Sunday, February 01, 2015

Cara Diet Atkins Saya !

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang
In the name of Allah, Most Gracious, Most Merciful




Orang tanya saya kenapa nak diet lagi kau dah kurus ! Ok, betul tu..buat masa sekarang berat saya 50 - 52 kilo, sebelum ni berat saya memang are 47 - 48 kilo je..maknanya saya dah gain 5 kilo. (perlu diingatkan berat saya waktu teenage melangkau 62 kilo, jadi kalau tanya saya, saya memang serik untuk gemuk, taknak!) Honestly, saya memang selesa dengan berat sekarang, tapi saya ada masalah lain pulak...

Akibat dari 5 kilo ni, saya dah tak muat pakai baju baju yang saya ada sekarang ni oi ! Sedih kot, bila nak zip baju ni tak boleh, bila paksa zip, baju rosak. Ada feeling cam saya tak ? Ha...sebab tu lah nak diet ! Bukan sebab nak kurus macam jerangkung, tapi nak maintain dan taknak bazir duit beli baju baru ye...kalau siapa yang nak sponsor duit beli baju baru meh ler :)

Ok

Berbekalkan ilmu Atkins Diet yang cetek, saya pun mula amalkan Low-Carb diet ni. Main focus, makan protien je ! (kenapa nak risau diet tak seimbang sebab, badan kita memang dah over carbo kan ? lepas tu tak kira hari kita cheating lagi..dan mengikut bacaan saya, makanan yang sumber protien tak semestinya bebas carbo!) Anyway, saya memang target untuk amalkan dalam masa 1 bulan je, sebab target weight loss cuma 6 kilo. So apa kata kita main game Diet Atkins ni, macam best pulak tengok orang lain buat hahaha...



Lets Start
30/2/2014
Weight : 52 kg
Harapan : Supaya dapat pakai balik baju yg ada dengan selesa dan tidak ketat 

Day 1
Ayam rendang
Ayam sambal
Telur goreng
Air ribena 
(time ni belasah je la, asalkan protien)

Day 2


Butter prawn
Hotdog
Kambing panggang
Air ribena 
(berapa hari dah ni asyik minum air manis je,haha)
*Baru Day 2, Ya Allah kuatkanlah semangat aku...haha*


Ok setakat ini dulu. Entri ni akan dikemaskini dari semasa ke semasa ye pembaca sekalian :) Kita nak tengok outcome macam mana...adakah saya akan givap hari ke 5 ? Who knows ? Hehehe...


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته 
May the Peace, Mercy, and Blessings of Allah be Upon You
 في أمان الله
May Allah Protect You
 

Designed by Alieff Artwork