Tuesday, November 23, 2010

Perempuan Perampas !


Ceritanya begini :

Lelaki ni sebenarnya dah putus dengan minah curut. Lepas minah curut ni dapat tahu lelaki ni dah ada awek baru, minah curut ni melekat balik dekat lelaki ni dengan alasan nak jadi kawan rapat. Minah curut ni tau yang lelaki ni dah ade awek dan dia kenal dengan awek tu. Lelaki ni pulak, jenis friendly dan berkawan dengan semua termasuklah dengan minah curut. Tapi minah curut ni tak peduli semua tu yang penting misi dia terlaksana. Iaitu misi merampas.

Ini situasi Awek dan minah curut.

Awek - “ Er, ko dengan bf aku ade apa-apa ke beb”.
Minah curut - “ Eh, kitorang kawan baik je, takde ape-ape lah.”
Awek – “ Oh, yeke, ok ok takde hal.”

Dalam hati minah curut berkata macam ni lebih kurang :

”Eleh..baru jadi girlfriend nak lebih-lebih, bukannya kau tu tunang dia ke, bini dia ke. Sedangkan bini orang pun boleh bercerai, inikan setakat girlfriend!”

Katakanlah lepas ni si awek dan si lelaki tu betul-betul break up sebab minah perampas tu. Persoalannya sekarang, bolehkan minah curut seperti ini diterima sebagai ahli masyarakat kita? Mengapakah harus kita menerima manusia seperti ini sedangkan dia boleh mendatangkan kemudaratan dalam hidup kita. Perlukah kita berdendam dengan manusia seperti minah curut? Adakah anda menyokong perbuatan minah curut?

Dalam cerita aku ni, pernah tak antara korang berada dalam situasi Awek atau dalam situasi Minah curut. Dua-dua pun manusia biasa yang ada hati dan perasaan. Mungkin ada cara yang lebih rasional atau relevan untuk Si Awek atau pun untuk Si minah curut supaya kes ini selesai. Ada Idea tak.

p/s : aku tak suka cencorot. tapi aku suka makan carrot.



 

Designed by Alieff Artwork