Pages

Friday, May 24, 2013

Basikal Baru Saya, Dahon Vybe C7S Foldbike !!

Asssalamualaikum semua.....


Weehueee saya tengah happy ni you oollss...ada berita best ! 


Saya dah beli basikal ! Weehu...sebenarnya dah lama sangat sangat nak beli basikal, dari tahun lepas lagi nak beli. Tujuan beli sebab nak get fit lah kononnya..yela saya ni dah la tak rajin exercise. Pergi sana sini semua guna kereta. Bila nak bergerak jalan kaki sikit rasa malas. Huhu...now bila dah ada basikal bolehlah main basikal pagi petang lalalaa ! Seronotnya...



Ok ok taknak tanya harga berapa ke ? Zzzz...mahal kot rasanya basikal zaman sekarang ni. Ingatkan murah jer. Saya rasa saya boleh dapat murah lagi kalau rajin sikit survey kedai basikal. Tapi oleh sebab nak beli sangat, saya pun sambar je. Malas nak fikir dah..(lagipun aku mmg takde ONG bab bab beli ni, dah la tak reti tawar menawar ni) Bukan sebab banyak duit...memang muka saya ni selalu tak dapat kurang harga punyaaaa !!


Kedai Basikal : Perniagaan Kimbell Jaya, Bandar Tun Hussien Onn
Harga : RM1090.00 tunai ! (free kunci basikal tapi tu pun terlupa nak ambil woi!!) ayaaa...

Terbang ku terbang melayang..kopak dinding kopak kubum kopak kopak duit saya kopak. hahaha...lantak pi ~



Hah, brand apa saya beli ? Pernah dengar basikal Dr. Hon ? Haaa...sekarang brand tu dikenali sebagai DaHon ! Saya memang cari basikal yang boleh lipat...so saya ambil brand DaHon ni. Nak kata senang lipat...boleh tahan la, tapi kalau nak banding dengan brand Brompton, diorang menang lagi ! Hummpp !!


Specs yang saya boleh cerita sikit sikit...saya rasa saya punya yang ni la..kot kalau salah taktau laa hahaha..ni copy kat internet !

Dahon Vybe C7S

Setail Specifications
GENERAL INFORMATION
Speeds7
Frame Sizes1
Gear Inches32.8" - 76.6"
Distance: Seatpost to HandlebarMin: 625 mm (24.4") Max: 650 mm (25.4")
Distance: Saddle to PedalMin: 700 mm (27.3") Max: 965 mm (37.7")
Suggested Rider Height142 - 193 cm (4'8" - 6'4")
Max. Rider Height105 kg (230 lbs)
FRAME
FrameAA SERIES - DALLOY ALUMINUM, DAHON PATENTED VISEGRIP TECHNOLOGY
ForkINTEGRATED PATENTED FUSION TECHNOLOGY
COCKPIT
HandlepostRADIUS, FIXED, FUSION AND V-CLAMP TECHNOLOGY
Handlebar6061-T6 ALLOY, FLAT
Headset1 1/8" OVERSIZED
GripsTWO COLOR, ERGONOMIC
SaddleCOMFORT, W/ DAHON LOGO
Seatpost
ALLOY, SUPEROVERSIZED
Seat ClampPATENTED, ANTI-FULCRUM TECHNOLOGY
BRAKES
BrakesALLOY, V-BRAKE, 110 mm
Brake Levers3 FINGER, NYLON BRACKET, ALLOY LEVER
Brake CablesLIVEWIRE 5.0, ANTI-COMPRESSION HOUSING, SLICK CABLES, DUPONT L3 LUBRICANT, ALLOY FERRULES
WHEELS
Front HubALUMINUM, SILVER, 28H
Rear HubALLOY, 7 SPEED HUB, FREEWHEEL, 32H
Spokes14 GA STAINLESS STEEL
Rims20" x 1.5" ALLOY SINGEWALL, ANODIZED GROUND SIDEWALLS, 28H
Tires20" x 1.50", W/ DAHON LOGO, REFLECTIVE STRIPE
TRANSMISSION
Shifter(s)7 SPEED, INDEXED TWIST SHIFTERS
Rear DerailleurTOURNEY FOR 7 SPEED FREEWHEEL
CranksetFORGED ALLOY 6061 ARMS, DOUBLE CHAINGUARD, 46T
Freewheel7 SPEED INDEXED, 13-28T
Bottom Bracket5 PIECE, CP W/ ED AXLE
ChainINDEXED FOR / SPEED
PedalsFOLDING, PC BODY - PC CAGE
Shift CablesLIVEWIRE 5.0, ANTI-COMPRESSION HOUSING, SLICK CABLES, DUPONT L3 LUBRICANT, ALLOY FERRULES
EXTRAS
KickstandALLOY, SINGLE, CENTER MOUNT
Carton5 PLY
Luggage SocketFRAME INTEGRATED
Clip SystemPATENTED SYSTEM



Folded bike ! Boleh lipat tau ini basikal ! :)
hehehe saya dah practice dah......










Ok semua.. ni pun saya curi curi masa bangun awal nak update blog..rindu kat semua...papehal komen k...hurm sedey laa tak sempat nak komen blog korang.. maafkan sayaa....wuaaaa ni ade sukan kat Stadium Mini Permaisuri pulak..habis itam warna kulitku...lalaaa...Assalamualaikum ! :)



 

Designed by Alieff Artwork