Pages

Sunday, September 29, 2013

Lagu Blues & Attention Semua !!

Assalamualaikum semua :)

Sila senyum sikit. Boleh ? Senyum sikit semua....yeah..bagus bagus. Senyum itu manis, senyum itu sedekah ok :)

Lately cam teringat sesuatu...huhuhu...and tetiba ada lagu best ni kan saya dengar kat radio...hehe layan blues pulak neo nih ! Apakah !

Pernah dengar lagu Judika, Bukan Dia Tapi Aku...? Entah kenapa poyo sangat tajuk ni ek. Hehehe...Judika ni banyak lagu lagu blues dia yang best best ek...caya ah.

Anyway, suka sangat lagu ni...dengar dengar macam ala ala nasyid pun ada gak...hehehe... :) 
lorrr ni ke muka judika ? ape cerr hensem sangat ni. cobit idong kang...ish3x.. ok ok..tapi not my taste ahhh... i like yang hidung hidung kembang jer...baru spesel dan lain dari lain sikit kan !
 (ok tak ini statement takleh pakai)


JUDIKA - BUKAN DIA TAPI AKU (LYRICS)



Lirik lagu : Bukan Dia Tapi Aku

Berulang kali kau menyakiti
Berulang kali kau khianati
Sakit ini coba pahami
Ku punya hati bukan tuk disakiti
*courtesy of LirikLaguIndonesia.Net
* ku akui sungguh beratnya
Meninggalkanmu yang dulu pernah ada
Namun harus aku lakukan
Karena ku tahu ini yang terbaik
Ku harus pergi meninggalkan kamu
Yang telah hancurkan aku
Sakitnya, sakitnya, oh sakitnya
Repeat *
Reff:
Ku harus pergi meninggalkan kamu
Yang telah hancurkan aku
Sakitnya, sakitnya, oh sakitnya
Cintaku lebih besar darinya
Mestinya kau sadar itu
Bukan dia, bukan dia, tapi aku
Begitu burukkah ini
Hingga ku harus mengalah
Ku harus pergi meninggalkan kamu
Yang telah hancurkan aku
Sakitnya, sakitnya, oh sakitnya
(cintaku) cintaku
(lebih besar dari benciku) lebih besar dari benciku
Cukup aku yang rasakan
(jangan dia) jangan dia
(jangan dia) jangan dia cukup aku
(jangan dia jangan dia) cukup aku
(jangan dia)


*semoga crush crush semasa zaman jahiliah dulu berbahagia hendaknya hehehe...ini yang terbaik...saya nak kejar cinta Ilahi dulu..baru cinta pada manusia akan datang dengan sendiri kan kan kan !*



oh oh oh oh semua pembaca sekalian yang saya cintai yang saya rindui mucuk mucuk tuh...saya nak buat pengumuman ni :) 



26 & 27 OKTOBER 2013 ni, Haira' Hijab & Hanatomei Collection usaha sama saya dan rakan kongsi saya akan berniaga di Bazaar Rasta TTDI :)
Ini sebenarnya first attempt saya untuk berniaga di tapak..atas usaha sendiri, titik pelu sendiri..dan bermula dari bawah, dari zero...huhu...ini adalah sebahagian dari usaha saya untuk menambah ilmu dan pengalaman dalam bisnes ni :) We will see how...banyak nak kena belajar lagi kan ! So many thing to prepare too !

InsyaAllah...
Dalam perjalanan untuk memperkenalkan brand Haira' ni..., semestinya bukan mudah. Huhu...Yang penting...konsep muslimah "style with iman" tu kena jaga... :) 

OKLAH.Jumpa kamu semua di sana ye ! 26 & 27 bulan 10 2013 ni tau...sabtu ahad,...

GERAI NO.40 !!!
RASTA TTDI !
time : 10 am - 6 pm
random picture :) love love love...babai !



 agak agak ape ek yang berlaku kat bawah ni...??



 colorful kan !!

 ok bebeh semua ? I love you..babai...assalamualaikum ! :)

Monday, September 23, 2013

Pygmy Marmoset : Monyet Terkecil Di Dunia ! (Tips & Info Penjagaan)

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarokatuh semua...
 
Sekarang ni popular gila dengan monyet marmoset ni kan..dah jadi trend zaman 2013-2014 ni semua orang nak bela moenyet paling kecik di dunia ni ek..huhuhu... Oleh itu, dengan sukacitanya saya pun nak kongsikan maklumat yang saya kumpul di internet ni supaya dapat korang baca dan study pasal haiwan comel ni ok.
 
Oh sebelum saya terlupa, sila lawati page saya iaitu,  Pets Lover Malaysia facebook .. kat situ pun kadanag kadang ada jugak yang menjual marmoset ni :) 
 
 gambar Pygmy Marmoset : Monyet Terkecil Di Dunia !




 Pygmy Marmoset : Monyet Terkecil Di Dunia !

 Pygmy Marmoset : Monyet Terkecil Di Dunia !
 

Saya tahu ramai yang nak bela monyet kecik comel ni...nah, kat mudah.my ada orang jual Marmoset ni..cer tengok sikit harga dia... ( >_<) amekawwww harga dia tuhhh !!!


RM 13 000
Pets (c)
Old Klang Road


Baby Marmoset  
Baby Marmoset
RM 5 000
Pets
KL Sentral  
 
 
Please please please kalau nak bela marmoset or any pets so ever..jangan laa bela seekor..kesian kot...biarlah dia hidup berpasangan ok...sekurang kurangnya bagi dia kawan... :( cer bayangkan kalau korang bela sekor...dikurung...cian kan ?

Ok tanpa melengahkan masa lagi..apa kata korang rajinkan diri untuk membaca semua maklumat marmoset fingermonkey ni dan layan video video Pygmy Marmoset : Monyet Terkecil Di Dunia ! ni :)

 
Area: 
Brazil, Colombia, Peru, Ecuador, and northern Bolivia
Habitat: 
Tropical forests and along rivers
Food: 
Tree sap, fruit, nectar, and insects
Saiz badan marmoset / Size: 
4- to 6-inch-long body; tail measures 6 to 9 inches long.
Babies: 
Usually 2 but sometimes 4 babies—about the size of a human thumb at birth!
Pygmy marmosets have a super-flexible neck and can turn their head backwards to watch for predators.
Mini Monkeys

Pygmy marmosets are the smallest type of monkey—one would fit in a grown-up human’s hand! Because they are so tiny, pygmy marmosets can become prey for wild cats, harpy eagles, hawks, and snakes. These marmosets live in dense rain forests where there are lots of hiding places. Quick and clever, they dash from one safe spot to the next.

Pygmy marmosets do a lot of climbing because tree sap is their favorite food. They cling to the side of a tree trunk and bite a hole in the bark. When the tree sap oozes out, they lap it up with their tongue. The sap also attracts insects that the marmosets eat, too.

These mini monkeys communicate by chattering and trilling in high-pitched voices. They also make faces to show surprise, fear, or just feeling fine. Because they are so small and cute, people often want to have one at home, even though monkeys do not make good pets. They are messy eaters, and they bite when scared, angry, or frustrated. And nothing in your home would be safe when a small but mighty marmoset starts monkeying around!


ok...

Yang ni saya dapat info lagi kat mana tah..dan saya translate kat google...so bahasa cam tah pape sikit ah...asalkan korang boleh baca kan ?


Asal usul monyet paling kecil di dunia : Pygmy Marmoset : Monyet Terkecil Di Dunia !
  • Monyet kecil kerdil ( Callithrix pygmaea )

        
    Jenis : Mamalia
        
    Keluarga: Cebidae
        
    Habitat: hutan hujan tropika , sebaik-baiknya bermusim dibanjiri hutan tepian sungai
        
    Lokasi : Western Amazonia ; Columbia , Ecuador , Brazil , Peru, dan Bolivia
        
    Diet / makanan : sap pokok , gusi , serangga, dan buah-buahan
        
    Purata jangka hayat di hutan : 12 tahun
        
    Saiz: Kepala dan badan 4,7-6 dalam ( 12-15,2 cm) ; ekor 6,8-9 dalam ( 17,2-22,9 cm)
        
    Berat: 4.20 oz (119 g)
    Walaupun mereka adalah yang paling kecil semua monyet, marmosets pygmy boleh melompat lebih daripada 16 kaki. Pada hanya 5.35 inci dan 4.2 auns secara purata, mereka expertly bergerak melalui kanopi, scampering menegak sehingga pokok-pokok menggunakan tajam kuku seperti kuku mereka. Semua primat lain mempunyai kuku rata, tetapi kuku khusus marmosets pygmy 'adalah lebih baik untuk anggota menggenggam sambil makan di atas pokok getah . Diet marmosets pygmy sebahagian besarnya terdiri daripada exudates pokok - yang getah, gula-gula, damar atau getah yang meleleh keluar dari tumbuh-tumbuhan. Gigi kacip , yang sempit dan panjang , membantu haiwan-haiwan kecil lubang menggerogoti di batang pokok untuk melepaskan sap. Serangga dan buah-buahan menambah diet mereka.
    Marmosets kerdil hidup dalam kumpulan-kumpulan sosial dua hingga sembilan individu . Wanita dominan adalah satu-satunya wanita dalam kumpulan untuk mengawan. Setiap ahli dalam kumpulan alat bantuan dalam penjagaan anak-anak. Bagi dua minggu pertama kehidupan mereka, bayi yang sentiasa dijalankan . Selepas masa itu, mereka yang tinggal di lubang atau kusut tersembunyi anggur manakala orang dewasa memakan makanan. Sebagai anak-anak yang membesar, mereka menghabiskan banyak masa mereka bermain di atas pokok. Apabila mereka sampai dewasa , sama ada mereka berada di dalam kumpulan bersalin mereka sebagai bawahan bukan pembiakan atau usaha keluar untuk menyertai kumpulan baru.
    Marmosets kerdil mempunyai tulang rahang v berbentuk lebih rendah, dan dengan itu muka yang tajam. Cerita mereka sangat lama berbanding dengan badan-badan mereka , mengukur kira-kira lapan inci dan berkumpul dengan gelang hitam dan tan pengsan. Panjang kepala dan badan mereka digabungkan sentiasa pendek daripada panjang ekor mereka. Bulu mereka adalah kuning keperangan, dan bulu tebal rambut menyapu kembali dari dahi.
    Adakah anda tahu: marmosets kerdil melahirkan kembar seiras pada kadar yang luar biasa tinggi - sementara paling primat melahirkan hanya satu anak pada satu masa, sehingga 70 peratus daripada kelahiran marmosets pygmy 'adalah kembar persaudaraan.


Tips Pemakanan/Cara makan Pygmy Marmoset : Monyet Terkecil Di Dunia !

Marmosets and tamarins are known to be gum feeders. With their sharp teeth they gnaw holes in trees to get the gum. In the wild they spend 1/3 of their time doing this. Besides the fact that "it will keep them busy for a while", it's also a source of energy, calcium and other minerals. It is known that also other species like tamarins like arabic gum.
Mix one part of powder with two parts of water. After two to three hours it's ready for distribution. Drill some holes into wood (like branches or bamboo) and fill them with this prepared gum.

A few ways to prepare Arabic Gum: 
·30% gum + 70% water
·10% banana + 20% gum + 70% water
·30% gum + 70% fruit juice
·cut fruits in cubes and put dry gum (like sugar) on it 


Kalau payah sangat nak sediakan arabic gum untuk marmoset korang tu, hahhh search online..cari siapa ada jual makanan gum for marmoset seperti gambar di bawah ni :) 
  



Tengok cara marmoset makan gum from the tree : 


 
Penyakit penyakit marmoset ni : 

MARMOSET DISEASES:
· Marmoset wasting disease.

· Herpes: Marmosets, as with all Callitrichids, appear to be extremely sensitive to the various forms of the herpes virus. As a result, these monkeys should be kept isolated from other primate species, which often carry their own form of the virus. They are extremely susceptible to herpes simplex, the common fever blister in humans, and it is FATAL to marmosets, they die a horrible slow and excruciatingly painful death, and there is nothing that can be done for them. Symptoms of herpes are frequently shown by sores around the mouth and in the mouth, diarrhea, loss of appetite, depression, dehydration, nasal discharge and swollen eyelids.
 

Tips penyediaan sangkar / rumah/ cage/ untuk Pygmy Marmoset : Monyet Terkecil Di Dunia !

Hah, ini ada beberapa gambar sangkar untuk monyet marmoset ni...untuk korang korang yang bersedia nak membela monyet terkecil di dunia ni...lagi besar sangakr lagi bagus...sebab dia ni monyetttttt bukan hamster ok ! : 

HOUSING / penyediaan sangkar : Tolong study ok ! 

· Shelves, ropes and branches provide marmosets with some diversity in their captive environment, it is also important to provide some variation in the lengths and widths of these objects.

· The stability of the objects should vary so that the marmoset can learn to adapt to those objects that move when jumped onto and those that stay still.

· This increases both physical and mental stimulation which in turn helps to alleviate boredom, as well as helping in the development of proper co-ordination and physiological development (the development of the muscular system).

· When keeping marmosets indoors, especially in the winter when heating is used, it is important to keep the humidity level up to at least 50 to 75%, this is especially so if they are youngsters.

· Marmosets being housed individually should be kept at a temperature of 26.6 to 27.7 degrees C.

· Those maintained in pairs or groups can withstand lower temperatures as they draw body heat from each other.

· Marmosets mark their territories in the wild by "scenting", this is also done in captivity by rubbing their scent glands against a perch or some other object in the cage, note these preferred areas.

· Cleaning and disinfecting the cage is extremely important for good health, and to alleviate odors.

· However, do avoid washing the areas of the cage frequently which are most often used for scent marking purposes.

· Marmosets have been known to develop behavioral problems and skin lesions due to an over stimulated need to scent-mark their territory in a sterile environment.

· It is advisable to wash these areas on a rotation basis, where you wash certain objects one time and the other objects the next, by doing this, the monkey will always feel "at home".

· The same is true when replacing perches and branches etc.

· Never replace them all at once, but rather work the new ones in a couple at a time.

· With all this discussion on scent, it should be noted by anyone planning on keeping Callitrichids that they are rather smelly, and this should be a major factor when deciding if the care of these creatures is for you.

· When providing bedding for these little creatures, care must be taken that you do not give them bedding with loose fibres, as these can become entwined around their little fingers and toes cutting off circulation.

· It is important to provide covering for marmosets, which are housed primarily outdoors.

· In their natural habitat, large birds frequently prey on them; as a result they rely heavily on dense foliage for cover and protection.

· If they are not provided with cover, over at least half the enclosure, marmosets feel insecure and this may lead to problems related to stress.




Apa kata yahoo answers tentang Monyet Marmoset ni, apa yang korang perlukan jika nak sangat bela monyet marmoset ni  ? : 

  • Jika anda ingin marmosets pygmy anda akan memerlukan kumpulan atau sekurang-kurangnya sepasang mereka, dan mereka tidak akan menjadi " haiwan ". 
  •  Malah yang paling kecil monyet seperti ini terkenal dengan keganasan mereka , bau mereka, dan pissing dan pooing seluruh tangan mereka sendiri. >_<
  • Mereka akan lekat , boneka dan comel sehingga mereka matang , dan kemudian mereka yang agresif , haiwan malah berbahaya ... kecil walaupun mereka , mereka boleh menggunaan alat . Belum lagi mereka dapat hidup lebih daripada satu dekad dan anda tidak akan dapat pergi bercuti lagi kerana tidak ada orang yang akan dapat menjaga monyet untuk anda. Mereka adalah satu pekerjaan sepenuh masa .
    http://tskaexotics.co.uk/page6.phphttp://tskaexotics.co.uk/page38.php
    Jika anda benar-benar berminat dalam marms pigmi, anda perlu:
    Sangkar yang selamat , berukuran sekurang-kurangnya 10 kaki panjang , 6 kaki lebar dan 10 kaki tinggi. Monyet memerlukan pendedahan cahaya matahari atau lampu UV supaya mereka mesti dibenarkan keluar dari pintu, kerana mereka adalah tropika mereka juga perlu pemanasan .

  • Monyet adalah haiwan yang bising, berbau, agresif dan tidak mesra. Pengetahuan yang mendalam diperlukan mengenai pemakanan , kebimbangan tingkah laku dan pengayaan.
    Masalah vet. Kos veterinar yang tinggi untuk kos perubatan marmoset jika jatuh sakit. 









 
 
 
 
 
 
 


1. This is how you and all your friends ate

14 Signs You Grew Up As A Pygmy Marmoset
Other monkeys said you always looked paranoid.

2. And sometimes off the ground if no one was looking

14 Signs You Grew Up As A Pygmy Marmoset

3. You knew it was going to be a good day if you found tree sap flowing like this

You knew it was going to be a good day if you found tree sap flowing like this

4. You were taught from an early age to check the strength of a tree before taking its sap

14 Signs You Grew Up As A Pygmy Marmoset

5. It was totally normal for you to chill on your parents backs for extended periods of time

14 Signs You Grew Up As A Pygmy Marmoset

6. Your mom would always make sure your nails were clean before you went out

14 Signs You Grew Up As A Pygmy Marmoset

7. Other marmosets would get really jealous whenever you found one of these bad boys

Other marmosets would get really jealous whenever you found one of these bad boys

8. So you’d eat it in secret so you wouldn’t have to share

14 Signs You Grew Up As A Pygmy Marmoset

9. On the weekends you couldn’t go play unless you spent some time farming sap from the family tree

14 Signs You Grew Up As A Pygmy Marmoset
God, worst chore ever.

10. You were great at having an attitude with other monkeys who made fun of your size

14 Signs You Grew Up As A Pygmy Marmoset

11. When humans tried to feed you human food you were thrilled

When humans tried to feed you human food you were thrilled

12. You had an uncle with awesome facial hair and you wished your hair would grow like that

14 Signs You Grew Up As A Pygmy Marmoset

13. Your relatives from across the river always sent you cloves of garlic for your birthday

14 Signs You Grew Up As A Pygmy Marmoset
And you loved it.

14. You naturally developed the perplexed-side-look that all other marmosets did

14 Signs You Grew Up As A Pygmy Marmoset


Lesen untuk MONYET MARMOSET : )

ok semua..itu saja untuk hari ini..semoga info ni dapat membantu korang dalam membela marmoset ni nanti...cuma yang saya tak tahu lagi samaada perlu atau tidak korang adakan lesen untuk marmoset ni..cuba check kat PERHILITAN : CLICK LINK INI : http://www.silampuneon.com/2012/07/senarai-perhlitan-malaysia-jabatan.html
 
 
ok tu je. assalamualaikum happy monday !

Friday, September 20, 2013

Kadang-Kadang =(

Salam,

hah betul tak ayat ni ?? kan kan kan ! kan kan...dont advice me ahh..just hug me. waaa...



Kadang kadang orang yang paling rapat dengan kita pun boleh jadi orang yang paling tak faham keadaan kita kan ?

Dah lah tu, tiba tiba dengar orang kata "kalau kita tak cuba faham orang, orang takkan cuba faham kita" hurm...lagi lagi karma !

Time time tengah geram, marah, panas baran, hati sakit...zip mulut seketat ketatnya. Duduk diam. Baring. Tidur. Ambil wuduk. Solat paling tidak pun mesti Zikir.

Kalau orang tanya, " kenapa ko ni muka cam tenuk je ni ?"

Diam.

Diam.

Diam je.

Jangan kata apa apa. Kan saya dah kata jangan jawab !

Senyum je dan makan biskut Famous Amos.(kalau takde makanan kegemaran korang masa tu,korang cari la ape ape yang leh makan buat hati korang gumbira)



And never ever ever ever update status kemarahan anda dalam facebook ! Ia amat memalukan dan cam sangat tah pape...nampak sangat korang ni orang yang kurang kesabaran...hehe...dan nampak sooo tak matang. (walaopon dulu aku cam tu gak) huhuhu...dah berubah dah ! :)


tengok...kan pakcik dah habaq kat hang dahh !!
pasai pa takmau dengaqqq !


Nak tau apa natijahnya kalau kita buka mulut nak terangkan situasi pada orang yang bertanya? Kita cenderung untuk marah, meluapkan rasa benci, mengumpat dan bla bla bla bla lagi yang hanya menambahkan keruh dan juga dosa.

Muhasabah diri lagi. Mungkin ada hikmah atas setiap kejadian yang berlaku. Allah maha mengetahui kan ? :) Kita ni hanya insan lemah, tak nampak apa yang tersirat disebalik sesuatu kejadian...huhu..Allahuakhbar Allah Maha Besar ! Astagfirullahalazim moga diampunkan dosa dosa kita :)

bye bye. selamat malam. love you alls. 
tanx for reading. Assalamualaikum :)
hati kembali sejuk,
Nurul.


(putih putih melati..merah merah delima..siapa yang baik hati pasti ku terima~) ceh...tetiba nak nyanyi pulak :P





Thursday, September 19, 2013

Cermin Diri !

Assalamualaikum warahmatullah hiwabarokatuh...

:)

Senyum dulu. Reflek diri...Muhasabah diri...

(japs saya ada pantun 5 kerat khas untuk korang pembaca)


dah pukul 1.25 pagi masih tak tidur lagi, 
baru makan megy ruski, 
Alhamdulillah rezeki Allah bagi, 
esok jangan lupa bangun pukul 5 pagi,
siap pergi sekolah cina sam yoke hari hari.

hah. best tak pantun saya ?








Cermin diri tajuk kita hari ini ya. Kenapa nak kena cermin diri dulu ? Sebab diri sendiri belum tentu hebat...kadang kadang sibuk duk bercerita perihal orang tapi diri sendiri ? Errr...ke laut kan ? Malu tak dengan keadaan diri sendiri ? Mesti malu kan...itu pun kalau sedar...kalau tak sedar diri ? Alamatnya terus menerus la cakap pasal orang lain..bla bla bla bla...

Itulah yang selalu berlaku dalam kehidupan kita seharian...

Sering bercakap tentang hal orang lain daripada meneliti atau cermin diri sendiri...Allahuakhbar...hindarkanlah kami dari suka bercakap buruk tentang orang lain...tiupkanlah ke dalam hati kami rasa tenang dan damai agar kami sentiasa bersenang hati dengan semua orang...dan jadikanlah kami orang yang sentiasa disenangi oleh orang lain...

Azam saya, saya nak sentiasa ingatkan diri supaya cermin diri dulu sebelum cakap. Berfikir dulu baru cakap. Kalau tak perlu cakap, berdiam diri. Cakap yang penting dan perkara berfaedah sahaja. Kalau perkara yang kosong dan tak bawa kemana mana, abaikan saja...Buat kerja berfaedah atau ambil masa yang ada tu dengan aktiviti merehatkan minda seperti tidur... 



Semoga tercapai lah azam saya tu :) InsyaAllah...




Monday, September 16, 2013

Seorang Sahabat Yang Revert To Islam =)

Assalamualaikum semua...

Sementara tunggu magrib ni kan, saya godek godek sekejap blog saya ni...lepas tu terjumpa satu gambar saya bersama cikgu teo...Teringat pulak yang sahabat saya ni (merangkap junior saya di IPG Ilmu Khas) yang baru baru ni telah memeluk agama Islam...

japs, kenapa tak cakap convert to islam...instead of revert to islam ? baca ni : (ringkasnya, revert tu maksudnya "return" atau kembali)

Muslims believe that all people are born with a natural faith in God. According to Islam, children are born with an innate sense of God, which is called the fitrah. Therefore, some people see conversion to Islam as a "return" back to this original, pure faith. For this reason, many Muslims prefer to say that they have "reverted," rather than converted to Islam. A common definition of the word "revert" is to "return to a former condition or belief."


Alhamdulillah, Allahuakhbar. 

Yang ni salah satu status ain di facebook yang buat saya sayu sangat sangat... Allahuakhbar...Hebat sungguh kuasa mu ya Allah..saya dapat rasakan ketenangan yang maha hebat seperti mana yang si ain ni rasa bila dia memeluk islam...

(sorry ain, saya curik status awak dan gambar awak bertudung sekeping) 
Assalamualaikum. Maaf. Mungkin ada yg masih tak sure atau tidak mengetahui lagi.. Saya ingin membuat pengumuman kepada rakan facebook harap tdk terlambat. Kini saya telah revert ke Islam. Nama saya ialah Ain Teo Siok Yin. Boleh pgl ain atau teo. Saya masih tetap saya. Saya memohon maaf atas segala kesalahan saya yg lepas. Dan tlg beri tunjuk ajar pada saya sedang belajar. Saya juga maafkan smua orang yang telah secara tdk langsung yg pernah gaduh dgn saya.. Dan mohon jasa baik anda untuk delete semua gambar2 saya yg tidak menutup aurat. Saya sedang belajar untuk menjadi muslimah dan beristiqamah. Ain sayang kamu semua. Tolong doakan supaya keluarga ain sentiasa gembira dan sihat walafiat. Ain jgak doakan utk semua taw! InsyaAllah.. Utk pengetahuan ain sedang belajar mengaji. Kalau ain tak tahu, ain tanya taw tqvm.  Kepada kwn2 non muslim yang saya sayangi, saya harap anda semua boleh menerimaku seadanya tanpa mengira agama


 ain teo siok yin (tengah2)



Nama dia sekarang Ain Teo Siok Yin...Alhamdulillah...jom kita sama sama berdoa semoga Ain menjadi muslimah dan anak yang solehah...moga Ain sentiasa diberi petunjuk dan hidayah...moga moga satu famili akan peluk agama suci ni suatu hari nanti... :)

Tiada yang lebih logik selain dari Agama Islam.

Percayalah.



Maksud & Terjemahan : Surah Al-Baqarah Ayat 286.

Assalamualaikum semua...

Just sharing..ayat yang paling saya suka sangat sangat...sayu sangat maksud dia...huhuu...Surah AlBaqarah Ayat 286. Bila baca doa ni rasa nak meleleh air mata je...huhu... :)

Bacalah doa ini bilamana kamu rasa tiada lagi daya...hilang harapan...hilang tenaga dan kuasa... InsyaAllah..akan kembali tenang dan bersemangat ! (tapi kena lah mendalami maksudnya ya..kalau baca saja tapi tak tahu maksud nanti tak feeling pulak)




Maksud / terjemahan :

"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya, dan ia juga menganggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (mereka berdoa dengan berkata): " wahai Tuhan kami! janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami bersalah. Wahai Tuhan kami! janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-yang yang bterdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya menikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum kafir"




 

Designed by Alieff Artwork