Tuesday, January 22, 2013

Bukit Fraser aka. Fraser's Hill !

 Assalamualaikum warahmatullah...


Ayya saya dah bikin entri ni tapi sedar sedar je entri yang dah buat tadi takde pulak..so kena bikin lain !






Ok, kali ni tanpa planning...saya, babah, mak, dan mijat adik saya tu , kami ke bukit frasers aka frasers hill ! Alang alang dah jenguk mijat di MRSM kuala kubu baru, kami singgah ke frasers hill sebab dekat je dari mrsm dia tu =)



Perjalanan dari kuala kubu baru naik ke bukit frasers adalah dalam 45 minit gitu. Bagi yang cepat mabuk jalan, sediakan minyak angin sebab jalan naik ke bukit tu macam ular kena palu :) 



Dalam entri kali ni ada gambar kenangan yang sangat banyak..banyak muka sposen saya jer..adoyai...tak payah scroll down la ek. scroll sikit sikit je la ! Hohooo...(terima kasih kepada SAMSUNG GALAXY NOTE yang pada mulanya habis battery tapi diselamatkan dengan menggunakan POWER BANK BATTERY yang saya beli untuk travel !!!! Nanti i cerita pasal powerbank saya k ! Memang menyelamatkan keadaan)




Apa yang best di bukit frasers ?

- cuaca sejuk nyaman
- tempat penginapan banyak yang menarik ala english style
- jauh dari kesibukan duniawi
- tenang
- sesuai untuk menenagkan diri
- banyak jungle trail boleh hiking bagi yang minat !
- ada restoran yang harga makanannya berpatutan !




Apa yang tak best di bukit frasers ?

- tak banyak tanaman disini sebab tak banyak tanah rata, cari strawberry pun da habis, ada pun sayur sayuran tapi tak banyak
- nak cari souvenir tapi tak banyak choice...last last saya beli satu je fridge magnet !
- takde pusat hiburan atau pusat rekreasi
- tak banyak kedai survenir, tak banyak kedai makanan, semuanya tak banyak..memang tak banyak shop
- ofcos takde stesyen minyak, tapi ada orang jual minyak petrol di surau.. satu botol besar aka 1 liter RM4 !!




 Gambar kenangan di frasers hill !

Masjid Sultan Mahmud !

Masjid ni best dan selesa...ada kedai makan lagi kat sebelah, dan belakang dia..


tangaa masjid pun jadi...





saya dan babah saya muah muah mucuk mucuk

usaha tangga kejayaan ! yang ni bukit nak naik ke restoran kat atas tu..tempat makan dia besttttt !





bacak...! eeee lariiiii !! hantu kuntilanak sudah mari !

 sweet couple !


abah mula lah tu jumpa monyet besar pulakkk !

tadi kami di bawah.. now kat atas pulak..boleh nampak masjid tadi...

mak , abah, dan mijat awal awal tadi dah makan sebab risau tak de restoran kat bukit frasers... jadi sebab dah kenyang.. diorang makan cucur udang je :P
 

mijat, babah dan mak

 saya pulak order nasi goreng ayam paprik... wowww rasanya memang terbayekk sama lu....

macam biasa laa... my adik sorang ni... tahun ni dia SPM pulak...all the best untuk dia.. hahaha..mijat !





 kat taman pun jadik laaa...lepas ni takmau naik bukit frasers lagi dah sebab dah tau kat sini takde menda sangat pun hehehe...

 cak cak .. sila larii hantu kuntilanak sudah mari lagiiii

 tiba lah kami di sebuah kebun tanaman yang tak berapa nak best sangat sebab strawberry dah habis dijual !


cili ada lah !!!

cili benggala pun ada dan kobissssssssss

 mak dan babah yang cumil !

strawberry yang habis.. buat i bengang jer huhuhu


 ni je satu satunye strawberry yang merah kat situ =( ohh sadis !


 dapat gambar kat signboard pun jadik tau... kempunan strawberry bukit punya pasai


me and mama
 
 
tibalah kami kat sebuah hotel yang sangat best dan selesa...RM160 satu malam.. wahhh bestnye tempat ni..so singgah tangkap gambar je laa...sebab lagipun memang balik hari jer tergesa gesa sebab nak hantar adik balik asrama :)


 

 Ni kawasan luar hotel tu.. best woooaaa



cantik kan



 jumap ros yang segar bugar kat kawasan luar hotel.. bau pun wangiiiiii


ni hantu kuntilanak yang suka bunga ros...



hehe... muah muah 
 


kat sekitar tu semua banggunan ala english style..jadi memang sangat cantik pemandangan kat sini...


tiba di sebuah bukit..pemandangannya berkabus kabus...cantiknya...

me and babah 


tak pasti kenapa ada batu bata dalam gambar ni hahahah

 

jalan air terjun !


sekarang ni ada kat depan apartment yang berkabus kabus tu.. wahhhhhhh bestnya !!!!


kalau ada satu rumah kat sini kan best hahahaha




Masjid Sultan Mahmud Bukit Fraser :)





 Kalau pergi frasers hill, wajib ambil gambar di tugu ni !! ITS A MUSTTTTTTT
jadi bila dah ambil gambar disini rasa puas hati hehe



makcik jual kerepek kat bukit frasers.. asam asam takdeke macik ?



cantik ~

ni mana satu adik ni ??? haaaa badan adik saya memang besar.. entah ape dia makan tiap tiap hari ayyya !






 kedai survenir....dan ada BSN kat sebelahnye

perjalanan balik.. turun bukit :)







 tiba pula di Jambatan Besi Bukit Fraser...berhenti sekejap menikmati kawasan berkabus tebal ni.. dapat rasa awan hehehe...





 rasa nak guling guling je kat sini.. best wooa... boleh turun sampai bawah...

balik pun dah hampir senja :)


cantik sunset subhanallah !




Alhamdulillah... selamat pergi..selamat balik.. :) So kepada sesiapa yang duduk malaysia ni.. tak pergi lagi bukit frasers..bolehlah pergi ya.. google map dan cari kat mana :) Hehehe...



ok babai !!


 

Designed by Alieff Artwork