Monday, July 18, 2011

Di Zi Gui (Budi Pekerti Amalan Setiap Hari).

Salam,

Waktu mula masuk mengajar di SJK C Sam Yoke, saya diperkenalkan dengan buku DI ZI GUI. Sebuah buku amalan budi pekerti yang selalu diamalkan oleh orang cina. Perisian dalam buku DI ZI GUI banyak mengandungi nilai murni dan sahsiah yang baik harus diamalkan setiap hari.

Kat sekolah saya ni, anak-anak murid semua kena baca DI ZI GUI setiap kali sebelum perhimpunan dimulakan, dan juga waktu sebelum balik sekolah. So, murid-murid semua sebenarnya dah hafal dah ayat dalam DI ZI GUI ni, termasuklah saya pun !

Contoh ayat dalam DI ZI GUI yang saya dah hafal...hua hua..

入则孝 (ru ze xiao) BAKTI PADA ORANG TUA

B.1. MENERIMA NASIHAT
父母呼, 应勿缓,
Fu mu hu , ying wu huan .
Bila dipanggil ayah bunda , cepat menyahut jangan menunda.

父母命, 行勿懒。
Fu mu ming , xing wu lan .
Bila beliau memberi tugas , segeralah kerjakan janganlah malas.
父母教, 须敬听,
Fu mu jiao , xu jing ting .
Bila orang tua memberi nasehat , harus didengar dengan penuh hormat .

父母责, 须顺承。
Fu mu ze , xu shun cheng.
Bila orang tua menegur , harus menurut dan menerima apa adanya .
 

Ok kepada sesiapa yang nak download DI ZI GUI ni, bolehlah click link kat bawah ni =) Mana tau ada yang berkenan ke ? Huhu...
Click links below to download Di Zi Gui:
Di Zi Gui Text in English
translated by Julia Lieu
Pure Land Learning College
Di Zi Gui in Traditional Chinese
Di Zi Gui in Simplified Chinese
 Antara gambar semasa aktiviti Persatuan Bahasa Cina
Ini buku di zi gui...comel tak ?

cikgu lee tengah tolong tampal ayat ayat di zi gui

saya pun tolong cari ayat di zi gui jugak..nak menyusun ni payah woo..

hah, susun ayat di zi gui sebijik macam ni, korang boleh buat tak ?

 susun jangan tak susun !

ok dah siap pun buku di zi gui yang besar punya...

gambar anak anak murid yang ku sayangi

i love all my students !

study, baca di zi gui sampai hafal satu buku

prektis membaca sorang demi sorang

ikutlah amalan amalan yang baik ya anak anak ! babai !

P/s : Saya sakit pala la...Mau nak pecah pala otak saya ni...dunia saya sekarang turn up side down..Kalaulah ada insan yang boleh faham !



 

Designed by Alieff Artwork