Monday, February 24, 2014

Cara Mengerjakan Umrah : Tips Bawa Anak ke Umrah / Part 3

TIPS UMRAH MEMBAWA ANAK-ANAK KECIL







sumber : http://dmubarak.com/umrah/persediaan-ibadah-umrah/

Assalammualaikum w.b.t.

Ramai diantara kita yang mengerjakan umrah bersama isteri dan anak-anak kecil. Bila bawa anak-anak kecil ini bersama, buat Checklist keperluan, tapi kena buat sebab ia perjalanan yang jauh dan tidak dapat dijangka. Berikut adalah beberapa contoh persiapan yang diperlukan bagi mereka yang akan membawa anak-anak kecik bersama :-

1. Pakaian siang, malam dan sweater. Juga socks dan tudung.

2. Ubat-ubatan seperti PCM, ubat batuk, selsema – Lebih kurang seminggu sebelum pergi, sebaiknya bawa anak-anak jumpa doktor dan dapatkan nasihat doktor untuk ubatan dan panduan menghadapi anak tidak sihat. InsyaAllah, doktor kan berpengalaman.

3. Buku-buku dan alat tulis. Ini penting untuk buatkan mereka leka ketika kita sedang menguruskan urusan kita di dalam hotel terutamanya.

4. Biskut, coklat, air kotak, gula-gula. Biskut itu penting nak makan sambil-sambil isi masa lapang semasa di airport, dalam bas, di masjid.

5. Topi untuk pakai semasa keluar (Jika perlu)

6. Bawa selipar/ sandal yang flat, senang nak pakai dan cabut.

7. Carrier untuk anak kecil dan juga backcarry.

8. Tisu basah. Ini penting juga. Selain itu, tisu biasa juga. Banyak kejadian memerlukan tisu basah dan kering ini terutamanya berada dalam bas untuk perjalanan jauh seperti dari Mekah ke Madinah yang mengambil masa yang agak lama.

9. Termometer. Mungkin juga coolfever.

Sebaiknya sebelum pergi umrah, mulalah bercerita dengan anak-anak pasal nak pergi umrah. Selalulah bercerita dengan anak-anak pasal nak pergi umrah ni, nak naik aeroplane, nak pergi Mekah, nak tengok Kaabah, nak pergi solat kat masjidilharam dan lain-lain. Berilah mereka pendedahan awal dan clue awal mana kita nak pergi dan apa tujuan kita ke sana. Boleh juga tunjukkan kat anak-anak keadaan tempat yang akan mereka pergi nanti seperti cerita-cerita travelog umrah di TV alHijrah dan juga ketika azan berkumandang yang menyiarkan live Kaabah.


Berikut ada beberapa pandangan tentang tip-tip membawa anak-anak kecil:-


· Siti Hawa Ahmad : Buat mase ni pengalman saya masa pergi sediri dan yang kakak ipar saya buat kalau budak tu dh boeh jln bawa je..kalau kat tempat sai’e tak payah risau budak2 agak selamat..malah diorg pun suka nak jln2 dan brlari2 anak…cuma kena berjaga2 mase tawaf…sy tgk ank2 saudare sy yang dah besar sikit boleh follow je cuma ibu bapa xgalak pergi menyelit nk cium kaabah atau sbagainya better jln jauh ckit tak payah duk dkt2 sgt ngan kaabah..ikut bulatan yg agak jauh supaya ank2 slamat…sbb org arab kdg2 langgar je..

· aizat mansor: kalau kanak2 yg kecik dlm umr 2-4 thn better ayah dukung atau letak kat leher lg selamat…boleh je bw troley tu cuma stil xleh ikut bulatan yg dalam nnt sng kena langgar…

· aizat mansor: kalau mak n ayah nk dkt ngan kaabah better gilir2 jaga anak n bukan masa dlm keadaan ihram…selain tu utk ibadah solat kat masjidil haram insya allah mmg budaya kat sana org arab bw anak…cuma smasa smayang andai ank dh bleh berjalan time solat tu kna jaga2 sbb pernah ada bdak time mak dia solat dia g jln…smpai mak dia yg tgh solat trus bhenti solat n kejar…dkt sana ada yg jual mcm pengikat utk ank2,…jd mase kita solat ikat kat pinggang dia n ikat kat tangan kita..jd kalau dia grak pn xleh jauh…

· siti hawa ahmad: akk. wani…abg ipar sy…bawak stroller..tp stroller yg ringan dn mudah untuk lipat2..nnt mudah nk bwk msok flight dn bas nnt.. Klo nk ziarah luar dn dlm..abg ipar bwk ank pkai stroller..tp kt dlm msjid nabawi xboleh bawak stroller, cuma kawasan dataran luar shj..stroller kena letak dpn pintu..klo kt masjidilharam, abg ipar dn akak gilir2 dukung, sbb jemaah ramai..appa2 pon doa’ kita pada allah..insya’allah Allah mempermudahkan jalan..


Berikut adalah beberapa contoh persiapan yang diperlukan bagi mereka yang akan membawa anak-anak kecil bersama :-
• Lampin/Lampin pakai buang drypers/Pampers
Pastikan ianya sentiasa di tukar (perlu membeli lebih lampin ini dari biasa). Juga perlu bawa lampin ini dalam beg sandang anak jika ke Masjid.
*Carrier untuk anak kecil/ backcarry.
• Waktu sesuai untuk Umrah. Lakukan Umrah awal pagi atau malam selepas Isyak. Jika berkumpulan, boleh ke Tan’aim sebelum Subuh dan kembali ke Mekah waktu hampir Subuh. Lengkapkan tawaf dan saie selepas Subuh. (ketika ini boleh bergilir2 mendukung bayi)
*Tisu basah. Ini penting juga. Selain itu, tisu biasa juga. Banyak kejadian memerlukan tisu basah dan kering ini terutamanya berada dalam bas untuk perjalanan jauh seperti dari Mekah ke Madinah yang mengambil masa yang agak lama.
*Termometer. Mungkin juga coolfever.juga cream – utk dry skin..
*solat berjemaah – biasakan baby tu tengok kita solat berjemaah di rumah, jadi mereka akan biasa dengan suasana jemaah semasa membuat umrah nanti.
baby carier – untuk memudahkan membawa baby di dalam keadaan yang sesak dan ramai orang
*baby stroller- amat berguna bila baby nak tido, kita pula nak solat jemaah
*botol air minuman serta makanan bayi
* di Madinah – bawa stroller, boleh masuk dalam kawasan masjid, ambil port paling tepi atau paling depan supaya mudah keluar dan parking stroller. letak stroller baby tepi or depan kita semasa solat jemaah. untuk alih perhatian baby or bagi baby duduk diam, mungkin boleh beri dia snack atau mainan. Kalau anak tido lagi senang! bagi dia makan kenyang2, pastu tido je dalam stroller..
* nak masuk Raudhah,bergilir lah dengan suami, sorang masuk dulu, sorang tolong jaga anak. Raudhah tempatnya selalunya sesak. Tak sesuai bawa anak walaupun guna carrier. Lagi pun tempat melawat raudhah untuk lelaki dan perempuan berbeza waktunya.
*di Makkah – semasa melakukan umrah, lebih baik gunakan carrier. Mudah nak lakukan tawaf dan saie. Untuk solat jemaah di Makkah, tak boleh masuk stroller dalam masjid, jadi kena lah pandai2 cari tempat yang paling tepi supaya mudah nak keluar jika anak meragam.

Paling penting.

> doa dengan Allah supaya segalanya dipermudahkan.. :)

**Apa pun, latih dulu kat rumah solat berjemaah, dan selalulah ke masjid untuk membiasakan anak2 dengan keadaan jemaah. Jika anak meragam atau tak duduk diam, tu biasalah… mungkin boleh guna kaedah gilir2 buat umrah dengan pasangan.
*Tips ini di ambil dari pengalaman jemaah yang pernah umrah




Tips Bawa Anak Ke UMRAH.



Iklim yang ekstrem serta serangkaian ritual ibadah yang membutuhkan stamina, membuat orangtua harus mempersiapkan diri ketika memutuskan umrah bersama anak kecil.
  1. Pilih waktu keberangkatan umrah yang nyaman buat anak.Pertimbangan yang bisa dilakukan, jika  berangkat di musim libur sekolah atau bulan Juni-Juli, maka anak akan nyaman meninggalkan Tanah Air karena pikirannya tidak terfokus pada tugas sekolah. Sayangnya di bulan-bulan tersebut biasanya umrah berbiaya lebih tinggi Selain juga, situasi Tanah Suci lebih ramai. Adapun memilih keberangkatan di bulan Februari-Maret, biaya umrah akan lebih rendah dan kondisi Tanah Suci juga tidak terlalu ramai dibandingkan umrah di bulan Juni-Juli. Namun untuk berangkat di bulan ini –karena belum libur sekolah –orangtua sebaiknya berkonsultasi dengan guru anak. Mencari solusi atas jadwal dan tugas sekolah yang akan ditinggalkan anak.
  2. Pastikan travel yang dipilih menawarkan fasilitas dan jadwal yang ramah anak kecil. Dimulai dari layanan manasik yang terdiri dari teori dan praktek untuk memudahkan anak memahami. Lalu tour leader yang berpengalaman dan jumlah satu rombongan yang tidak terlalu banyak. Kemudian  pilihan penginapan yang tidak terlalu jauh dari Masjidil Haram/Mesjid Nabawi sehingga anak tidak lelah saat harus bolak-balik (penginapan-mesjid) untuk menunaikan salat 5 waktu.
  3. Siapkan dana lebih untuk kondisi tak terduga. Membawa anak-anak menuntut orangtua untuk ekstra dalam menyiapkan dana.
  4. Berkonsultasi dengan dokter, sebelum pemberian vaksin meningitis pada anak.
  5. Siapkan fisik anak dengan berolahraga teratur. Latihan berjalan jauh di bawah matahari dapat diterapkan pada anak.
  6. Latih anak salat jemaah 5 waktu di mesjid. Kalaupun tidak semua waktu, sekurang-kurangnya salat jemaah dilakukan di rumah bersama orangtua.
  7. Latih anak memanggil ‘mama’ atau ‘papa’ kuat-kuat. Langkah antisipasi jika anak tertinggal atau hilang di tengah kerumunan.
  8. Sentuhkan anak dengan tayangan-tayangan umrah dan azan di Tanah Suci sehingga tumbuh kerinduan akan Tanah Suci.
  9. Pastikan anak meneguk suplemen peningkat daya tahan tubuh sebelum-selama perjalanan umrah.
sumber : http://www.elzatta.com/umrah-bersama-anak-kecil/
 

Designed by Alieff Artwork