Saturday, December 14, 2013

Bahasa Mandarin : Anggota Badan

Salam semua !!

Happy weekend. Jom kita bergumbiraaaa...dah lama kita tak berbahasa mandarin kan ? Poyo pulak rasanya...tahun depan dah nak masuk tahun ke-4 di SJK C Sam Yoke. Tak improves mana pun bahasa mandarin..so...jom kita revise balikdan sebut sikit sikit suapay tak lupa bila balik sekolah nanti ! Hehehe...

Sebelum korang tengok video tu..tengok ni dulu..baca walaupun tak berapa nak faham supaya bila dengan lagu dah dapat idea sikit sikit :)



Serious ni lagu ni memang best gila. senang gila nak faham dan nak ikut !



Hah ikut je dia nyanyi ok...dalam lagu ni dia ada sebut :

du ze- perut
jian bang - bahu
tou - kepala
pi ku - punggung


Lagu ni pun boleh hafal dan ikut jugak Cuma dia takde pinyin jer :) Tapi kalau dah tahu sikit sikit tu da paham da apa dia cakap kan...

Hah ikut je dia nyanyi ok...dalam lagu ni dia ada sebut :

shou - tangan
jian bang - bahu
jiou - kaki 
tou - kepala
du zi - perut
pi gu - punggung


Kakak ni sebut pun jelas dan menarik..senang jer nak paham kan :)


Lagu Head Shoulder Knees & Toes dalam mandarin :) Ni pon best gak ni..comel jer !




Ok la tu je untuk harini..harap harap lepas ni mood akan kembali normal ... busy sangat sebab jaga baby...hurmm sekarang dah lain, da tak macam dulu...oklah bai...



 

Designed by Alieff Artwork