Monday, June 09, 2014

Muslimah Sangat Ke Kau Tu ??

Assalamualaikum..

Benda ni tersentap di dalam benak kepala sewaktu diberi peluang melihat orang orang muslim di negara Egypt dan Arab haritu...Saya ni memang suka tengok style orang arab. Sempoi, muka tetap sweet walaupun pakai tudung kedut2 20 ribu.. Wanita Muslim di sini kesah apa pasal tudung manik ke, tudung halfmoon ke, tudung fareeda ke...takde maknenye bagi depa semua. Yang penting ada kain boleh tutup kepala dan jubah/abaya. Yes yang penting ada abaya !

Saya kagum.
Saya sentap laju laju.
Saya telan air liur.
Ohh Malaysia :,( 

Masa dalam bas, sambil snap snap gambar gambar orang..saya terbayang wanita muslim di Malaysia. Saya pejam mata, saya malu. Saya malu dengan diri sendiri. Saya malu dengan wanita wanita yang mengaku mereka Islam, tapi pakaiannya..kalau dibandingkan dengan wanita kat sini...jauh beza...Teringat antara kita ni masih tak mahu pakai tudung, masih lagi pakai baju ketat ketat, masih lagi pakai short pants, masih lagi pakai baju nampak lurah...bukanlah nak bertazkirah bagai, diri ni pun bukan baik sangat..tapi sampai bila nak pakai camtu ? Takpa laa..orang dah tegur...bukan tak tegur kan...;'(

Kalau datang negara diorang ni, kita dah nampak yang negara ni negara Islam. Jelas ciri ciri Islamik pada wajah, pakaian dan gaya mereka. Kalau datang Malaysia, kita pun tak pasti ni Negara Islam ke tidak. Belum tentu kita dapat pastikan yang orang tu Islam ke tidak walaupun nampak seperti Islam...


tak tak, ini saya...ni bukan orang arab...huu...oh piramid ! aku rasa macam nak pi duduk atas puncak tu jer...hiihi

Memang, saje bagi tajuk panas sikit. Sebenarnya tajuk nak letak macam ni : Gaya Muslimah Sebenar...tapi macam boring je kan. soo...Muslimah sangat ke kau tu ! ? ha...cam paparazi sikit :) Oklah, sama sama kita renungkan ye :) I love youolsss laju laju. 
ha bermula lah kerja nurul aina tangkap gambar gambar style fashion orang arab & mesir nih

tengok...gambar tukang sapu pun saya nak amik tau...tapi terfokus gambar tangga pulak...aduhai

i saw them carry their child on the shoulder...

people walking on the street...

youngsters...hanging out..

crossing the roads...

the breeze...cun kan, aku suka jubah denim macam ni...yeszzaa aku da beli satu haritu...50 riyal only ! :) emmbak !

minah ni sibuk nak selfie dengan bestfren beliau, aku pulak sebuk nak tangkap gambo beliau...femes ko der...

kenapa depa boleh pakai tudung labuh tutup dada macam ni, orang kita tak leh pakai ka ? pasai pa ? buruk sangat ka pakai lagu ni na ? (ni la penyakit nurul aina suka sangat cakap bahasa utagha- failed !)

pasai pa hang tangkap gamba aku ? tak bagi 20sen pun ! hayya...

Lepas kamu baca entri ni, ada tak terkesan apa apa wahai wanita muslim sekalian ?

Pss : (aku pon tak tahu la kenapa ayat dalam blog aku ni tak berapa nak gempak. tapi tu la diri aku. ayat  semua yang memboringkan kikiki. tapi siyes ahh kalau korang face to face borak dengan aku...mesti best. sebab aku orang yang tak membosankan sebenarnya dalam blog ni macam nampak sangat aku ni BOSAN sioott...) 



 

Designed by Alieff Artwork