cakap. Tolong jangan bikin benda panas boleh tak. Lebih-lebih lagi pasal isu perkauman ni. Nak ke peristiwa 13 Mei berlaku lagi? Ahhh... Malu I sebagai blogger pendiam ni. Hahaha...

Kreatif. Siapa yang kreatif yek ? Semua orang ade perspektif masing-masing tentang kreatif nye sesuatu karya itu. Sebelah kanan nampak cantik, tapi sebelah kiri hodoh la pulak. Kalau karya kita orang kata tak kreatif, mungkin hanya kita je yang nampak betapa agungnya karya kita tu kan. InsyaAllah , rezeki kat mana-mana ada.

Komen ni buat aku tersedak sikit. Dalam kesibukan hidup, muncul pulak isu isu remeh macam ni. Tersebut lah kisahhh...nama ku disebut sebut dalam komen panjang lebar dari Nuffnang kan : Jabatan Perhubungan Blogger
Setelah membaca blog dan tweet saudara, pihak kami berasa saudara mungkin tersalah faham tentang prosedur pemilihan pemenang-pemenang peraduan yang dianjurkan di komuniti Nuffnang.

Seperti mana yang telah dikemukakan di bahagian Terma & Syarat (Terms & Conditions), semua peraduan akan dihakimi berdasarkan kreativiti artikel blog yang dihantar. Butir-butir lain seperti bangsa, agama, umur, lokasi tidak pernah diambil kira dalam mana-mana prosedur penghakiman peraduan bersama komuniti Nuffnang. Pemenang-pemenang bagi setiap peraduan dipilih kerana para hakim yang terdiri daripada wakil pengiklan dan wakil Nuffnang berasa artikel blog yang mereka hantar merupakan artikel-artikel blog yang paling kreatif bagi peraduan tersebut. Bahasa yang digunakan peserta juga tidak diambil kira (Bahasa Melayu, Inggeris, Cina, Tamil) selagi artikel tersebut boleh dibaca para hakim (tanpa singkatan yang mengelirukan).

Pihak kami amat memahami perasaan syak wasangka saudara bahawa sistem penghakiman peraduan mungkin tidak adil kerana kebetulan ketiga-tiga pemenang peraduan tersebut adalah dari bangsa Cina. Kami ingin menegaskan sekali lagi bahawa sistem penghakiman yang digunakan adalah saksama tanpa mengira butiran peserta dan hanya berdasarkan kreativiti blog post yang diterima.

Dakwaan saudara bahawa peraduan di komuniti Nuffnang tidak pernah dimenangi blogger berbangsa Melayu adalah tidak benar sama sekali. Pelbagai blogger berbangsa Melayu telah memenangi peraduan yang dianjurkan di komuniti Nuffnang. Berikut merupakan sebilangan kecil pemenang-pemenang peraduan yang telah dianjurkan di komuniti Nuffnang;

Nurul Aina binti Zakaria (http://silampuneon.blogspot.com/2010/05/big-fish-moment-with-pizza-hut.html) – Big Fish Moment with Pizza Hut, RM2,000 cash prize ( ehem - ehem ni nama aku la ni .. hehehe.. )
Azham Ariff bin Abd. Aziz (http://azham.smskb.edu.my/?p=1839) – Big Fish Moment with Pizza Hut, RM2,000 cash prize
Fairuz binti Mohd Tajalli (http://www.rozeboomerang.com/2010/01/one-funny-video.html) – flymas.mobi video contest, Tiket Penerbangan ke Tokyo/Seoul
Sharizal (http://tehtarikmemoirs.blogspot.com/2010/02/blackberry-storm-9520-by-celcom-enter.html) – Celcom Blackberry Storm Blogging Contest, Blackberry Storm sebagai hadiah
Nor Iman Mazuki (http://eyriqazz.blogspot.com/2010/01/astro-byond-bloggers-night.html) – Astro B.yond Blogging Contest, 32″ HD LCD TV
Wan Faziatul Amira Wan Mohd Salleh (http://emmira.blogspot.com/2010/01/exciting-family-day-out-nuffnang-and.html) – Nuffnang Friso Gold Family Day Out contest, 3D/2N Percutian ke Hong Kong Disneyland Untuk 2 Orang Dewasa dan 2 Kanak-kanak
Pihak kami berharap saudara bersama pembaca blog anda memahami prosedur sebenar di sebalik pemilihan pemenang-pemenang peraduan. Kami juga berharap bahawa komen ini sedikit sebanyak mengembalikan keyakinan anda terhadap kesaksamaan pemilihan pemenang-pemenang peraduan di komuniti kami.
Sekian,
Jabatan Perhubungan Blogger
Nuffnang Sdn Bhd

P/s : Secara kebetulan, ramai chinese yang menang...dorang aku tengok selalu berusaha weh. Kalau kita ni, sekali cuba je dah taknak cuba dah...tu sebab aku kata, jangan bikin benda remeh temeh ni jadik isu...Gua chow ! Taknak masuk campo ! Peace ;) Salam Satu Malaysia !


 

Designed by Alieff Artwork