Sunday, May 01, 2016

Selamat Hari Pekerja !

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful

Harapan.
Harapan menjelma lagi.

Semalam Allah bg ujian, kita menangis.
Hari ini Allah bg hadiah, kita tersenyum.
Alhamdulillah.

Kenapa aku, kenapa aku ?
"tak beriman seseorang itu jika dia tidak diuji"

Percayalah Allah nak tambah pahala, tingkatkan darjat, beri sesuatu yang lebih baik.

Cuma di saat ini, mampu atau tidak, kita sebagai hamba menempuh ujian itu ?
"Allah tidak membebankan seseorang dengan sesuatu yg tak mampu ditanggungnya"

Sekali lagi, Allah dah pesan..ujian yang kita lalui pasti kita dapat survive dan Allah Maha tahu, itulah yang terbaik buat kita.

Melihatkan manusia yang aku kenal saban hari, seorang demi seorang telah pergi menemui Ilahi.
Bagaimana pengakhiran kita ? aku ? kau ?

Tidakkah kita masih alpa ? Dengan urusan dunia ? Dengan lakonan di atas pentas dunia ?
Masih mencari kekayaan, kemewahan...adakah itu bahagia ?

Pemurah pun tidak, memberi pun tidak. Kedekut, takut duit habis. Takut tak cukup untuk diri sendiri. Target nak beli itu ini ?
"Memberi 1 pada orang lain, Allah balas dengan 10 ganda.."

Sibuk. Sibuk dengan hal orang lain. Sibuk bercerita buruk orang. Sedangkan diri sendiri masih lagi buruk. Muliakah kita berbanding orang lain ? Tidak. Muliakah kita disisi Allah swt ? Tidak. Jadi mengapa angkuh..cakap seperti kita tahu bila nyawa kita diambil...
"Dalam neraka, terdapat manusia yang makan tubuhnya sendiri..kerana di dunia sibuk mengumpat orang"

Sudahlah. Semua ni. Tak kemana. Dunia hanya sementara. Fokuskan pada apa yang lebih penting. Akhirat jua kekal abadi.

Jom berubah ! Ayuh !


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته May the Peace, Mercy, and Blessings of Allah be Upon You في أمان الله May Allah Protect You
 

Designed by Alieff Artwork