Monday, December 13, 2010

Tutorial : Cara Buat Sticky Entri.

Tutorial Time !




Entri ni adalah feedback untuk pertanyaan blogger Enaz pasal bagaimana cara nak buat sticky entri / sticky post.

teruskan membaca, ikuti tutorial =)



Sticky post ni dalam kata ringkasnya adalah entri yang sentiasa berada paling atas antara entri lain dalam blog..

Sticky post digunakan bila seseorang blogger nak menangkap perhatian visitor dengan entry yang dianggap penting

Contoh kalau korang nak promote contest ke, bolehlah gunakan sticky post supaya visitor alert dengan mesej korang.


So lets do it.

Cara Buat Sticky Entry :
  • Buat entri dan publish macam biasa
  • Lepas tu , teruskan dengan langkah berikut
  • Go to >> Posting
  • Click Edit Post
  • Edit post entri yang baru korang publish tadi
  • Click Post Option
  • Tandakan butang Scheduled at
  • Edit tarikh yang korang inginkan
  • Edit masa yang korang inginkan
  • Click Publish Post


Langkah 1 Contoh entri yang belum tukar tarikh :

Ini ialah tarikh hari ni...mula mula buat entri dan post dulu macam biasa...Ok published !


Langkah 2 Contoh entri selepas tukar tarikh :

Aku nak entri aku melekat atas blog sampai 30 December 2010, so aku edit tarikh balik. Pergi kat edit post dan tukar tarikh baru dan publish semula. Ok published !



Dah siap. Lepas ni, cuba post entri baru pulak. Nanti baru korang akan perasan yang stickt entry  tadi tu akan terletak atas sekali hingga tarikh yang korang nak tadi.



 Selamat Maju Jaya !
 

Designed by Alieff Artwork