Sunday, February 01, 2015

Makanan & Syarat Untuk Diet Atkins

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful

Apa yang boleh makan seamsa diet atkins ? Dan apa yang tak boleh makan ye ? Agak - agak air yang ada gula sikit boleh tak ? Sebab kalau ikutkan 2-3 hari permulaan ni memang saya dah banyak cheating ni ! Argh...

Kebetulan, masa diet atkins ni kena pulak time public holiday, cuti thaipusam dan cuti wilayah...sungguh banyak kenduri kendara yang saya kena pergi. Taknak pergi, tapi ikut jugalah sebab mak merayu rayu suruh teman...jadi, mata saya meliar je cari protien stuff :) Sekarang ni pun perut tengah full sangat sebab makan daging kambing tadi....errr boleh ke ? 

Untuk jalan pintas, balik dari kenduri kena cari susu segar dan minum ! Sebab perut saya allergic susu, bila minum je tak sampai beberapa minit dah kena cari toilet. Huhuhuhu...oklah babai nak pergi kenduriiiii :) 


Makanan & Syarat Untuk Diet Atkins



Credit : niyazabc123
TAK BOLEH MAKAN 2 Minggu Induction (Permulaan diet):
  • Nasi, mi, mihun, laksa, laksang, spagetti, fettucini, vermicelli, kuew tiau dan yang sebangsa dengannya.
  • Roti, roti berserat, roti bun, roti boy, roti canai, roti jala, roti bakar, roti pastries dan apa-apa yang sebangsa dengannya. tak kira putih atau berfiber, berinti atau tidak.
  • Gula - gula pasir, gula melaka, gula merah, madu, gula-gula dan apa-apa yang bergula tinggi.
  • Buah-buahan, tak kira apa-apa jenis terutama sekali pisang (23.7 gram karbohidrat sebiji).
  • Minuman bergula, jus buah-buahan, barli, air bergas (coke, Pepsi, 100plus, etc), kurangkan pengambilan kopi!
  • Snek seperti Twisties, biskut manis, nachos, popcorn, jeruk manis.
  • Segala bentuk kekacang, tempe & sebagainya.
  • Makanan berproses seperti bebola ikan, bebola sotong, bebola ayam(bertepung)
  • Makanan bertepung seperti kek, biskut, kuih-muih dan semua produk bergandum.
  • SOS & Kicap (kebanyakkannya tinggi karbohitrat)
  • Sayuran berkarbohidrat tinggi seperti kentang, segala jenis ubi, lobak. 
  • Produk tenusu seperti susu, yoghurt, dadih, tak kira rendah lemak atau tidak.
  • Makanan ringan seperti gula-gula, potato crisps, chocolate, pop-corn, aiskrim.
  • Sate yang diperap dengan gula @ madu (kat kedai)

BOLEH MAKAN : 
  • Ayam(semua bahagian) - panggang, steam, bakar, sup, digoreng tanpa tepung.
  • Telur ayam, Telur itik, Telur ikan. - telur dadar, rebus, goreng.
  • Ikan, Udang, Ketam - (kurangkan sotong & kerang kerana karbohidrat tinggi.)
  • Daging(semua bahagian) - rusa, lembu, kambing - buat steak, satay grill, sup ekor, daging bakar, disalai, keropok kulit lembu.
  • Sayur, terutamanya sayur hijau. Lagi hijau, lagi bagus, macam sawi, bayam, salad, timun. Kurangkan lobak merah, kacang panjang, bendi & tomato.
  • Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan. Cuba limit kepada 2-3 keping sehari.
  • Air kosong, air mineral -minum 8 gelas atau lebih sehari untuk elakkan sembelit.
  • Burger & hotdog? daging sahaja, roti2 buang...(pastikan burger rendah karbohitrat)
  • Makan supplement dan vitamin seperti spirullina dan multi-vitamins untuk menambahkan lagi tenaga dan kuatkan daya ketahanan badan.
  • Rumpai laut.
  • Rempah-ratus boleh digunakan asalkan asli, tak ditambah gula atau perasa tiruan.
  • Minyak masak, olive oil & sebagainya.
  • Chewing gum yang sugar free, selalunya 1 carb sebiji, cukup 2 or 3 biji sehari kalau nak makan.
  • Multivitamin, spirullina, psyllium husk, teh hijau, teh herba, teh org kampung.(tanpa gula)
Makanan & Syarat Untuk Diet Atkins

  • Syarat-syarat Induction:
  • Pastikan cukup minum air, 1 liter setiap 25kg berat anda. (Penting)
  • Pastikan anda makan 3 kali sehari (saiz makanan biasa) atau 4-5 kali sehari (tapi portions kecil). Jangan sekali-kali malas makan sebab anda akan terasa sangat lapar nanti dan sukar nak kawal emosi dan nafsu makan. Makan malam biarlah sebelum jam 8.00pm atau 4 jam sebelum tidur. Jangan ponteng makan(menyebabkan badan dalam mood lapar & metabolisma menurun)
  • Makan 20 gram karbohidrat sehari sahaja. Baca label pada produk di pasaraya. Sebaik-baiknya makan makanan dari pasar seperti ayam, daging, ikan sebab kandungan karbohidratnya 0 gram.
  • Makanan diproses di kilang selalu ditambah gula dan berkarbohidrat tinggi. Baca label tin, botol, kotak atau packet yang dibeli untuk tahu kandungan karbohidrat. Berhati-hati memilih sos dan kicap dalam botol.
  • Jangan makan apa-apa pun yang disenaraikan dalam senarai makanan yang diharamkan di atas. Walau sepinggan nasi pun boleh menaikkan glukosa dalam badan dan menyebabkan anda ketagihan nasi dan benda-benda manis. Bersabar dan berdisiplinlah kalau nak kuruskan badan.
  • Minum banyak air. Kalau sembelit, anda boleh mengambil psyllium husk / serat bercampur secawan air. Psyllium Husk / serat ada dijual dimana-mana farmasi dan kedai Cosway.
  • Makanan boleh digoreng, dipanggang, direbus, disalai asalkan tidak ditambah gula dan madu.BERHATI2 KETIKA MAKAN DI KEDAI, kemungkinan ada gula dalam masakan.
  • Ambil supplement seperti spirullina dan vitamins untuk lebih menyihatkan badan lagi. Pastikan product tidak mengandungi gula.
  • Kurangkan makan berproses seperti burger & hotdog(boleh makan, cuma kurangkan..)



السلام عليكم ورحمة الله وبركاته May the Peace, Mercy, and Blessings of Allah be Upon You في أمان الله May Allah Protect You
 

Designed by Alieff Artwork